Skogsröjning

Björk

15 inlägg 8322 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Björk

Skog 2345  
#202408 Håller på och röjer en skog på ca 4,5hektar med Björk och gran.Sparar mest Björk .Det är en väldigt sen röjning björken är 15-25cm i bröst höjd.
Men till mina frågor:
1,Allt ris som blir, skall jag låta det ligga kvar som näring eller köra ut det?
2,När röjningen är klar så skall jag ta isär björkarna.Hur långt skall det vara mellan björkarna?   TS
Stihl Motorsågar och Röjsågar
Användarvisningsbild

Re: Björk

Skogshuggarn  
#202409 Riset lämnar du, men,,,

Har du tänkt att lämna alltihop? :surp: ,,,gagnvirke som kanske håller samma mått?, är ju perfekt att sälja som bla ved!!!!!!.

Användarvisningsbild

Re: Björk

viktor57  
#202414 Är igång med samma sysselsättning.

Låter all grot ligga kvar, men sorterar bort grövre grenar. Som Skogshuggarn skriver är det ju ypperlig ved.

Avatar Fallback

Re: Björk

Skog 2345  
#202450 Jag tar ut dom grövsta granarna men lämnar resten.När jag sedan skall ställa isär björkarna hur lång i mellan dom skall det va?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Björk

machonisti  
#202452 Jag brukar lämna rätt glest. Kanske 15 m mellan stammarna. Brukar titta på björkens stamkvalitet ifall de jag låter dem växa sig till timmer. Det händer dock sällan.

Användarvisningsbild

Re: Björk

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#202459 Ja det var långt, jag lämnar 3m mellan björkarna.

Avatar Fallback

Re: Björk

Blivande snickare  
#202461
Slurfi skrev:Ja det var långt, jag lämnar 3m mellan björkarna.

Inte om bhd är 15-25 cm väl?
Senast redigerad av Blivande snickare fre 04 jan 2013, 17:36, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Björk

machonisti  
#202462 Beror på syftet med björkarna, tänker ofta skärm för gran. Björken gör stor skada åt grantoppar ifall gallringen inte ombesörjs i tid efter skärmnyttan. Därför lämnar jag inte så tätt. Tänkte att trådskaparen ville göra skärm kanske antog fel.

Avatar Fallback

Re: Björk

jesper-pohlin  
#202470 jag skulle köra på ett rent björkbestånd om möjlighetena finns till att skapa ett sådant! :)
både för att det är trevligt att titta på en fint lövbestånd + att det ger bra betalt för rensorterad björkmassa och kan du även gallra så att du i framtiden kan ta ut lövkubb eller lövtimmer vore det ännu bättre!

Avatar Fallback

Re: Björk

Skog 2345  
#202473 Jag sparade lite gran som jag tar ut vid nästa gallring och sedan får det bli en ren björk skog.

   TS
Avatar Fallback

Re: Björk

jesper-pohlin  
#202474 låter trevligt! :) lycka till i framtiden då med björken! :D

Avatar Fallback

Re: Björk

rikard_e  
#202476 Håller på med två gallringar, sammanhängade skog men olika åldrar. Granet är mellan 15- 30 i brösthöjd, och björken har nu börjat breda ut sig såpass att det är dags att ta ner dom.

Har nog aldrig sett så raka björkar förut, växer spikrakt ända till kronan, cirka 12 meter höga.

Jag brukar lämna kronan som knappt innehåller någon vidare ved, till gödning eller lägger i stickvägen som bärighet.

Avatar Fallback

Re: Björk

Skog 2345  
#203591 Skall börja gallra björk nu var i väg och köpte en lättare såg idag Husqvarna 339xp otroligt va lätt den är!I dom bestånden jag röjer/Gallarar är björkarna ganska långa och hyfsat många är långsmala. Är lite rädd för snö brott. Skall man då låta björkarna stå lite tätare och låta dom växa till sig i några år till innan jag gallrar, eller är de lika bra att gallra nu och sedan ta reda på de som blir skadat av vind/snö?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Björk

Camwood  
#203597 Tyvärr björk är ljuskrävande och behöver en krona som är minst halva stammens längd. Det är svårt att få till rena bestånd av björk om man inte skött det noga från början. Satsa på en underväxt av gran i stället som kommer naturligt på dom flesta marker. Gallra björken hårt och satsa på blandbestånd av björk o gran. Ev, snöbrott gör då inte så mycket då man har ny skog på gång :grin: Har björken stått tätt så att man har flaggstänger så tar det lång tid för björken att komma igång igen. En fördel när man gallrar sådana är att man behöver inte kvista så mycket på dom långa stammarna, de e bara o kapa :grin:

Användarvisningsbild

Re: Björk

towes  
#203646 Detta med snöbrott är svårt. Det är svårt att ge råd utan att ha sett beståndet. Lägg gärna upp en bild.

Min erfarenhet är att det främst drabbar "långsmala" björkar - sådana som fått stå för länge innan röjning/gallring. Det behöver inte drabba direkt efter en gallring utan kan ske ett eller ett par år efter utglesningen då kronan börjat öka i omfång. Gäller såväl små som lite större björkar upp till dryga decimetern i diameter. :???:
Önskar jag hade ett recept, men det kanske andra har. Oavsett brukar jag försöka gå in upprepat om beståndet är klent men redan relativt uppvuxet. Bäst är ju förstås om man går in i tid från början, men så var fallet inte här som jag förstår.

En tanke angående nästa generation: Det är vanligt och brukar fungera bra med gran under björkskärm. Givetvis förutsatt att det fröar gott nog för en relativt jämn föryngring.
MEN, personligen tycker jag det redan finns nog med gran så varför inte vid avverkning låta en väldigt gles björkskärm stå kvar, fräsa runt i marken (harv efter fyrhjuling?) och försöka få upp en ny björkgeneration? Vi har själva sådana områden och min önskan är att här låta björk följa björk. Björk är i mina ögon underskattad.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).