Skördetider. Sen sist så har plantorna växt en hel del och mognat nu senaste månaden, bladen blir skrynkliga och mörknar först. Nu på slutet har de börja gulna och en del har vissnat lite. Så det verkar vara dags.
1501963312_150921_2.jpg
1501963309_150921_1.jpg
Jag började idag med att ta ena sidan och de lägre bladen upp till sådär 60 cm över mark. Det är lätt att bryta loss bladen, men man behöver använd rätt teknik för att få med allt. Bladen sitter ju på en centralnerv, men växer också ner på stammen. Man måste alltså lossa bladets tunna delar från huvudstammen, vika in flikarna och ta grepp om alltihop.
1501963404_150921_3.jpg
1501963545_150921_4.jpg
Efter skörden behöver bladen tvättas. Särskilt på de nedre bladen är det en hel del jord. Främst på undersidorna sitter det också mycket döda småinsekter som valde fel landningsplats. Dom dog av nikotinförgiftning nämligen.
Skörden utspridd.
1501963402_150921_6.jpg
Tvättar i en plastbalja och hjälper till med slang och munstycke.
1501963402_150921_10.jpg
Så har jag byggt en ställning där de nu får hänga och mogna, uppträdda på ståltrådar. De skall alltså inte torkas nu, utan hållas fuktiga. När de hänger så sker det en jäsningsprocess i bladen, där stärkelse omvandlas till sockerarter. Här skall de hänga tills de är bruna, sen är det dags att få dem under tak för torkning.
1501963401_150921_8.jpg
Hela dagens skörd upphängd.
1501963399_150921_11.jpg