Före och efter jobbet

Boktips - skogsmaskinmarknadens härdsmälta

1 inlägg 9828 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Boktips - skogsmaskinmarknadens härdsmälta

Torbjörn Johnsen  
#567517 Skogsmaskinveteranen Sivert Norén kommer nu med sin andra bok. Den här har titeln och handlar om "Skogsbrukets utveckling under 1900-talet" och det är mycket intressant läsning. Siverts första bok (som vi skrivit om här) handlade mer om hans personliga, skogliga resa. Den här boken beskriver framför allt skogsteknikens utveckling och inte minst alla de företag som varit delaktiga.

Här finns en detaljerad beskrivning, rikt illustrerad med bilder, om hur Volvo BM med hjälp av olika maskintillverkare byggde upp ett omfattande produktprogram av gula maskiner under 60- och 70-talet. Och hur man delvis hamnade fel i produktutbudet vilket ledde till en snabb Volvo-reträtt från skogen i slutet av 70-talet. En avveckling som fick långtgående och svåra konsekvenser för alla tillverkare som jobbat tillsammans med Volvo BM. Inte minst Martin Östberg i Alfta.

Här finns också en del tänkvärda paralleller till idag. Eller? Som t ex att det var skogsbolagen som var med och styrde maskinutvecklingens riktning vilket ledde till att maskinerna blebv för stora för södra Sverige som en tid nästan helt glömdes bort av de större tillverkarna. Med ett veritabelt gallringsberg som följd. Men det fanns lösningar på det också visade det sig...

Boken kan varmt rekommenderas för alla med det minsta intresse för maskinutveckling och den kan beställas från Sveaboks förlag. Kostar 300 kr inkl. moms och beställs här. Den går även att beställa direkt från författaren Sivert Norén (0550-30100).

Utöver Sivert Norén så har även Leif Rosell (med ett förflutet på bl a Gremo) varit behjälplig.   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar