Sida 1 av 1

Virkesinmätning med AI chans att bli årets digitala projekt

Postat: tis 17 nov 2020, 23:51
av peacericht
Snubblade över följande i nyhetsflödet idag:
"Historiskt har inmätning av skogsvirke gjorts för hand, av virkesmätare med lång erfarenhet och vältränade ögon. Sedan ett år tillbaka får virkesmätarna på Biometria hjälp av en AI-tränad datormodell vid namn AIDA.
.
.
De första stegen för AIDA togs 2018 och sedan implementerades modellen i produktionen i december 2019. I dagsläget är den i drift på tre mätplatser i Sverige. Projektet är en av fem finalister till utmärkelsen Årets digitala projekt vid CIO Awards.
.
.
– Tidiga utvärderingar visade att modellen presterade lika bra, eller till och med något bättre, än virkesmätarnas genomsnitt vid mätning av dessa mått, säger Sven Jägbrant, affärsutvecklare på Biometria.
.
.
Lösningen är utvecklad tillsammans med Forefront Consulting i samarbete med Microsoft, och är ett första steg mot helautomatisk mätning vid Biometrias fjärrmätningsanläggningar.
"

Saxat från https://cio.idg.se/2.1782/1.742401/maskininlarning-virkesvolym-biometria-aida

Är det någon som hittat mer information om hur bra systemet presterar?

Re: Virkesinmätning med AI chans att bli årets digitala proj

Postat: ons 18 nov 2020, 11:30
av rejser
Ingen länk, men via kontakter i it-världen har jag hört att det gått framåt riktigt bra, men att det finns flera saker man kan utveckla, men då är det bortom vad personer hade sett över.
Jag väntar dock på genomskanning så man kan få betalt för kvalitet och bättre användning av virke. (Microtek)