SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågtimmer

KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

19 inlägg 14054 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#556388 Krasst sett så har vi varit inne i trend där skogsindustrin tjänat storkovan på skithuspapper medans timret har sågats styvmoderligt i bulk, detta till röda siffror. På Skogsforum har vi tagit upp detta flera gånger - vi har troligtvis för liten areal för att kunna konkurrera i bulk på världsmarknaden och att sänka slutavverkningsåldrar och gödsla skulle kunna vara deviser från massaindustrin som kan skada skogsbruket som näring på längre sikt. Jag säger inte att det är sant men detta är vad vi av och till diskuterat på Skogsforum.

Idag blev vi inbjudna av Stora Enso för en pressvisning av den nya CLT-fabriken i Grums som ligger intill Gruvöns sågverk. Lite krasst gick tankarna om vilka frågor som skulle ställas; Kvalitetskravet på timret, sjunker det nu när man kan limma ihop det sågade? Det var en av tankarna.

Men ack så fel jag hade! Och ingen är gladare än jag. Läs vidare så ska jag försöka återge besöket.

1552508296_z-clt-gruvon-stora-enso.jpg


CLT eller KL-trä?
CLT står för Cross Laminated Timber och den Svenska benämningen är KL-trä som står för korslaminerat trä. Brädor läggs intill varandra och limmas ihop till flak och sedan limmas flaken ihop i 90 graders förskjutning, alltså första lagret går längs med och andra på bredden. Kontentan blir en stark träprodukt som egentligen kan ha vilken form som önskas.

1552508295_kl-tra-byggelement-prefab.jpg


KL-trä som prefab
Idag är KL-trä på uppgång och anledningen är att produkten kan ersätta betongväggar och golv i prefab-konstruktioner inom byggindustrin. Allmänna lokaler, skolor, lägenhetskomplex, sporthallar och industribyggnader byggs idag till 90% i betongstomme men nu finns en trend i att gå över till förnybar råvara och här kommer KL-trä in i bilden.

1552508296_haltagning-kl-tra-gruvon.jpg


KL-trä Gruvön
2017 tog Stora Enso beslutet om att bygga en KL-trä fabrik i anslutningen till sågverket i Gruvön. Nu står fabriken där och trots att mycket intrimmning återstår så levererar de redan nu KL-trä till externa kunder. Officiell invigning är 28 Maj 2019.

KL-trä fabriken i Grums blir enligt Stora Enso en av världens största och modernaste fabrik för tillverkning av KL-trä. 100.000 kubikmeter KL-trä per år är målet och detta i kundanpassade byggblock som kan göras upp till 16 x 3,5 meter med en tjocklek mellan 1 och 4 decimeter. Översatt till lägenheter så kan Stora Enso genom fabriken leverera råvara till 4.500 lägenheter per år från nya fabriken i Grums.

Investeringen har kostat en halv miljard kronor och blir Stora Ensos tredje fabrik för KL-trä. De två tidigare finns i Österrike och det är dessa som levererat stommen till fabriken i Grums, totalt 3.500 kubikmeter som fraktats till Grums på tåg.

Den totalt 13.000 kvadratmeter stora fabriken byggdes upp på rekordtiden 10 veckor och det är här KL-trä har en av sina fördelar - det går upp till 70% snabbare att föra upp byggnader som har en trästomme i korslaminering än en betong dito.

Grums?
Valet av Grums som plats för den nya produktionen var enkelt för Stora Enso. Här finns trätradition sedan Stor-Johanns tid och kompetent personal på sågverket. Hamn i direkt anslutning som klarar 50 m långa fartyg, dessutom bra tågförbindelse och direkt anslutning till Europaväg 18. Råvara finns det också gott om i närområdet och dessutom finns möjlighet att skala upp produktionen genom att sågverket som Stora Enso äger i Gruvön har miljötillstånd att såga nästan en halv miljon kubikmeter sågad vara per år.
110 personer jobbar idag på sågen och 60 nya medarbetare håller på att rekryteras till KL-trä enheten.

Nya konkurrenter och ny affärsmodell
Satsningen på KL-trä innebär att Stora Enso som företag nu ska konkurrera med betongindustrin och detta primärt inom prefab. KL-trä är att alltså ett komplement till lösvirke då det kan ersätta betong i stommen på ett hus.

Genom detta skapas också en ny affärsmodell genom att Stora Enso säljer unikt kundanpassad KL-trä till byggherren. Det är ganska stor skillnad mot sågat virke som oftast säljs vidare genom mellanhänder. Stora Enso har också 10 års erfarenhet av denna modell genom fabrikerna i Österrike. Lägger man då till det positiva i att det är en förnybar produkt så ser det ganska ljust ut.

