Virkesmätning och Matrisfub

Aptering barkborreträd

3 inlägg 3290 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Aptering barkborreträd

akeragnar  
#762508 Hej vill bara dubbelkolla, sortimentet Södra barkborrepallvirke (710 2 B1) anger att man får lägga i stockar som angripits 2020 eller senare. Stämmer det eller är det skrivfel? dessa saknar ju ofta bark så det verkar lite bra betalt för sådana träd   TS
Avatar Fallback

Re: Aptering barkborreträd

alias  
#762574
akeragnar skrev:Hej vill bara dubbelkolla, sortimentet Södra barkborrepallvirke (710 2 B1) anger att man får lägga i stockar som angripits 2020 eller senare. Stämmer det eller är det skrivfel? dessa saknar ju ofta bark så det verkar lite bra betalt för sådana träd


Då Södra förespråkar att man certifierar sitt skogsbruk enl. FSC och PEFC så ska väl träd som dött för mer än ett år sedan lämnas kvar i skogen för att inte bryta mot dessa regelverk.

När det gäller virkeskvaliteten så hade jag förutsatt att det är förekomsten av lagringsröta som är det främsta problemet. Om trädet har varit torrt/dött en eller två växtsäsonger borde väl inte göra så mycket i övrigt.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Aptering barkborreträd

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#762615 Det är ingen skillnad på certifieringen och lagen när det gäller död ved.
Båda säger ett år.
Att det står 2020 är nog att man missat att ändra till 2021
Pallvirke behöver bara vara spikfast så röta och torrt virke går med här.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).