Uppvärmning

Vedeldning är värre än bilavgaser

76 inlägg 22091 visningar 12 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vedeldning är värre än bilavgaser

Rolfnilsson400  
#430024 Vedeldning är värre än bilavgaser

januari 13th, 2017 by Göte Fagerfjäll skrev:En ny studie från Naturvårdverkets forskningsprogram SCAC visar att luftföroreningar från vedeldning även i storstadsregionerna orsakar fler dödsfall än luftföroreningarna från fordon och vägar. Men miljöpolitikerna fortsätter ändå att planera för minskad elanvändning och fler vedpannor och braskaminer. 2016 års julklapp verkar bli ett löfte om ökad ohälsa.
I Sverige presenterades i veckan Energikommissionens planer för energipolitiken. Sommarens energiöverenskommelse har nu resulterat i en handlingsplan.
Och det verkar, inte oväntat, som om priset för att få bort kärnkraftsskatten blev väldigt högt. Det nya målet är: ”helt förnybar el fram till 2040” och det innebär i praktiken att kärnkraften skall bort.
För att nå fram till målet förutsätter kommissionen en halvering av elanvändningen fram till 2040 och det är förstås ett mål som är relativt lätt att uppnå. Sverige har idag ungefär dubbelt så hög elförbrukning per invånare som motsvarande industriländer, så det handlar egentligen bara om att styra tillbaka industri och bostadsuppvärmning till vad som gällde på sextiotalet. Det finns utmärkta alternativ till elvärme, även om det förstås leder till ökade utsläpp av koldioxid och partiklar. Men det gör väl inget?
Språkrören är stolta
I tisdagens SvD firade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin energiöverenskommelsen med ett helsidesinlägg där man presenterade allt man anser att miljöpartiet lyckats att åstadkomma. Språkrören var otroligt stolta över målet om förnybar el fram till 2040 och över satsningarna på elbilar, höghastighetståg och solceller.
Som kronan på verket lyckades man dessutom ge miljörörelsen äran av att oljeeldningen försvann från de svenska villorna och att sophanteringen moderniserades. Det hela slutade med ett konstaterande att ”ingen vill spola tillbaka bandet när den gröna omställningen väl är gjord”.
Tillbaka till sextiotalet
Men tyvärr är det precis vad man riskerar att göra i den nya energiöverenskommelsen. För miljörörelsen låg ju inte alls bakom omställningen från oljeeldning till eluppvärmning av villor och lägenheter. Inte heller låg miljörörelsen bakom omställningen från fossila bränslen till el i industrin.
Allt handlade i stället om att Sveriges politiker och näringsliv beslutat att bygga ut vattenkraften och kärnkraften. Föregångarna till dagens Miljöparti var starka motståndare i bägge fallen.
Miljöpartiet håller faktiskt nu på att ”spola tillbaka bandet” och plocka bort den gröna fossilfria kärnkraften. Det är allt annat än en grön omställning, eftersom det medför en övergång till andra energiformer för uppvärmning av bostäder och drift av industriprocesser. Sverige blir mer likt andra industriländer och det är faktiskt inget att skryta med.
Vedeldning är farligt
Nu har vi förstås ett inhemskt alternativ för att ta hand om åtminstone en del av uppvärmningsbehoven. I stället för att installera oljepanna lär många villaägare satsa på att elda med ved eller pellets. Förmodligen får dessutom braskaminerna en renässans för att klara köldknäpparna.
Men i en ny studie från Naturvårdverkets forskningsprogram SCAC presenteras ganska katastrofala siffror om vedeldningens risker. Enligt forskarnas beräkningar orsakar luftföroreningar från vedeldning ungefär 324 personers förtida död varje år i Stockholm, Göteborg och Umeåregionen. Det är något fler än de cirka 299 personer som dör i förtid av luftföroreningar från fordonsavgaser och dubbdäcks- och bromsslitage i samma områden.
För många är det här säkert helt osannolika siffror. I framför allt Stockholm och Göteborg står ju vedeldningen för en löjligt liten andel av uppvärmningen. Det handlar mest om ”mysbrasor”. Ändå är alltså de lokala utsläppen från vedeldningen farligare än all lokal fordonstrafik, inklusive bussar och lastbilar. Att minska antalet mysbrasor en liten aning skulle med andra ord ge större effekt än alla dyra trafikpolitiska satsningar på dubbfria gator och elbilar.
