Före och efter jobbet

Tar Monsanto över din skog?

6 inlägg 3586 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Tar Monsanto över din skog?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51573 Vad skulle du säga om din granne platerar genmanipulerade Monsanto plantor på sin skog och efter några år så sprids dessa genmanipulerade plantor på din skogsmark. Sedan kommer Monsanto inspektörer och ser att du olagligt odlar Monsantoskog på din mark. Sedan stämmer Monsanto dig på 10.000.000kr, du kan inte betala och Monsanto tar din skog i pant.

Monsanto försöker få monopol på utsäde i världen, de erövrar land för land och de som inte vill köpa av Monsanto tvingas förr eller senare att göra detta på ett eller annat sätt.

Nu håller GMO produkter från Monsanto på att ta över Sverige.
"Fritt från gmo kostar skjortan
Lantmännen räknar med att fler grisbönder går över till genmodifierad soja i fodret. Anledningen är att gmo-friheten kostar 150 procent mer i år än förra året.
Lantmännen säljer cirka 45 000 ton soja per år till bönder som blandar eget foder. Av detta är 6 000 ton genmodifierad soja till grisuppfödare.
- Vi tror att det ökar när premiehöjningen för gmo-frihet blir bekant, säger Lantmännens omvärldsbevakare Kjell Larsson.
För två år sedan betalade Lantmännen en premie motsvarande 12 dollar per ton för att importsojan var gmo-fri. Förra året låg premien på 20 dollar. I vår tangerar premien 50-dollarstrecket och nästa år kan den mycket väl ligga 20-30 dollar högre."
http://www.atl.nu/Article.jsp?article=51703

Med Monsantos utsäde måste man i praktiken använda kemiska bekämpningsmedel för att kunna använda "Roundup Ready".
Så när Monsanto fått monopol på sitt utsäde(och kan ta vilket pris de vill) så måste man dessutom betala för att köpa deras bekämpningsmedel till vilket pris som helst.

Säg nej till GMO och Monsanto
http://www.smabrukaren.se/sm%C3%A5bruka ... O-blad.pdf

Monsanto vill inte bara äga alla växter de vill även ta patent på djur.
"Monsanto vill ta patent på grisen
Forskare på Greenpeace har upptäckt en patentansökan från det amerikanska bioteknikföretaget Monsanto som, om det går igenom, ger företaget världskontroll över uppfödning av grisar och deras avkomma.
Monsantos grispatent lämnades in till WIPO, World Intellectual Property Organisation, i Geneve i februari 2006. Företaget ber om patenträttigheter för grisuppfödning i mer än 160 länder. Om patentet ges kommer Monsanto att kunna hindra bönder från att avla grisar med speciella egenskaper och efter bestämda avlingsmetoder. Det kommer också att kunna tvinga bönderna att betala en licensavgift till Monsanto. Patentet omfattar både konventionella metoder för grisuppfödning och naturligt förekommande genetiska variationer som får grisar att växa snabbare."
http://www.greenpeace.org/sweden/kampan ... nto-grisen   TS
Avatar Fallback

Re: Tar Monsanto över din skog?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51586 Var det någon som såg dokumentären Monsantos värld?

"Monsantos värld
Dokumentären Monsantos värld handlar om det multinationella storföretaget Monsanto; företaget som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange.
Monsanto är idag världsledande på genmanipulerad mat och håller i tysthet på att ta patent på en stor del av jordens grödor.
Mellan 1995 och 2005 köpte Monsanto upp ett 50-tal utsädesföretag världen över. Många oroar sig för att dessa uppköp ska leda till att icke-genförändrade grödor på sikt kommer att försvinna.
I dag kontrollerar Monsanto i princip allt bomullsutsäde i Indien. Det ökar deras möjlighet att få sälja det genförändrade utsädet som är fyra gånger dyrare än det konventionella. För att ha råd med det tvingas bönderna låna pengar, ofta till ockerräntor. Om sen skörden slår fel innebär det en katastrof.
På sin hemsida presenterar sig Monsanto som ett jordbruksföretag, vars syfte är att hjälpa bönder att producera hälsosammare livsmedel samtidigt som jordbrukets miljöpåverkan minskas.
Men vad finns det för risker med genmodifierade grödor? Vad säger forskarna? Och vad säger Vandana Shiva, fysikern som fått det alternativa Nobelpriset och som står bakom boken "Självmordsfrön".
Fransk dokumentär från 2008 av journalisten Marie-Monigue Robin.
Sändningstider: Monsantos värld
SVT2 Söndag 28 sep 2008 kl 22.00"
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=9 ... pos=lasMer

En del av filmen finns på youtube
"The World According to Monsanto"

   TS
Avatar Fallback

Re: Tar Monsanto över din skog?

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51587 Jag vet inte om jag är riktigt vaken men jag kan knappt tro detta.

Avatar Fallback

Re: Tar Monsanto över din skog?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51590
kjugekarlsson skrev:Jag vet inte om jag är riktigt vaken men jag kan knappt tro detta.


Om du inte tror att Monsanto kan stämma dig så läs vad som står på Svenska Monsantos EGEN hemsida.
De erkänner helt öppet att de stämmer jordbrukare.

"Påstående: Monsanto skickar ut genspioner för att straffa lantbrukare
Anledningen till att Monsanto - liksom de flesta andra företag som baserar sin verksamhet på forskning och utveckling - tar ut royalties är enkel. Varje affärsdrivande företag måste få betalt för sina produkter. Utan denna grundläggande logik skulle inte Monsanto kunna investera de 700 miljoner dollar i forskning och utveckling som görs varje år.
Monsanto har inga spioner ute bland fälten. Däremot händer det att lantbrukare själva rapporterar fall där de misstänker olovligt bruk av Monsantos GM-egenskaper. Då undersöker Monsanto självklart ärendet. De allra flesta tvister har lösts i samråd med berörda lantbrukare, och oftast har dessa fortsatt vara kunder hos företaget.
I de få fall där Monsanto faktiskt har stämt lantbrukare - det handlar om ett tiotal ärenden per år (bland totalt 120 000 lantbrukare som använder produkterna) - har det handlat om tillfällen där det är uppenbart att lantbrukaren olovligen innehaft och brukat Monsantos GM-egenskaper.
I samtliga fall handlar det om olovlig odling som bestått av minst 90 % inblandning av Monsantos egenskaper. Monsanto har vunnit samtliga tolv ärenden där rättegångsprocessen löpt genom samtliga instanser."
http://www.monsanto.se/

1. Monsanto stämmer jordbrukare som inte följt avtalet. I avtalet regleras mycket noggrant: hur mycket utsäde du köpt, vilka åkrar du sått med GMO-gröda. Att du INTE får spara överblivet utsäde till nästa år.

2. Monsanto har vunnit SAMTLIGA rättegångar.

   TS
Avatar Fallback

Re: Tar Monsanto över din skog?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51613 Exempel på vad som händer när man trotsar Monsanto. Man får böta 1.375.000$=11.990.000kr.

"Under terms of the settlement, Pilot Grove farmers group will give $275,000 to fund local agricultural scholarships and will buy $1.1 million in Monsanto products over six years."
http://www.stltoday.com/stltoday/busine ... enDocument

   TS
Avatar Fallback

Re: Tar Monsanto över din skog?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#51624 Jag brukar sällan acceptera Greenpeace version av sanningen rakt av. 8)

När GMO blir stort, kommer Monsanto at tappa kontrollen, de kommer inte tillåtas kontrollera en särskilt stor del av jordbrukarna.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).