Råvaran
KL-trä fabriken kommer bli Gruvöns sågverks största kund. All råvara sågas alltså i sågverket intill. För ca sex år sedan togs beslutet att förutom att såga gran också såga tall på Gruvön. I och med KL-trä fabriken så är denna era över och sågverket är återigen ett rent gransågverk. Anledningen är som du säkert räknat ut att KL-trä från Gruvön baseras på 100% gran. Mer intressant är att KL-trä kräver relativt hög kvalitet på det sågade virket - minst C24. Detta var helt nytt för mig och det innebär att grantimmer mest i klass 1 kommer vara intressant för KL-trä.

1552508296_c24-gran-virke.jpg


Detta är intressant och en positiv nyhet. Det är alltså så att KL-trä har så stora kvalitets- och hållfasthetskrav att råvaran i sin tur måste hålla hög kvalitet. Kanske är det KL-trä som åter kommer fokusera på att driva upp kvalitetstimmer i skogen?

1552508296_c24-virke-clt.jpg


Enligt Stora Enso så kommer produktionen att fintrimmas under en tid och de kan idag inte svara på om det kommer påverka skogsägarna genom ex ändrade timmerlängder och priser. Troligtvis inte och om så skulle ske, av marginell karaktär.

Processen
I korthet så kommer alltså sågade bräder direkt från sågverkets torkanläggning in till KL-trä fabriken. Här kan sedan virket hyvlas (om det inte gjorts på sågen) och sedan fingerskarvas virket till längre längder. Efter fingerskarvningen läggs de ihop i “flak” och limmas i olika steg och här ingår då också att korslägga “flaken”.

1552508296_sortering-clt-gruvon.jpg

1552508296_fingerskarvning-clt.jpg

1552508296_fingerskarvning-kl-tra.jpg

1552508296_a-speed-fingerskarv.jpg

1552508295_limning-clt-kl-tra.jpg

1552508296_inmatning-limning.jpg

1552508295_inmatning-clt-tra.jpg

1552508296_hydraulpress-clt-grums.jpg


Efter det så pressas enheterna i hydraulpress och man har då fått råa KL-trä enheter som är redo för CNC-fräsen. I fräsen finslipas kanter och i detta steg fräser man även ut hål för fönster, dörrar, eldragning osv. Sedan förpackas den färdiga enheten och skickas till kund. Med tanke på att kvalitetskraven ställer krav på att produkten ska ha en viss hållbarhet i 50 år så sker flera tester på råvaran varje dag, bland annat knäcktester av fingerskarvar.

1552508296_knacktester-clt-tra.jpg


Tillverkningslinan är mycket flexibel eftersom det handlar om unika kundbeställningar, teoretiskt sett kan man leverera små kuber på 1 x 1 x 1 decimeter till en husvägg på 16 x 3,5 meter men också special-special då CNC fräsen kan 3D-fräsa i princip vad som helst ur ett KL-trä block!

1552508296_kl-tra-cnc-fras.jpg


100% används
Det blir en del spill i hyveln och i CNC-fräsarna. Allt detta tas om hand i en fördelningsprocess som gör fint flis av allt. Detta går sedan i en blåskulvert till pelletsfabriken. Eftersom denna flis innehåller lim så kan man inte sälja denna pellets till privatperson. Det blir industripellets.

1552508295_clt-block-gruvon.jpg


Sammanfattningsvis så ser det positivt ut med KL-trä. Med tanke på miljödebatten så är det lätt att välja trä före betong och det kan på sikt skapa mer fokus på skogen som resurs. Krasst sett - Riktigt kul att skogsindustrin hittat en högkvalitativ produkt som konkurrerar på nya marknader och dessutom är förnybar!

Som sidnot kan jag säga att det var den trevligaste industrin jag besökt hittills. Mycket trä skapar en trevlig och varm stämning, jag gissar att de nya medarbetarna kommer trivas där!

Här kan du läsa mer om CLT hos Stora Enso: https://storaensoskog.se/innovation/kors-i-taket/

En kortare video från besöket är på gång...   TS
Skogssällskapet, bättre betalt för din skog
Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Torbjörn Johnsen  
#556434 Här finns en länk till filmsnutt där Gert Wingård förklarar och berättar om KL-trä:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varml ... limmat-tra

Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Fredrik Reuter  
#556448 Här kommer en kort video som visar hur Stora Enso gör hållfasthetstester i den nya fabriken. Det är viktigt att virket håller en viss kvalitet och så också fingerskarvarna. Kvist som finns i detta fall får finnas men inte för nära fingerskarven. Kolla i videon och se hur mycket just denna biten tål i ton.


