Sida 1 av 1

Röjning bland tall

Postat: tor 28 jul 2011, 22:05
av Fredrik B
Detta gäller ett tallbestånd som är ca 6-7 meter högt. Man ser ganska tydligt vilka stammar som kommer att bli huvudstammarna genom att titta dimetern.

Mellan tallarna är det som en vägg med björk som är ca 3 meter högt.Finns det ett röjningsbehov här eller är det onödigt jobb?

Ska man plocka bort de tallar som man ser inte kommer att bli huvudstammar eller ska man låta de stå för en gallring?

Re: Röjning bland tall

Postat: tor 28 jul 2011, 22:16
av skog+ terri
ta bort all björk om de inte blir förstor luckor o gallara lite i tallen så de blir fria i luften

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 16:43
av Fredrik B
Beståndet är nu röjt. Jag tog all björk och en del av de tallar som var under 7 cm i diameter (brösthöjd) som stod trångt.
Jag stamkvistade de tallar som verkade finast. Vissa tallar känns fortfarande som de står trångt om man tittar på topparna men det ser helt klart bättre ut.

Därefter gjorde jag två provytor på 100m2 st. Försökte ta 2 provytor som speglade beståndet.

Provyta 1

20 stammar och med relaskopet fick jag 11m2/ha.

Provyta 2

23 stammar och även där 11m2/ha.

Beståndet är ett T24 och enligt planen 17 år. Höjden kanske ska ev justeras till 7-8 meter.


Det kan klart vara så att jag ätt lite fel med relaskopet men det bör ändå hålla sig hyfsat till verkligheten.
Stamantalet är lite färre än vad jag trodde men det kanske är lagom för en slutröjning i tall.


Tar gärna emot tips på vad jag kunde ha tänkt på eller om det helt enkelt verkar ok.

Man brukar säga att man alltid tar för lite men här känns det verkligen inte som jag sparat på krutet. En del tallar känns som sagt fortfarande som de står lite tätt men de är för grova för att röja så de sparas till en gallring (När den nu ska komma???). Hoppas jag inte tagit i alltför bra...

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 18:31
av Skogsola
Snyggt jobbat! Nu kan du luta dig tillbaka och se fram emot en förstagallring där du förhoppningsvis får en hyfsad inkonst utan ett röra ett finger. Även om röjningsbehovet inte var så akut enligt beskrivningen.

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 19:01
av Johanm
Hej!

Kul att folk vårdar och röjer sina skogar i tid. Går och brötar förröjning i eftersatta o oröjda bestånd hela dagarna, folk verkar inte bry sig förrän det vankas gallring och då blir det panik, och dyr röjning..

Jag är helt inne på din linje att röja hyfsat hårt när man väl röjer (röjde tall tidigara i sommar på ca 4-5m T20 och siktade på 1900-2200).

En fundering om ditt bestånd: Vet du hur många stam det stod innan du röjde så man får ett hum om hur mycket du tog bort? Om det känndes som du tog hårt, tror du att det är risk för snöbrott, vindskador??

Hälsningar

/johanm

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 20:33
av Uvskogen
Tycker också att du gör helt rätt, även om det inte behövdes som en del säger så underlättar det allt vidare arbete i skogen, särskilt om du är självverksam. Sen tror jag man kan spara lite lövbestånd här och där, särskilt buskar och sånt för djurlivet. Behöver ju inte bli en park, även om jag själv är en sån sort :wink:

Lämnar du björken eller försöker du ta rätt på den? Jag lämnade min när jag röjde bland tallen, det tog inte mer än 3 år sen är den så mjuk att den kan trampas sönder, blir lätt att komma fram igen alltså.

JAg är själ en sån där som gillar tumregler så hur långt, ungefär, har du mellan tallarna nu?

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 22:11
av awes
20-23 stammar per 100m2 ger matematiskt 2,09-2,24 meter mellan träden.

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 22:24
av Fredrik B
Jag siktade på att ha 2,0 meter mellan stammarna för att få ca 2500 stammar kvar. När jag tagit allt löv och de riktigt undertryckta tallarna tog jag även de tallar som, enligt min åsikt, stod för tätt och var under tunnare än 7cm. Detta gjorde nog att stamantalet sjönk något. På sina ställe är de lite tätare och så finns det även mindre "gläntor". Gläntorna känns ändå som om de kommer att växa igen inom en snar framtid. Där det är mindre än 2meter mellan tallarna är där det var grövre tallar eller skulle bli på tok för stor lucka. Jag har varit försiktig med att spara björk i mindre luckor eftersom jag tycker kronorna breder ut sig snabbt och de skulle snart bli en belastning för beståndet (Har jag tänkt fel?).

