Före och efter jobbet

4K video (ett test)

6 inlägg 6836 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

4K video (ett test)

Fredrik Reuter  
#290148 4K video har blivit riktigt i ropet under 2014. Nu när också YouTube stödjer 4K så blir det än mer intressant. 4K är Ultra HD (ja egentligen ett samlingsnamn för två liknade video standarder) och således uppföljaren till dagens Full HD. 4K kommer från att standarden har över 4.000 pixlar i horisontalled (2160p att jämföra med dagens 1080p). Den kanske mest vanliga upplösning är dock UHD (se ovan) som trots sina 3840 x 2160 pixlar även fått plats i 4K gemet (fast det egentligen inte är över 4.000).

4K skärmar/TV finns idag att köpa men ingen vanlig TV-sändning finns. Finns det då någon nytta idag med detta? Jag tycker det. Bilden blir bättre även i 1080 (tycker jag) och idag när jag var ute på skogsbesök så testade jag att filma 1 min med 4K och resultatet finns här nedan.

Det paradoxala är att jag enbart kan filma i 4K med en kamera än så länge, den som finns i mobilen! Detta är alltså från en Samsung Galaxy S5.

Vill du kolla i 4K? Isåfall drar du upp videon i helskärm, klickar på kugghjulet nere till höger i listen och väljer 4K högst upp i rullisten. Sedan är det bara att hoppas att du har bandbredd nog i internetanslutningen...

   TS
Användarvisningsbild

Re: 4K video (ett test)

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#290149 Synd att man inte har tillräckligt med bandbredd :sad:

Användarvisningsbild

Re: 4K video (ett test)

stegmaster  
#290164 Inte jag heller. Bilden bara hackar fram. :o
En näckdel er vel dessutan storleken på filen??
Blir den inte ca 3MB/sek i full HD och 12MB/sek i 4k??

Avatar Fallback

Re: 4K video (ett test)

axwell  
#290175 Riktigt bra med medelmåttigt ADSL-modem i Telias kopparnät.
Även helskärm med bra kvalitet den här tiden på dygnet.

Användarvisningsbild

Re: 4K video (ett test)

Fredrik Reuter  
#290181 Hej,
Nej, jag märkte det också på mitt ADSL hemma att det inte orkade med.
Filen är uppladdad i original som är en bitrate på ca 50Mbit/s. Det borde bli ca 6MB/s om jag inte huvudräknar helt fel. Sedan är det säkert så att YouTube komprimerar ytterligare då de säkert har en egen codec för 4K, men mina ca 15Mbit i Adsl:et räckte inte till.

4G i mobilen funkade bra när jag testade det, då låg hastigheten i mobilen på ca 29Mbit och det funkade bättre.

En ytterligare fördel med 4K när man gör video är att man kan skala ner 4K till 1080 i editeringsprogrammet, men innan man gör det har man alla möjligheter att zooma eller till och med göra egna panoreringar i bilden utan förlust. Teoretiskt kan man alltså filma i vidvinkel och sedan hemma välja ut det man vill fokusera på. Riktigt häftigt.

   TS
Avatar Fallback

Re: 4K video (ett test)

axwell  
#290212 Hackar inte alls med Bredbandsbolaget över Telias kopparnät.
Modemet brukar ge runt 6,4 MB mot utlovat 8 MB.
Ser inget problem, i Windows7 :|

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).