fre 23 maj 2014, 11:59#281078
Det är viktigt att balansera kniven. Helst bör man ha en liten kon av t ex plåt som man sätter i centrumhålet och sen sätter på en spik eller pryl. Så slipar man bort material tills den balanserar vågrätt. Obalans går väldigt illa åt lager och bidrar till ohälsosamma vibrationer, särskilt påtagligt för gå-bakom-klippare.
Slipningen går fint med vinkelslip eller en stadig bänkslip. Det är helt överflödigt att efterskärpa med fil, en riktigt vass egg blir väldigt fort nedslöad, huvudsaken är att den inte är rejält trubbig.
Hlb:s modell är riktigt bra, det har funnits klippare som haft lösa knivar som standard, kanske finns än, jag har inte koll på marknaden.
2CVtrac (1951-2012), Homelite ZIP-6 (1960), Homelite SXL-12 (1964), Brumi tvåhjulstraktor (1965), Bolens jordfräs (1968), Gilson 55257 (1981), Jonsered 621 (1972), Jonsered 520 SP (1984), Partner 4200 (2007)