Verkstan

Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

7 inlägg 6263 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

Fredrik Reuter  
#287331 Har skruvat isär en Sauer Danfoss OMP (Hydraulmotor) som är en orbitmotor av georotortyp idag. Den sitter på elevatorn på en Pilkemaster vedmaskin och slutade plötsligt fungera. Axeln gick knappt att dra runt efter detta och när den delades så satt rotorn ganska fast i huset (se bilden). När rotorn tagits bort så rullar övriga motorn fint, men rotorn går alldeles för trögt.

När den slutade fungera så hade den gått ganska hårt och det var en av de varmare dagarna i somras.

Rotor och hus har inga direkt synliga skador när jag delat dem och frågan är om man kan slipa på rotor eller hus för att öka toleransen och få den att rulla bra igen?

Någon som har erfarenhet av detta?
   TS
Enskede Hydraul, reservdelar till skogsmaskiner
Avatar Fallback

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

ulfgustav  
#287341 Hej
I den typen av hydraulmotor så skall tandhjulet gå "väldigt"trögt då det liksom toleranserna i mellan motorhus och axel också skall vara väldigt tighta. är det så så är komponenterna i ordning. skulle däremot tandhjulet gå lätt runt i tandkransen ja då är de mer eller mindre utslitna.
Har det inte kommit in skräp av större typ rejäla stålspånor eller o-ringar som blockerar tandhjulet ja då bör du montera ihop motorn ( obs de sju skruvarna skall momentdras noggrant. Därefter kan du söka felet någon annanstans i maskinen.
Har du kollat trycken med manometer? Om inte så bör du göra det

Användarvisningsbild

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

Fredrik Reuter  
#287348 Hej och tack!
Nej, det är inget skräp och dessutom rengjort och i ordning mellan testkörningarna.
Trycken är det inget fel på.
Sedan är det så att om vi kopplar förbi denna motor så fungerar vedmaskinen som den brukar (alltså bra), direkt vi kopplar in den så ryker säkringar till elmotorn och motorn ovan går inte en mm.

Utan rotorn monterad i hydraulmotorn så löper allt fint. Sätter vi i rotorn så går det att för hand dra runt axeln (med nöd) och den låter och känns som att ett lager skurit ungefär.

Hörde också med en hydraulverkstad som sa att man ska kunna trycka ur rotorn ur huset med handkraft, det går inte nu, utan man måste knacka ur det.

Vad tror ni om detta?

   TS
Avatar Fallback

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

ulfgustav  
#287366 Hej
Hur gammal är motorn? Vilket deplacement är det? I en ny motor så kan du knappt med handkraft trycka ut tandhjulet. I en sliten motor motor där ramlar tandhjulet ut av sig själv.
Kassationsgräns för tandhjul vid reparation var 0.05 mm, mätt mellan tandtopp och hjul, enligt rekommendation från Danfoss.
Om skruvarna som håller samman motorn är dragna med för högt moment då kan motorn
kärva som du beskriver

Användarvisningsbild

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

Fredrik Reuter  
#287372 Hej,
Motorn är 8 år men inte körd mycket. Det kanske är så att vi dragit åt bultarna för hårt. Vet du vilket åtdragningsmoment som det ska vara?

Tack för hjälpen!

   TS
Avatar Fallback

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

ulfgustav  
#287424 Tyvärr så minns jag inte åtdragningsmomentet, om jag minns rätt så är det M8 fingängad skruv 10.9 kval.
Är motorn korrekt hopmonterad?
En motor som fungerat i 8 år och plötsligt kärvar är ju lite märkligt, kan det vara så att du kört den med extremt varm olja = låg viscositet och att det blivit rivningar på sidorna om tandhjulet?
Kontrollera att motorn är rätt monterad samt drag skruvarna med momentnyckel kolla tabellför M8

Montera motorn helt separat och kör den obelastad, då kan ev rivningar nöta till sig

Starttrycket för att en ny OMP skall börja rotera är under 25 bar

Avatar Fallback

Re: Hydraulmotor Sauer OMP rotor fel

ÅsaNisse  
#287462 Hur är slangar och ledningar monterade? Finns det något ställe där det är snabbkopplingar? Trög rotation när det är monterat kan ju även bero på stopp i en tryck eller returledning.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).