Fliseldare hoj

 Svara  10 inlägg  5279 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Fliseldare hoj

 
#10822 Hej, hur stora pannrum behövs för fliseldning. Har ett rum på 2x2,5m med intilliggande flissilo tror Ni man får in en vettig panna i detta?   TS
Selm 2019
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10825 En panna med öppning för flisaggregat på sidan och en förugn med inmatning i 90° blir ganska kompakt och skulle kunna gå. Mycket svängrum blir det dock inte.

Skulle rekomendera dig att se om det inte går att flytta någon vägg.

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10839 Japp det tror jag att du får. Räkna på att pannan är 1 kvm stor max.
så får du in den frågan är bara hur stor dörrposten är?

Mitt pannrum är 2x2 m jag fick in en panna där.. ok ok jag fick ta bort lite av dörrposten för att få in den men men den står där så fint o brukligt idag.


Om du göra några förändringar så tänk på brandsäkerheten samt att det kan vara lönt att dra ett extra ventilations rör till rummet och från rumem tså att du kan ta lite överskotts värme från pannrumemt o föra ut det i huset.

Avatar Fallback
 
#10842 Jaa då finns det hopp :) Det är lite bekymmersamt att flytta väggar kom jag underfund med efter lite noggrannare undersökningar, ack tankar och dylikt går att sätta på andra sidan väggen, dvs rördragning igenom.

Dörröppningen är väl tilltagen så det är inget problem som tur är. Inmatningen borde ligga bakpå eftersom den gamla spannmålssilons uppsamling (typ trattliknande gjuten botten) ligger rakt bakom på andra sidan väggen. Men såna pannor borde väl inte va nåt problem att hitta :roll:

Tack för Era tröstande svar :lol:

   TS
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10843 Har nog aldrig sett en fliseldare som är bakmatad. .... så där måste jag nog göra dig lite ledsen. men det kanske går att ordna med en skärbrännare? ;-) :shock: :shock:

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10845 Hmm brukar väl vara en vattenmantel bakåt :?:

Avatar Fallback
 
#10846 Hupp.. :oops:
Så verkar det vara. Men kollade på ariterms nätsidor och enligt deras pdf broschyr så kan man anpassa pannan ganska långt efter behov, dvs askluckor, brännare mm i sidorna istället för i fronten, matningen ligger tydligen normalt i sidan.

Pannrummet är alltså 2X2,7m och silon ligger bakom 2meters väggen. En 40kw panna är 1090mm djup och en 60kw 1200mm så en sån borde ju rymmas sidoställd i rummet (inmatningen och rökkanalen på varsin sida)

Asklucka finns både på sidan och i fronten så då behöver man ju nödvändigtvis inte så ofta in framifrån heller :roll:

Kanske löser sig det här :o

Du gossebear, hur har Du läggt upp det i ditt 2x2m pannrum ?

   TS
Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10847 Jag har pannan ståendeds in i vänstra hörnet. Sedan har jag en kort matarskruv till pellets förrådet som ligger i angränsande rum, tog och använde den gamla olje tanken. som förråd så jag har ett 6 kubikers pellets förråd... ( jag vet det räcker en bra stund!!!!!)

På väggen har jag en engånde fläkt av typ badrums sort som blåser in luft , det är dock en 12 voltare så den dra inte särskildt mycket. Den blåser in luft i rummet sedan har jag en till rör som går ut i "förråds rummet där tanken står. Det rumemt används även till tvätt stuga o tork rum så att den överskottsvärmen som blir från banrummet efter att jag dragit lite rör bakom pannan o vid rök kanalerna så blir det extra tork effekt där inne.

Det finns ju lite olika matar system o de flesta går ju att använda både vinkelväxlar och annat tänk bara på för varje matarskruv så sägs det att det stjäl 5% av pelletsen då den smular sönder pelletsen för mycket.
Jag har i o f en matarskruv från den stora tanken in till den noramla matnings tratten. annars hade jag behövt bygga mig en vinkel skruv.

Skall se om jag i morogn kan fixa en liten ritning hur jag har det.

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#10915 Kolla REKA:s pannor de är matade bakifrån. I dom eldas flisen direkt i pannan på rörligt roster. Finns från 10 till flera tusen Kw. Har själv en REKA och är mycket nöjd med den, den går att utrusta med askskruv,automat sotning osv, och behöver inte i de flesta fall någon ak-tank. Jag kunde få min helt anpassad för mina krav. Den gär att elda kol koks pellets spanmål rå /torr flis

Avatar Fallback
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#11092 En flisstoker kan du ha i en lokal intill, den behöver inte stå i själva pannrummet. Bara att göra hål i väggen för en matarskruv.

Om man ställer en förugn intill pannan så brukar det bli ganska flexibelt. Jag vill rekomendera förugn eftersom den inte är så känslig för fukthalten i flisen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Premiär för höj- och vändbar lastbilshytt av Torbjörn Johnsen - mån 09 jul 2018, 16:54
i Logistik, Transport
8 svar
3770 läst
av JohannesG     
tis 10 jul 2018, 18:08