Med tanke på att mina mätningar gav ca 2000-2300 stammar per ha har jag ju antagligen fått lite längre mellan stammarna än tanken var från början. Detta hoppas jag kompenseras av att tallarna är lite grövre. Om man räknar på det blir det mellan 2,1-2,2m mellan tallarna.

Jag skulle gärna ta och samla upp björken för att njuta av lite ordning och reda men den tiden har jag inte:)

Joanm vi har ju nästan hamnat på samma antal även om jag siktade på ett högre antal. Jag kanske hamnade mer rätt med färre stammar än jag tänkte :)

Det kändes som de stammarna som jag sparade skulle kuna vara huvudstammar eftersom de inte var så tunna. Därför hoppas jag att de ska stå emot snö och vind men det kanske finns fler aspekter än grovleken när det gäller snöbrott mm

Tyvärr mätte jag inte innan röjningen så jag kan inte säga något stamantal men det var allra mest löv som röjdes och mindre tall. Tall som var 5-6 cm röjdes först i slutskedet för att glesa upp och det var inget större antal. Anledningen att adet kändes som om jag tog hårt är väl att det ser så jäkla tomt ut nu jämfört med innan...

Re: Röjning bland tall

Postat: ons 10 aug 2011, 23:15
av Uvskogen
Så lärorikt att läsa hur du resonerar! Det jag menade med att spara löv var mer de riktigt låga, 2 meters och under, däribland buskar av olika slag. Men jag tror nog att lite björk ska man nog ha här och där, på bekostnad av en och annan tall. Du kanske har några blötare områden där de passar in mer "naturligt"?

He he, precis så tänkte jag också, det tar hundra år att samla ihop småbjörk. Men visst är det lite irriterande att bara lämna dem, särskilt för en vedeldare som jag.

Du har inte händelsevis några foton från skogen, skulle vara intressant.

Re: Röjning bland tall

Postat: tor 11 aug 2011, 10:25
av Johanm
Hej igen!

Det jag syftade lite på var om det varit röjt innan??

Men eftersom du skrev att du mest röjt löv och att det verkade vara tydliga huvudstammar borde de ha stabiliserat sig så pass att de ska stå emot lite snö och vind!

Björk breder ut sig och vill ha mycket plats och växer ju betydligt fortare än tallen. Så där kan jag bara hålla med om att vara förskitig att spara för mycket björk (bland tallen) och kanske spara björkar som är mindre än tallarna så att de inte sticker ifrån och tar över, även fast jag tycker om en inblanding av björk!
Håller med Uvskogen om att björk skall finnas, där det är lämpligt...

Skulle som sagt vara kul med en bild..

Hade!

/johanm

Re: Röjning bland tall

Postat: tor 11 aug 2011, 10:45
av Andreas77
Bra jobbat att röja beståndet. Om björken var så mycket lägre än tallen som du skriver (3-4m) så gjorde du helt rätt som tog bort den helt, den hade ändå självgallrat sig med mycket begränsad naturvårdsnytta. Hade det funnits några jämnhöga hade du kunnat spara dem. Du hamnade också bra i antal stammar/ha och får förhoppningsvis en fin förstagallring så småningom. Imponerande att du ville lägga ned jobbet på att stamkvista men för min del tycker jag att det är lite för sent på sommaren att stamkvista nu. Stor risk för svampangrepp och röta.

Re: Röjning bland tall

Postat: fre 12 aug 2011, 20:08
av Fredrik B
Här kommer ett par foto. Det hade ju varit roligt om man tagit foto före också vilket man såklart inte har gjort.
Jag skriver mycket om hur jag tänkt eftersom jag gärna vill ha respons om jag tänkt rätt eller om det finns andra vägar att gå. Men det gäller säkert alla som är inne och skriver på forumen.

Re: Röjning bland tall

Postat: fre 12 aug 2011, 22:25
av Johanm
Det är alltid roligt att se lite bilder på fin skog! Men det är svårt att få någon känsla för hur det ser ut i verkligheten. Av bilderna att dömma ser tallarna iaf fina och "stabila" ut och jag får ingen känsla av att de står glest heller!

/johanm

Re: Röjning bland tall

Postat: fre 12 aug 2011, 23:46
av Fredrik B
Ja precis. Jag är säkert ingen av de bättre skogsfotograferna men jag försökte ta med de bästa bilderna.
Det hade nog varit roligare att se före och efter foto.

Jag bockar och bugar för alla tips och råd.

Nästa projekt blir att dra igång röjsågen och ta lövet i en granplantering. :)

Re: Röjning bland tall

Postat: sön 14 aug 2011, 18:26
av nisse
Tycker det såg bra ut o visst är det fint med en vit stam här o där!

/nisse