Virkesmätning och Matrisfub

Automatiserad digital virkesmätning på frammarsch

2 inlägg 5052 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Automatiserad digital virkesmätning på frammarsch

Fredrik Reuter  
#483881 Nu verkar automatiserad travmätning av virke vid industri slå igenom på bred front. De gamla mätbryggorna med mätare som går med linjaler är snart ett minne blott. Flera olika tekniker används för att bestämma volymen virke på en timmerbil.

Södra hakar nu på lasertekniken som Holmen använt vid Braviken en längre tid. Det är Värö som nu utrustas med samma teknik och en genomgång för hur mätningen går till finns i videon här nedan.

Företaget bakom denna teknik är Linköpingsföretaget Mabena.

Bild


Sedan tidigare finns också kameratekniken från Cind som vi skrivit om i bl a i tråden Stora Enso satsar på fjärrmätning av massaved och Effektivare virkesmätning med Saab-teknik. Det är riktigt klarlagt men en skillnad mellan de två teknikerna kan vara att kameratekniken utnyttjar så kallad fjärrmätning där virkesmätare sitter placerade i Sundsvall och mäter virke i hela Sverige. Hur lasertekniken från Mabena löser detta vet jag inte.

En generell trend verkar annars vara att köparen av virket äger dessa mätstationer och virkesmätningsföreningarna lånar tekniken för att mäta. Detta är ett nytt koncept som säkert tål att diskuteras.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Automatiserad digital virkesmätning på frammarsch

Fredrik Reuter  
#483884 En uppdatering.
Lasertekniken som beskrivs ovan använder idag inte så kallad fjärrmätning. SDC i Sundsvall är alltså inte inblandade utan timmerbilen rullar sakta genom tältet som visas i videon för att direkt efter åka till den ordinarie mätbryggan där en virkesmätare bedömer kvaliteten på virket.

Vidare öppnar Södra för att massavedsmätning som är föremålet här ovan är starten på denna nya mätteknik. Timmer kommer också mätas genom denna teknik framöver.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).