Virkesmätning och Matrisfub

Fjärrmätning av massaved höjer vrakprocenten

2 inlägg 6643 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fjärrmätning av massaved höjer vrakprocenten

Fredrik Reuter  
#483124 Knappt har muttrarna till kamerainfästningarna hunnit efterdras innan det kommer rapporter om att vrakandelen stiger med den nya tekniken.

Tidningen Skogen har en artikel i senaste numret där de intervjuar företaget Björnligan Skogsavverkning med säte i Söderköping. De säljer ofta virke som de avverkat hos kunder till pappersbruket i Skärblacka.

2016, när konventionell mätning på brygga utfördes i Skärblacka så mätte Björnligan in 2.047 m3fub massaved. Av dessa blev drygt 18 m3fub vrak.
Detta motsvarar ca 0,9% vrakandel.

Sedan september 2017, efter att fjärrmätning gjorts av massaveden ligger vrakandelen på 4%.
En skaplig höjning av vraket alltså.

I normalfallet betalas inte för vrak men nära 100% används dock på industrin. Man kan säga att är vraket bara organiskt material från skogen så åker det med.

Värt att upprepa - vrak är alltså inte vrak, det är i de allra flesta fall gratisvirke till industrin!

Enligt Björnligan förlorar de nu helt plötsligt upp till 500 kr per timmerbilslass (40 m3fub) med en höjd vrakandel till 4%. Industrin sparar motsvarande. Torsten Harrström, ägaren av Björnligan funderar om de vid övergången till fjärrmätning även använder schablonvärden vid mätning.

Bild

Bild från Cind

Tidningen Skogen har pratat med VMF Qbera om det unika fallet. De förnekar bestämt att shcablonvärden används men pekar på att fjärrmätningar kan bli fel och att vrakandelen varierar konstant över tid, kvaliteten på apteringen varierar mycket.

Men jag undrar om inte Björnligan kan ha rätt ändå.

Kollektivmätningen kan ses som en form av mätning där schablonvärden används. Hela teorin utgår ju kring detta där man tar stickprovslaster som manuellmäts och vrakandelen från dessa “äkta” mätningar används sedan som schablon på fjärrmätningen.

VMF Qbera tipsar vidare att om man är tveksam till mätningen så kan man begära en kontrollmätning. Denna måste dock bokas i förväg och kostar 2.000 kr. Detta avskräcker de flesta, även Björnligan, eftersom kostnaden är större än om mindre vrak hittas.

Tips för att komma förbi detta, i mitt tycke, långt ifrån optimala system kan vara att sälja virke som rotpost eller LRK med bruttovolym. Alternativt förhandla bort vraket vid försäljningen, alltså begär ett massavedpris som täcker upp för 4% vrak.

Vad tycker du om detta? Diskutera gärna!

Här finns mer info på Skogsforum:

Kollektivmätning film

Effektivare virkesmätning med Saab-teknik

Stora Enso satsar på fjärrmätning av massaved

Fredrik Reuter - Kollektivmätning och vrakandel   TS
Avatar Fallback

Re: Fjärrmätning av massaved höjer vrakprocenten

Skogsmuppen  
#485136 Har hört rykten om att man redan nu tittar på det här med vrak vid fjärrmätningen. Fjärrmätarna har väldigt svårt att pricka vrakningen i buntarna, så därför funderar man på att införa en klassning av buntarna typ så här:

Bunten innehåller 0-5 % vrak = Prima
Bunten innehåller 5-20 % vrak = Sekunda
Bunten innehåller mer än 20 % vrak = mätningsvägran alt. Brännved

Gissar väl att betalningen varierar mellan prima och sekunda men hur mycket vet jag inte. Jag har hört dessa rykten både från folk inom Vmf Qbera och Stora enso

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).