Sågtimmer

Stor ökning av global timmerhandel, sjunkande priser

1 inlägg 3486 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stor ökning av global timmerhandel, sjunkande priser

Torbjörn Johnsen  
#577547 Amerikanska konsultbolaget Wood Resources International redovisar i sitt senaste nyhetsbrev siffror över den globala timmerhandeln. Alltså handel med sågstock mellan länder som har ett överskott till länder som har ett importbehov. Under den senaste 10-årsperioden har volymen sågtimmer som handlas mellan länder ökat med 52% och toppade på nytt rekord under 2018 med 93 miljoner kubikmeter. Störst har ökningen varit till importländer i Asien, östra Europa och Norden. Importen till Centraleuropa har också ökat men inte lika mycket.

Dock så bröts kurvan under Q1 2019 då sågtimmerexporten minskade med 1,8%. Det verkar främst vara Kina som drar ner. Kinas import av sågtimmer har enligt WRI minskat flera kvartal i rad för att under Q1 2019 backa med hela 8%.

När det gäller priserna så har de också fallit under senaste perioden. WRI redovisar inga priser i faktiska belopp utan använder ett jämförande index, GSPI (Global Sawlog Price Index). På global nivå har prisnivån för sågtimmer sjunkit med 1,8% senaste kvartalet medan den i Europa har sjunkit med 3,1%. I Europa beror prissänkningarna framför allt på överutbud (storm & barkborrar, sfo kommentar) och inte på direkt minskad efterfrågan. Mest har priset enligt WRI sjunkit på timmer från Tjeckien, Tyskland, Österrike, Finland och Lettland.

Här hittar ni mer information om Wood Resources International.   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).