   TS
Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

fastfälld  
#556487 Kul och intressant läsning, roligt att se att pengarna som vi här i prisdiket sponsrar denna delen av oligopolet med inte bara går till aktieutdelning utan att viss del återinvesteras oxå :lol:

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

uffejohan  
#556490 Superintressant om detta kan konkurrera med betongen. Jag var redan i början av 70-talet med och byggde upp och driftade fingerskarvanläggningar med Valåsens sågverk som pionjärer och Sundins ( i Hudiksvall? ) som leverantör av fräsmaskinerna. Kul att se hur det har utvecklats och fortfarande är högaktuellt.

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Norrtälje  
#556558 Detta borde man kunna lösa utan fingerskarvningsmoment och separat linje, fasta virkeslängder sen lägga bit för bit med 50% överlapp och kapa längder däremellan?

Väldigt intressant artikel, intresserad av parametrar som lim och fuktighet men framför allt fabrikens teknik vid pressning vore intressant då jag kan inte undgå att bli nyfiken på skillnaderna mot att laminera hemma med tusen tvingar och lång torktid till nästa bit. Också intressant att höra om andra träslag och hur bra de skulle passa. Björk? Asp? Hybridlärk?? Teoretiskt alltså, jag förstår att fokus är på det som finns nu.

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#556611 Kul film, men är inte största belastningen just där man lägger an på ovansidan, dvs bredvid själva skarven? Eller minns jag så galet från min ungdoms hållfasthetslära?

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

550  
#557102
Fredrik Reuter skrev:Råvaran
...KL-trä fabriken kommer bli Gruvöns sågverks största kund. All råvara sågas alltså i sågverket intill. För ca sex år sedan togs beslutet att förutom att såga gran också såga tall på Gruvön. I och med KL-trä fabriken så är denna era över och sågverket är återigen ett rent gransågverk. Anledningen är som du säkert räknat ut att KL-trä från Gruvön baseras på 100% gran. Mer intressant är att KL-trä kräver relativt hög kvalitet på det sågade virket - minst C24. Detta var helt nytt för mig och det innebär att grantimmer mest i klass 1 kommer vara intressant för KL-trä...


En del tillverkare blandar så att tvärskikten är i C14 och resten i minst C24. Då får skivorna olika egenskaper i längd- respektive breddriktning på gott och ont...

Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

p till p  
#557162 Synd att det inte går att använde grenigt tallvirke och vad ska allt blivande tallvirke som alla tycker det är så nödvändigt att plantera användas till.

Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#557174
p till p skrev:Synd att det inte går att använde grenigt tallvirke och vad ska allt blivande tallvirke som alla tycker det är så nödvändigt att plantera användas till.


Toapapper. Absolut NÖD-vändigt att ha till slutrengöring. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Torbjörn Johnsen  
#557247
p till p skrev:Synd att det inte går att använde grenigt tallvirke och vad ska allt blivande tallvirke som alla tycker det är så nödvändigt att plantera användas till.


Nu verkar ju furan ha en uppåtgående trend i inredning och kanske t o m i möbler. Det kanske blir en ny rennässans för kvistig fura :ympray:

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#559970 I Orsa var man ute med en satsning tidigt. Det Österrikiska ftg KLH Massivholtz byggde intill gamla spånskivefabrikens område (Orsaplattan) en stor lokal med järnvägsspår in i huset och allt. Orsa hade erbjudande om trygg/ stabil / "garanterad" råvarutillförsel genom Orsa Besparingsskogs 500 kvadratkilometer.
Det var en långsiktig satsning utan särskilt skattestöd, men miss-tajmat i konjunktur vill jag minnas. Marknaden var inte beredd heller att ifrågasätta och söka alternativ till betong på samma sätt som idag.
https://www.dt.se/artikel/orsa/klh-lagg ... en-pa-born

Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#559991 Södra har också startat byggande av en KLT-fabrik.
Byggtiden för ett fyravånings hus kan mer än halveras med KLT-teknik.
Tolerans på KLT-byggelement 0,5-1mm. Betong 2-3cm!

Användarvisningsbild

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Fredrik Reuter  
#632419 En förskola i Karlstad får nu en "närproducerad" förskola genom CLT från Gruvön med råvara från Värmlandsskogen.

Läs mer här om för och nackdelarna med KL-trä och projektet:

https://www.skanska.se/om-skanska/press ... A.linkedin

   TS
Avatar Fallback

Re: KL-trä förändrar spelplanen inom både bygg och skog?

Brorsan  
#632428 Fördelarna var ju många och nackdelarna handlade väl mest om att lära sig materialet.
Det verkar bli trendigt med större trähusprojekt nu. Hoppas det håller i sig och växer.
Mera trähus :-bd :-bd

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).