Skogsröjning

Rotryckan, nytt aggregat för maskinell röjning

1 inlägg 2486 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rotryckan, nytt aggregat för maskinell röjning

Torbjörn Johnsen  
#496365 Skogforsk skriver i en rapport om försök med två olika röjaggregat för maskinell röjning. Det ena är ett finskt aggregat som funnits på marknaden ett tag. Narva P 25 "Uprooter". Jag tror att det skrivits om det här på skogsforum tidigare men hittar inte tråden nu. Så här ser det i alla fall ut.

1517907892_narva_uprooter.jpeg


Det andra aggregatet, Rotryckan, verkar vara lite hemligt än så länge. En enkel modell, eller "provbänk" har tagits fram av Daniels Skogsentreprenad i Järvsö. Det består av två gummibeklädda matarhjul som snurrar och "grepper" slypinnarna som dras upp mellan valsarna i en kontinuerlig process. Daniel har kört en del maskinell röjning med Narvas Uprooter tidigare men han tycker att arbetsmetoden är jobbig då man hela tiden måsta jobba med kranen upp och ner för att dra upp slyn med rötterna. Däremot tror han stenhårt på idén att dra upp slyn med rötterna. Han har flera år gamla röjobjekt som referens och säger att det blir påtagligt mindre med nya slyuppslag jämfört med när det röjts med röjsåg. Den nya idén bakom Rotryckan gör att man kan jobba mer kontinuerligt med att svepa aggregate över slyhavet istället för att sätta ner det över slyn, nypa åt och dra upp och sedan repetera.

Rotryckan finns än så länge enbart som en enkel prototyp och enligt Daniel finns inga ambitioner från deras sida att starta tillverkning av något aggregat.

Här hittar ni Skogforsks rapportfrån ett test de gjort tillsammans med Holmen och Daniels Skogsentreprenad.

Jag ska jaga vidare och se om jag kan få fram lite bilder och mer information om Rotryckan.   TS
Stihl Motorsågar och Röjsågar
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).