SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågtimmer

Sågtimmerkartan 2017

1 inlägg 7825 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sågtimmerkartan 2017  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#521396 Här nedan finns Skogsforums Sågtimmerkarta för 2017, en visuell sammanställning av hur timret från våra skogar flödar och används. Sågtimmerkartan är uppbyggd på samma sätt som Massavedskartan 2017, häng med och förkovra dig!

Sågverksbranschen konsolideras
Något som är väldigt uppenbart är att de Svenska sågverken är mitt inne i en så kallad konsolidering. Med det menas att sågverken blir färre men de som finns kvar blir större och effektivare. Kort och gott, antal sågverk sjunker men volymen sågade trävaror ökar.

Antal sågverk har minskat 11,5% på fyra år (drygt 23% på 6 år) och i kartan nedan kan du se hur fördelningen ser ut per landsdel. Under samma fyraårsperiod har volymen sågad vara ökat från 16.074.000 m3sv till 18.408.000 m3sv, en ökning med 14,5%.

Sett ur ett skogsägarperspektiv så kan denna konsolidering och utveckling vara oroväckande. Anledningen är att färre aktörer kan köpa skogsägarens viktigaste sortiment - timret och färre men större sågverk kan vara lika med ökad bulksågning och genom detta, sämre betalt för råvaran.

Det är viktigt att du som skogsägare sätter dig in i den framtida situation som nu börjar arta sig i den Svenska skogen. Lägre slutavverkningsåldrar, ett ökat fokus på massaved och färre sågverk. Kanske är det inte den optimala vägen för den gemene skogsägaren? Björn Johansson, VD för Moelven sammanfattar läget i senaste numret av Vision:

Björn Johansson, vd för Moelven Skog, är medveten om att den gamla kvalitetsskogen blivit mer ovanlig. – för 20 år sedan fanns fortfarande industrier som hanterade stamblock och knivfura. de är i princip borta idag. Moelvens sågverk får nu in yngre och klenare sågtimmer, något som man räknar med att se mer av. – vår produktion och våra produkter måste anpassas efter råvarans kvalitet. vi har till exempel blivit bättre på limträ och komponenter.


Innan vi går vidare med Sågtimmerkartan kan det vara värt att länka in trådarna Minskad slutavverkningsvolym med start 2020? och Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?.

Skillnader mellan regioner
Produktionen av sågad vara ökar i alla regioner, de skillnader man kan se är att södra Sverige, Region 4, har haft en mer turbulent tid och är den enda region som inte visar på rekordsiffror för 2017. Region 4 är annars det område som sågar mest timmer i Sverige, det kan vara så att denna region har haft för många sågverk under senare tid. Noterbart är också att stora volymer timmer “exporteras” från Region 3 till Region 4. 25% av timret i Värmland, Dalsland, Bohuslän och halva Örebro skickas till sågverk i södra Sverige.

Importen
Totalt importerades 697.000 m3fub timmer till Sverige 2017. Störst är importen i Region 4, södra Sverige, där importerades 303.000 m3fub 2017. Men jämför man med Massavedskartan 2017 så är det blygsam statistik, 1/10 av det virke som importeras är sågtimmer, 6.841.000 m3fub massaved importerades 2017.

Biprodukterna från sågen
Flis, sågspån, kutterspån och bark. Det är i huvudsak vad som anses som biprodukter från sågverken. Låt oss hoppas att det är biprodukter dessa sortiment kommer förbli, även i framtiden! Såhär såg biprodukternas volym ut per sortiment 2017:

Flis: 11,4 miljoner m3f
Sågspån: 4,8 miljoner m3f
Kutterspån: 740.000 m3f
Bark: 3,6 miljoner m3f

Huvuddelen av den råa flisen ovan såldes till massabruk.
Huvuddelen av sågspånet såldes som bränsle till ex pelletstillverkare.
Kutterspånet användes till 80% som eget bränsle.
Barken såldes som bränsle till 60% och användes som eget bränsle till 40%.

Den råa flisen som går till massabruken är “big business” för sågverken, anledningen är massaindustrin allt mer starkare ställning i Skogssverige. Men intressant är också barken. Det är det enda sortiment som inte redovisas i virkesaffären med skogsägaren, man skulle kunna säga att det är en blind fläck i virkesaffären, detta trots att den gått från bespottat avfall med deponiproblematik till högvärdigt bränsle med bra försäljningsmöjligheter på mindre än 20 år. Kanske är det dags att få Barkvolym på mätsedeln ?

Så, vad är dina tankar om vår sågsverksindustri 2017? Skriv gärna några rader, debattera och ställ frågor här i tråden. Tycker du som oss att detta är en viktig fråga för landets skogsägare? Dela gärna denna tråd och karta med dina nära och kära, i mail eller i dina andra kanaler - tack!



   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).