Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 Svara  6 inlägg  2592 visn.  3 följer
Avatar Fallback

Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#91179 Hej igen,

Någon som har lust att dra lite vettig info angående de olika modellerna av kassetter/krukor för plantor, förstått där finns ett antal olika såsom HIKO (vad betyder exempelvis V90, V93, 120 osv - och vad står egentligen HIKO för?), STARPOT och PlugPlusEtt för att nämna ett litet gäng av de man stött på. Nyfiken till max!

Tack!   TS
Föryngring
Användarvisningsbild

Re: Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#91314 Hej,
Detta kan du nog få utförlig beskrivning av från våra planteringsproffs här på skogsforum. Det var ett tag sedan jag pysslade med dessa benämningar men gör ändå ett försök för att iaf få igång något.

Två kategorier finns av skogsplantor finns generellt(?).

- Täckrot som är de mindre och billigare och som har jordklump med sig och levereras i kassetter (planteringsrör).
- Barrot som är större, har odlats längre och därigenom dyrare och levereras utan jordklump runt rötterna (hacka eller borr).

PlugPlusEtt (och TePlus) är (väl) varianter av barrotsplantor men som inte friodlats från start utan lyfts ur planteringskassetten efter en viss tid.

HIKO, Starpot mfl är (väl) namn på olika typer av planteringskassetter som täckrotsplantor levereras i.

Hur mycket fel blev detta?

Användarvisningsbild

Re: Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#91381 Finns garanterat mer info om du ringer och pratar med plantskolorna. Alla bolag har ju sina egna varianter av kassetter. Holmen har blandannat Starpot som är mer stjärnformade. jackpot, och hiko är väl lite mer cylinderformade.


Nummret som står bakom namnet brukar berätta om hur stort själva rotklumpen är.. exempelvis s50 är betydligt mindre än s90 osv. Ju mindre plantor desto billigare att plantera. En större planta har ju givetvis sina fördelar då överlevnadsgraden oftast är högre.

Avatar Fallback

Re: Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#91526 Hej, och tack för info. Forskat vidare på egen hand, och det verkar som om siffran efter HIKO anger den individuella krukans (i kassetten) volym i milliliter. En kruka i en HIKO V93 kassett skulle således rymma 93 ml.
Sedan fanns där IPL-Rigi pots, exempelvis IP65, men systemet där var detsamma... siffran anger volymen. Som ni säger - mindre siffra - mindre volym - yngre planta. Klockrent!

Mer info för den intresserade: http://www.stuewe.com/ Där finns en hel del bra PDF-filer att kika på under respektive produkt.

Att STARPOT fått sitt namn efter att den är stjärnformad verkar ju sunt, men undrar då vad HIKO egentligen står för? Någon?

Tack!

   TS
Avatar Fallback

Re: Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#98558 Hej,

Storleken på krukan/odlingskassetten och därmed densiteten på rotklumpen beror dels på efterfrågan från marknaden men kan också bero på särskilda specifikationer som myndigheter angett. Plantans överlevnad är direkt relaterad till rotens förmåga att snabbt skapa nya rötter i den omgivande jorden, varför det är viktigt att med hjälp av rätt kruka odla fram så bra exemplar som möjligt. Krukvalet beror också självklart på vilka arter man har tänkt producera. Så sammanfattningsvis kan man säga att storleken på krukan spelar roll ur såväl ett ekonomiskt som biologiskt perspektiv.

Namnet HIKO kommer från Hilleshög-Kopparfors som från början var företagen som utvecklade krukorna. Numera är det BCC som tillverkar, utvecklar och säljer krukorna. V står för Volym så V-93 är alltså 93 kubikcentimeter i cellvolym (cc).

i länken nedan står lite information kring de krukor vi hunnit lägga ut på vår hemsida:

http://www.bccab.com/default.aspx?id=1479&pg=Trays

Tveka inte att höra av dig om du har ytterligare frågor.

Vänligen,

Malin Persson
Marketing Coordinator, BCC AB

Avatar Fallback

Re: Vem berättar lite mer om plantkrukor?

 
#101012 Jag tänkte flika in lite frågor till BCC om det är möjligt:
Är HIKO V93-kassetten mycket använd i Sverige förutom av Södra skog? Har ni funderingar på nya designer på den, t.ex. luftslitsar för bättre rotutveckling? Kopparbehandlingen som utförs i dagsläget för bättre rotutveckling kan väl knappast vara eftersträvansvärt?

MVH
/Håkan

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).