Många dödsfall
Men en planerad minskad elanvändning via högre elpriser leder inte till färre mysbrasor. Tvärtom kan en ökad förbränning av ved och pellets ge snabba och ganska hemska effekter.
Att använda vedeldning som buffert innebär dessutom självklart att vedeldningen blir som allra störst när det är kallast. Under köldknäppar brukar vindarna vara svaga, vindkraftverken genererar lite eller ingen el och elpriserna rakar i höjden (utan kärnkraft).
Samtidigt ger köldknäppar med mycket svag vind ofta upphov till så kallad inversion, alltså det som populärt brukar kallas för ”lock över staden”. Ett lager luft som är varmare än luften vid marknivån gör att rök och föroreningar inte fortsätter att stiga uppåt, utan stannar kvar på låg höjd. Luftkvaliteten kan på kort tid bli extremt dålig. På den tiden då jag flög små privatplan såg jag ofta den här effekten som en brunaktig kupol när jag närmade mig en stad. Ganska vackert, men definitivt inte hälsosamt.
Att minska elanvändningen genom att elda med ved under kalla perioder är därför en extremt dålig energipolitisk lösning. Det är förmodligen lätt att komma upp i minst dubbelt så många vedberoende dödsfall som i dag och då talar vi alltså om en större hälsoeffekt effekt än att dubblera all bil- buss och lastbilstrafik. Något som förresten knappast vore fysiskt möjligt.
SCAC-rapporten kommer i sin helhet i februari och jag tänker läsa den noggrant. Men riskerna med förbränning är faktiskt inget nytt. När media rapporterar om usel luft i världens storstäder talar man för det mesta om bilar, men i själva verket är det eldning av kol och ved som är den största boven. Londons smog berodde inte på bilar, utan på koleldning.
Värmeljus
Den som inte vill utsätta sig för farliga rökgaser bör förresten tänka sig för både en och två gånger innan han/hon tänder ett ljus. En dansk undersökning visade för några år sedan att ett enda tänt stearinljus i ett rum på bara tio minuter gav upphov till sex gånger fler sotpartiklar än vad som finns på Köpenhamns mest trafikerade gata.
Så vitt jag kan läsa mig till i DN-artikeln från 2012 handlade det verkligen om stearinljus, inte paraffinljus som är betydligt värre. Att tända ett antal värmeljus (oftast paraffin) för att få upp värmen i ett rum är med andra ord en riktigt dålig idé. För att inte tala om doftljus.
Orsaken till att något så litet som ett stearinljus kan ge så stora effekter är förstås att förbränningen sker mitt i rummet, utan att rökgaserna evakueras. Därför skall vi nog vara väldigt glada över att fotogenlampor och gasspisar har ersatts av elektriska lampor och elspisar. Elektricitet är en fantastisk energikälla.
De verkliga hälsoeffekterna från levande ljus är förresten inte särskilt väl undersökta och det finns en hel del åsikter om partikelstorlekar etc. En vacker dag kommer det säkert en kvalificerad rapport om det också.
Bilar och kärnkraft är OK
Vad kan man då dra för slutsatser av allt det här? Den första och enklaste är att bilar trots allt är jämförelsevis rena. Om dagens minimala vedeldning är farligare än fordonstrafiken, till och med i storstäderna, verkar det vara hög tid att införa restriktioner på vedeldning i tätorter. Det är ett vansinnigt mycket enklare, billigare och effektivare steg än att försöka förbjuda fordonstrafik.
Den andra slutsatsen man kan dra är att vår framtida energipolitik är kontraproduktiv. Att satsa på minskad elanvändning i Sverige innebär ökad användning av fossila och icke-fossila bränslen och kraftigt negativa hälsoeffekter. Fokus ligger på att få bort kärnkraften, trots att det innebär ökade koldioxidutsläpp och sämre hälsa.
Grundsatserna i miljöpolitiken är som vanligt att bilar och kärnkraftverk är onda. Sedan får verkligheten säga vad den vill.


