Verkstan

Markusson släpper ny kedjeslip - Sensomatic

2 inlägg 3920 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Markusson släpper ny kedjeslip - Sensomatic

Fredrik Reuter  
#527169 Sensomatic är en helt ny, automatisk, kedjeslip för sågkedjor från företaget Markusson Professional Grinders AB. Markusson har sedan tidigare de kända Grindomatic, Combimatic och Triplematic och är kända inom skogsentreprenadbranschen för sina kedjeslipar.

Sensomatic bygger i grunden på deras Triplematic och kommer nu att putta ner Triplematic i sortimentet då Sensomatic kommer bli den mest avancerade kedjeslipen från Markusson.

Sensomatic bygger på önskemål från kunder och Markusson har nu en produkt som är snabbare, känner av tändernas vinkel och enklare i handhavandet än föregångaren Triplematic. Detta eliminerar risken för felslipade tänder och kedjeslipen känner alltså av om det ex kommer dubbla högertänder, något kan vara vanligt på skördarkedjor beroende på modell. Genom detta känner den också av skarvar. När en skarv kommer (ingen tand) stannar slipen och operatören måste trycka reset innan den fortsätter. Slipvinklar, djup och avverkning ställs in på slipen för vilken typ av kedja som ska slipas och rekommendationen från kedjetillverkaren.

Likt Triplematic så slipar den i tre moment per tand: skärtand, botten, ryttare. Vid slipningen av ryttarna kan man nu ställa in hastigheten och genom detta arbetar Sensomatic 30% snabbare i detta moment.

Nytt med Sensomatic är också dubbla tryckluftsstyrda spännarhjul. Detta gör det enkelt att växla mellan skördarkedjor och motorsågskedjor. Linjalens bredd är steglös för att snabbt kunna anpassa till olika drivlänkars bredd

Slipen är konstruerad för kedjor alltifrån ¼” till “.404 och även skiptooth ⅜. I leveranser ingår förutom slip och stativ även utsug, luftkylning o lampa. Rekommenderat pris för Sensomatic är 58.500 kr och det är något dyrare än Triplematic men då kommer Sensomatic med tillbehör ovan som standard. De första sliparna är redan levererade efter att de bland annat visats på FinnMetko och Interforst i år.

Det ska bli spännande att följa denna produkt ut på marknaden. För verkstäder som slipar kedjor och större skogsentreprenörer torde den fungera bra, eller vad tror ni?

Mer info kommer kommer komma på http://home.markusson.se/
   TS
Enskede Hydraul, reservdelar till skogsmaskiner
Användarvisningsbild

Re: Markusson släpper ny kedjeslip - Sensomatic

stegmaster  
#527180 Detta blir nog bra, Markussons verkar göra bra produkter er min erfart med grindomatic v12.
Har kört snart i 10 år nu med grindomatic V12 och er jättennöjd med den.
Har diamatskiva numera (som kräver null underhåll), och kedjorna blir rett vassa, både til .404 kedjor til vedmaskinen og ,325 til motorsåger.
Så håller dessa nya modeller samma kvalite, så er det lugnt.
Har sneglat på lite triplematic, men det blir så jättestor priskillnad att jag lagt det bort, men det vore fint med en maskin som slipar rytterna i samma veva som tanden.
Men vilken maskin man enn har, så er det viktig att vara noggran med grundinställningar om det ska bli bra resultat.
Har man slarvat med detta vil aldri bli riktig bra, samma hur dyr maskin man har.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).