Före och efter jobbet

Matavfall och sophämtning

4 inlägg 2999 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Matavfall och sophämtning

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#297071 Ikväll var jag på ett stormöte med AÖS, avfall östra Skaraborg. Politikerna har tydligen bestämt att AÖS i fortsättningen ska samla in allt matavfall på landsbygden och köra det till Falköping (ca 6 mil enkel väg), för att göra biogas av matavfallet! :shock:

Särskild soptunna för matavfall
Det blir då en ny brun soptunna för matavfall, som ska tömmas varannan vecka. Den bruna soptunnan, påshållare för inomhusbruk och speciella papperspåsar till matavfallet delas ut gratis till varje hushåll. När dessa papperspåsar tar slut, så delas nya ut gratis.

Sopbilarna ska byggas om, så att en tredjedel av lastutrymmet ska ta matavfallet och två tredjedelar ska ta vanligt brännbart material (grön soptunna). Trots ombyggnaden, så ska den gröna soptunnan i fortsättningen bara tömmas var fjärde vecka (varannan tur), jämfört med varannan vecka idag. Så under varannan tur kommer alltså bara en tredjedel av sopbilarnas lastutrymme att utnyttjas i framtiden. :shock:

Sophämtningstaxan höjs
Sophämtningstaxan påverkas givetvis av nymodigheten. För den som idag komposterar själv (särskilt tillstånd + godkänd kompostbehållare krävs) med s.k. fyraveckorstömning, höjs taxan med ca 400 kr/år och blir då lika hög som med det nya systemet (hämtning av matavfall varannan vecka + fyraveckorshämtning av brännbart material).

För den som vill behålla nuvarande system med tvåveckorshämtning (jo möjligheten finns), så höjs taxan med drygt 500 kr/år (ca 38%) genom en s.k. miljöstyrande avgift.

För den som går över till det nya systemet med matinsamling från dagens tvåveckorstömning, blir det dock ingen höjning av sophämtningstaxan – så vida det inte krävs en större grön soptunna för att klara fyra veckor mellan varje sophämtning! Det hade nämligen politikerna bestämt och därmed basta.

Vad ska läggas i den gröna soptunnan?
Dessutom framkom det att vanliga brännbara livsmedelsförpackningar INTE ska läggas i den gröna soptunnan, utan skall lämnas väl rengjorda för källsortering på närmsta återvinningscentral i din kommun (i mitt fall en resa på ca 4,4 mil tur och retur). För dessa stationer ansvarar nämligen inte AÖS, utan förpacknings- och tidningsindustrin (FTI). Däremot gick det bra att lägga uttjänta kläder, skor m.m. i den gröna soptunnan.

Mötesdeltagarnas åsikter om insamling av matavfall
Mötesdeltagarna var kritiska, för att inte säga mycket kritiska, till nymodigheten. Inte minst med tanke på att det i praktiken blir en rejäl höjning av sophämtningstaxan. Dessutom ansåg många på mötet att det borde åtminstone utredas om de insamlade matresterna från landsbygden ens skulle räcka till att driva sopbilarna för att hämta in matresterna. Mötesdeltagarna tvivlade skarpt på detta.

Inne i städerna och då särskilt i höghusområdena, borde det kunna fungera bättre. Dels saknas ju ofta reella komposteringsmöjligheter – särskilt i höghusområden! Dessutom bor ju folk betydligt tätare i städerna, varför det blir betydligt kortare körsträckor för sopbilarna när de ska hämta in matavfallet.
/Niklas   TS
Avatar Fallback

Re: Matavfall och sophämtning

isteskog  
#297077 I Bollnäs eldar värmeverket sopor. Det enda jag sorterar ut är glas, plåt och matavfall. Har en egen illegal kompost :smile:
Verkar som att det inte blir någon större miljövinst i eran kommun Niking! Lite miljöhysteri som vanligt :???:

Användarvisningsbild

Re: Matavfall och sophämtning

anersimyra  
#297125 För att inte garanterat ÖVERSVÄMMAS av likmask måste matavfallet förvaras i nedgrävda kärl.. :surp: :surp:

Användarvisningsbild

Re: Matavfall och sophämtning

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#297176 I den bästa av världar så komposterar man själv sitt matavfall i t.ex. Jorakompost http://www.joraform.se/index.php/sv/com ... ort=normal

Med rätt blandning blir det alldeles för varmt för fluglarver och dylikt.

Vad miljövinsten beträffar, så har Isteskog givetvis helt rätt. J-vla miljöhysteri över det hela.
/Niklas

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).