http://blogg.elinor.se/2017/01/13/vedel ... ilavgaser/   TS
Användarvisningsbild

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

Fredrik Reuter  
#430029 Hej,
SVT tog före jul del av en den rapport som hänvisas ovan.

Vad ska man tro egentligen? Fler dog i storstäderna av rök från vedeldning än från bilavgaser?

Reportaget nedan avslutas med att om man väljer en miljöklassad panna/kamin och eldar på rätt sätt med rätt ved så kan man göra det med gott samvete.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/luftf ... kordar-liv

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430034 Är det denna rapport som avses?

http://www.ivl.se/sidor/publikationer/p ... ml?id=3172
Senast redigerad av ocke fre 13 jan 2017, 09:55, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

Huggar Herman  
#430035 Man ska vara noga med att skilja på vedeldning och myseldning. Därför tycker jag att rubriken är kraftigt missvisande.
En fläktstyrd panna med lambdasond och acctankar är extremt miljövänlig om den eldas på rätt sätt och kan inte på något sätt jämföras med en braskamin,

Användarvisningsbild

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430036 Många saknar idag kunskap om hur man eldar och hur man får veden torr. Kanske därför som Lars Myttings bok om ved blev en bästsäljare för några år sedan.

I boken tas det upp en del om problemen i nya zeeländska Christchurch.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430038 Men handlar det inte om partikellstorlekar?

D.v.s oavsätt hur bra man eldar så skapas partiklar och de från eldning är relativt små vilket gör att de dras längre ner i lugnorna och på så sätt bidrar till mer dödsfall.

p.s.
Jag tror jämförelsen med biltrafiken görs i förhållande till partiklar som rivs upp ur vägbanan inte avgaserna.

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

röjjare  
#430040 :-) Men det går ju inte att mysa vid en fläktpanna
Förbjud dumma forskningsrapporter istället. Hur många dukar inte under pga avsaknaden av vedeldad bastu och korvgrillning mm. ?
Och så den här myten om farliga, farliga partiklar från dubbdäck också. 🤦‍♂️

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430047 Ja eller så väljer man att ta till sig kunskap genom att läsa.

I den rapport som ivl har tagit fram står det att:
1000 person dör av vedeldnng
1300 personer dör av avgaser
och 200 personer av vägdamm(dubbdäck)

Att inte bygga beslut och slutsatser på forskning och istället förlita sig på tyckande är i längden ett hot mot demokration.

Men helt klart så är det nog inte helt omöjligt att om man gjorde en jämförelse hur mycket längre man lever av korv och bastu så blir nog resultatet att vedeldning till och med förlänger livet:-) Glöm inte att ta med glädje vid själva framställandet av ved. Finns ju till och med rapporter på att det har hälsofrämjande effekter p.g.a minskad stress.

Användarvisningsbild

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430049
ocke skrev:Ja eller så väljer man att ta till sig kunskap genom att läsa.

I den rapport som ivl har tagit fram står det att:
1000 person dör av vedeldnng
1300 personer dör av avgaser
och 200 personer av vägdamm(dubbdäck)

Att inte bygga beslut och slutsatser på forskning och istället förlita sig på tyckande är i längden ett hot mot demokration.

Men helt klart så är det nog inte helt omöjligt att om man gjorde en jämförelse hur mycket längre man lever av korv och bastu så blir nog resultatet att vedeldning till och med förlänger livet:-) Glöm inte att ta med glädje vid själva framställandet av ved. Finns ju till och med rapporter på att det har hälsofrämjande effekter p.g.a minskad stress.

Tja, då får man ju också jämföra elbastu med vedbastu också och se vilken ut av dem som ger bäst livslängd.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430050 Hehe,
tror vedbastun vinner med hästlängder. Mycket mer glädje där.

Användarvisningsbild

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430051 Då står bastukampen alltså mellan ökad livsglädje och farliga partiklar på ena sidan mot bättre luft på andra sidan.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#430064 Japp, där har vi nästa rapport;-).

Den rapport jag tidigare hävisa till var fel men den säger ju emot det som SCAC-rapporten ska visa. Vi får vänta och se till februari vad slutsatserna blir..

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

bgl  
#430066 Det blir inte mycket vi får kvar att göra om alla miljömuppsrapporter ska styra vår värld!
För några veckor sen kom en rapport som påstod att Sveriges näst största utsläppskälla för små plastpartiklar till haven är konstgräsplaner. Fyllmedlet som tydligen läggs mellan plastgrässtråna nöts ner av spelarna och spolas ut till haven. Tydligen kan nästan allt bli miljöskadligt!

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

hinowa  
#430072 Och vilken tur att vi har så duktiga forskare och obducenter inom miljörörelsen som kan skilja på allt vi dör av och med sådan träffsäkerhet
med vedeldning bilavgaser och vägdamm av dubbdäck :surp:
Mätningarna mm kanske har gjorts på samma gata :wink:

Avatar Fallback

Re: Vedeldning är värre än bilavgaser

hinowa  
#430078 Det dröjer nog inte länge innan dom kommer och mäter våra vedbodar :sad:
Även ved som är staplad utomhus! Och det blir stora skattepålägg + moms och något annat nytt Fidolintilläg :shock:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).