Vilken panna blir bäst för mig?

 Svara  4 inlägg  3722 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Vilken panna blir bäst för mig?

 
#326365 Jag "råkade" köpa ett mindre hyreshus (två lägenheter på övre plan och lokaler på nedre plan) förra året. Uppvärmningen är en gammal panna från 1961 med pelletsbrännare. Varmvattnet går inte via pannan utan via en elberedare.

Nu är läget så att det har börjat trycka ut lite vatten från pannan och jag har ingen lust att chansa med att köra den en vinter till. Frågan är bara vad jag ska göra. Många tycker att jag ska satsa på bergvärme, men det är inte riktigt min melodi. Dels tror jag inte på att elpriserna alltid kommer att vara låga och dels så är det en principsak att huset ska vara varmt även om det är smällkall vinter och en veckas strömavbrott. Alla moderna system är elberoende, men ett bioenergibaserat system kan hållas igång med hjälp av ett litet elverk.

Det som talar för att byta till en modern pelletspanna är att det är enklare att få pannan ner till källaren. Den går att bära ner och inga väggar behöver slås ut. Pannan är också billigare än en flispanna. Nu går det cirka 15 ton pellets per år och enligt mina beräkningar borde 20 kW räcka till både värme och varmvatten även på vintern (dygnsförbrukning knappt 100 kg vid -30; 4,9 kWh/kg och 80% verkningsgrad ger ett effektbehov på drygt 16 kW om jag räknat rätt). Pelletsförråd finns färdigt och leveransen sker med bulkbil.

För flispanna är ett tungt argument att man kan bli ganska självförsörjande på energi. Dessutom kan energibehovet öka eftersom jag har vilda planer på att det vore suveränt fint att bygga ett traktorgarage med värme på samma tomt. Nackdelarna är att flispannan är dyrare om man vill ha en modern variant och att installationen antagligen kräver att man måste ta dit en grävmaskin och gräva upp vid källarväggen, alternativt bygga ett fristående pannrum eller på en gång bygga traktorgarage med pannrumsdel.

Min investeringsbudget har ansträngts hårt senaste åren och helst vill jag inte investera för mycket för tillfället. En ny pelletspannan kan nog minska driften med 10 000 kr/år och blir därmed en ganska lönsam investering när jag likväl är tvungen att göra något. Det lutar alltså åt ny pelletspanna, men finns det något märke som är att rekommendera? Mina kunskaper om flis är för närvarande ganska begränsade, men jag skulle gärna ta en sådan panna som det går hyfsat bra att koppla in förugn eller stoker i någon gång i framtiden och börja elda med flis då. Att en sådan lösning inte blir lika bra som en flispanna från ETA eller Fröling är en självklarhet, men ibland måste man nöja sig med en lösning som inte är optimal på alla sätt.

Även förslag och synpunkter som är stick i stäv med mina åsikter tas tacksamt emot!   TS
Selm 2019
Avatar Fallback

Re: Vilken panna blir bäst för mig?

 
#326385 Jag tycker att du resonerar sunt, inget fel med bergvärme, men pumpen håller 10-15år o då blir inte driftskostnaden så jättelåg trots allt, när man måste räkna in allt.

Ett alternativ till endast pellets skulle väl kunna vara en kombipanna ved/pellets, nu när du hade egen skog? Kanske kan man för en mindre hyressänkning låta en hyresgäst sköta driften(om du nu inte bor precis i närheten). Förutsätter att du har utrymme för ved såklart.

Om ekonomin är lite ansträngd just nu så byt ut den i källaren bara, finns väl inget som hindrar dig att flytta denna om du senare bygger ett pannrum jämte det kommande traktorgaraget.

Märke eller modeller på pannor är jag för dåligt insatt i, men om jag ska skaffa vattenburet i mitt hus hade jag nog velat ha en kombipanna ved/pellets, då jag har egen skog. Och då i ett pannrum i anslutning till min kommande carport och sedan köra kulvert in.

För de flesta här inne som vet hur det är när en kille blir riktigt förkyld, ja då kan det va skönt o slippa att behöva gå ut o fylla på ved i pannan. Har man då ett pelletsförråd för några dagars behov, så borde man komma långt. Sedan om det skulle visa sig att det är extra synd om en, ja då kan man nog ta att elpatronen i värsta fall går igång. :)

Btw har något svagt minne om att jag har sett npgon panna som genererade egen ström för att driva tändning och ev. curkulationspumpen, men det har jag inget belägg för och det kan vara så att jag har råkat önskedrömma.

Avatar Fallback

Re: Vilken panna blir bäst för mig?

 
#327886 Ved känns inte aktuellt även om jag bor inom en kilometer från den aktuella fastigheten. Hyresgäster är två damer som båda uppnått pensionsåldern, så det känns inte aktuellt att leja ut eldningen på dem. Pelletsen är bra på det sättet att det alltid är varmt så länge den fungerar och man slipper telefonsamtal om att det är kallt i huset.

Jag har tittat lite närmare på pelletspannor och kommit fram till att de flesta har inbyggd varmvattenberedning. Helst skulle jag koppla in tankar med totalvolym på minst 1000 liter, så att det inte blir smällkallt i huset på en gång som brännaren slutar fungera. Är det inte bättre att ha varmvattenberedningen i tankarna i sådana fall, eller går det att ha den i pannan och ha tankar utan beredare?

   TS
Avatar Fallback

Re: Vilken panna blir bäst för mig?

 
#327895 Det finns väl inget system som gör att man kan riskera att duscha i elementvatten? Vanligast är väl att ha en VVB i pannan.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Keramik till en Diom Vedunic panna av laggar - sön 19 feb 2012, 11:54
i Uppvärmning
2 svar
3608 läst
av laggar     
tis 08 okt 2013, 20:38
ny panna hur ska jag göra av Dennis_stavre - sön 23 sep 2012, 09:06
i Uppvärmning

12
19 svar
13260 läst
av machonisti     
tis 25 sep 2012, 20:53
Billig Havre + Flis panna av rolfburmangm - mån 10 dec 2012, 07:48
i Bioenergi
1 svar
2116 läst
av skogogräv     
mån 10 dec 2012, 19:06
Frölinge panna för fliseldning ! av skogsmannen - fre 18 jan 2013, 03:10
i Uppvärmning
9 svar
9081 läst
av Storken     
sön 20 jan 2013, 19:20
CTC-panna som jävlas!!! av dampe - tor 07 mar 2013, 22:41
i Uppvärmning
6 svar
27969 läst
av elzza     
lör 27 apr 2013, 17:19