Sida 1 av 1

Anbud på röjning

Postat: lör 19 feb 2011, 14:47
av PelleW
Nu börjar bolagen se över sina kommande röjningsbehov, i alla fall här uppe i norr.
Som det verkar kan det vara stor skillnad i vilka krav på bolagen har, men som jag uppfattat är det en del som skärpt sina krav på entreprenörer. I fråga om hängavtal med facket, företagshälsovård, miljöhänsyn etc. Detta genom att undvika att ha entreprenörer med underbetald utländsk personal.

Jag som är ny som företagare har väldigt liten erfarenhet om detta med att lämna anbud. Säg att det kan handla om totalt 800 ha, hur kan man lämna ett rimligt pris på alla dessa hektar. Jag måste väl kunna få ut mer detaljerad karta från bolaget och hoppa upp på skotern och kolla hur områdena ser ut?

Känns ju dock som ett ordentligt arbete att kolla 800 ha röjningsobjekt, för att kunna ange ett rimligt pris som dom tycker är ok och inte är en förlustaffär för mig.

Någon som har erfarenhet och vill dela med sig av något matnyttigt tips?

Re: Anbud på röjning

Postat: lör 19 feb 2011, 15:51
av Skogsola
Är du ny så är det ju väl mastigt att lägga in på 800 ha. Kolla det som ligger närmast dig.

Re: Anbud på röjning

Postat: lör 19 feb 2011, 16:10
av MNskog
Dina uppdragsgivare har väl troligen gjort någon inventering för att se vad som behöver röjas.
Detta har nog skett antingen från marken med stöd av satelitbilder eller via helikopter. Vid dom inventeringarna har även antal röjstammar/ha och medelhöjd bedömts för att var stöd till budgetering av röjningskostnader.
De bedömda värdena och en bra karta måste naturligtvis ingå i anbudsunderlaget.
När du har de underlagen är snabbaste sättet precis som du tänkt att besöka objekt med skotern. Då behöver du inte totalinventera allt utan gör stickprov och se vad det avviker från underlagen. Räkna sen om underlagen med korrektion från dina stickprov och du bör ha nog bra värden för att göra en bra bedömning av tidsåtgången.

Re: Anbud på röjning

Postat: mån 21 feb 2011, 12:51
av Logicore
Kan du inte få någon uppfattning över hur mycket arbete det är med t.ex Google Earth?

Re: Anbud på röjning

Postat: mån 21 feb 2011, 18:52
av Mettämies
Är det bolaget som lägger ut 800ha till anbud eller ska du ha så mycket själv?
Om du är osäker på hur många hektar du vill/bör göra på ett år så räkna antalet arbetsdagar på en säsong på ett ungefär gånger antalet anställda gånger 0.7.
Man brukar räkna med ett årssnitt på 0.7ha/dag för anställda och det brukar stämma ganska bra, tror vi hamnade på 0.72 förra säsongen, hur skogen ser ut hos dig vet jag inte så det kan ju skilja lite.

Därifrån kan du ju sen räkna baklänges hur mycket du behöver få in totalt per år och kanske kan få ut nån sorts snittpriser som hamnar nära verkligheten efter att du har sett vad det rör sig om för röjning.

Jag kör fasta priser åt Stora med en klausul om timpris på besvärliga objekt. Andra röjer jag åt per timme.