Vad irriterad man blir

 Svara  14 inlägg  3628 visn.  3 följer
Avatar Fallback

Vad irriterad man blir

 
#58490 Som medlem i Södra räknar man med vissa saker. Förra sommaren avverkade jag skog, nu ska den återplanteras. I November förra året ringde min kontakt på södra och sa att nu var det bråttom ta bort all björk som växer på hygget och röj för nu kommer markberedaren. Ut springer jag med såg och tar bort allt och väntar på markberedaren, kom den tror ni?

Givetvis inte. För 2 veckor sedan ringer de från Södra och säger att min lärkplantor har kommit och de ligger utanför deras kontor i papperssäckar och givetvis åker jag och hämtar mina säckar.

Jaha säger jag, kommer markberedaren också? Svaret blev inom några dagar....

JAHA, nu håller jag på och vattnar mina plantor som givetvis börjat sätta skott osv osv, hade dem i garaget men springa där blev opraktiskt så nu står de i skuggan ute och vattnas... det är en del pengar i dessa plantor i alla fall för mig och de behöver sättas men givetvis ingen markberedare.

Jag kan ju givetvis garantera att pengar vill de ha för plantorna oavsett och att dessa kan ha tagit skada lär de säkert skita i.

1. Varför beställa hem plantor till mig i detta läge varför inte vänta till markberedaren gjort sitt?

2. Hur mycket stryk tar mina plantor tror ni?

Tur att de inte tvingat mig att hämta tallplantorna också, finns ju inget roligare än att vattna och hålla på med dessa :evil:   TS
Föryngring
Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58492 Jag har planterat hela helgen på ett hygge som grotanpassades till hälften sen kom dom på att det var för dålig bärighet så då körde dom på riset på andra halvan (vilket dom gjorde jävligt dåligt för det ligger ris överallt samt att dom kört längs med ett dike som går över hygget så att detta är helt igentäppt och fyllt med ris). Eftersom bara halva hygget grotanpassades så ville dom inte köra ut groten på den första halvan eftersom det blev för lite men för 2 månader sen när jag ringde för att påpeka att det låg virke kvar erbjöd sig vireksköparen att skota ut riset, bra sa jag gör det före 10 maj för då ska vi plantera, inga problem sa han. Tror ni riset är borta??? självklart inte. Irriterad blir man. Det var dock inte södra som ställde till det för mig.

Användarvisningsbild

Re: Vad irriterad man blir

 
#58495 Om det är barrotplantor så har jag tyvärr ingen erfarenhet men vad gäller täckrot så ska dom ner i marken innan 2 veckor efter att dom kommit... för det första om man vattnar dom för mycket så försvinner gödslingen, rötterna växer fast i varandra... risk för att dom sätter skott som sedan lätt kan gå av vid plantering med mera...

Givetvis bör du få en riktigt bra rabatt av södra pga deras slarv... men det är bara vad jag tycker...
Om du inte får rabatt bör du väl kunna lämna igen plantorna? och ta nya när väl markberedaren varit där? :O

Har inte haft så mycket med föreningen att göra men lite sunt förnuft bör dom väl ändå ha?

Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#58497 Jag har ett råd till dig jordslå plantorna. Gräv en fåra o stoppa jord över rötterna.

Men hur många plantor är det. Kan ju bli lite mastigt om det är sisådär över 4000 o jordslå dem.
Barrots plantor skall inte ligga ute mer än några dagar.

Det här är ett jävla sätt o sköta saker o ting. Vad fan är detta för pappskallar som bara tar hem plantor om du sagt att du inte skall plantera innan det är markberett.

Inte skall de få några pengar om plantorna är döa innan markberedarn kommer. Annars skit i markberedningen o sätt dem iallafall.

Södra borde tänkt på att plantor är en färskvara inte några tegelstenar som kan ligga ute hur länge som helst!

Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58520 Det är täckrot av lärk, ligger förtillfället nerdränkta i vatten, får väl sätta dem i en fåra eller något. Det rör sig om 1500 plantor, inte många kanske men det är hela sättet på vilket denna affär har gått igenom som suger. De har även börjat växa en aning. När jag fick dem var de djupfrysta så processen har nog fördröjts lite men markberedaren måste komma nu.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58522 Jaha nu har Södra hört av sig, de ska försöka få dit en grävare istället för markberedare, annars tar det till sommaren för den att komma hit. Detta ska då inte leda till merkostnader för mig den saker är säker, får väl ta och lyfta in mina plantor i garaget igen. Så seeeeeeeeeeeeeeeeeeegt

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#58541 Det blir pengar när du skall betala de 1500 plantorna med.


När skulle grävaren komma då?

Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58543 Den kommer om 1,5 veckor, vilket innebär omkring 6 månader, Södra tid.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58572 Ja inte blir man förvånad, föreningarna verkar mest se till industrins behov av virke. Planeringen på många SBO-är under all kritik.
Är det täckrotsplantor så klarar dom sig hyfsat, akta bara de nya skotten.
Sen så ska du se till att få rejäl ersättning, förslagsvis minst halva plantvärdet.

Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58585 det kommer ut en person från Södra idag och ska se ifall man kan plantera plantorna utan markberedare, en sak som pekar åt att det går är att det inte är någon vegetation alls på området som ska sättas med lärk. Tidigare har det stått mycket gammal granskog på området så det har inte hunnit bli någon vegetation alls, hällre det än att vänta på markberedare. den får ta det område som ska planteras med tall och dessa plantor har jag inte hämtat ut alls. Än så länge har det nebart blivt mycket små skott på mina plantor, vissa har inte satt skott alls, så någon ersättning lär jag nog inte få men man kan alltid försöka. Plantorna ligger på några kronor den saken är säker.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#58636 Ett alternativ är väll att ta en annan markberedare. Behöver ju inte tvunget vara från södra. För du lär säkert få betala för det iaf.
Och har du lite flyt så finns det nån i närheten som kommer inom några dagar.

Förra våren behövde jag en skördare vid ett tillfälle, ringde vid 10.00 tiden. 12.30 var den på plats. Så ibland kan man lyckas.

Användarvisningsbild

Re: Vad irriterad man blir

 
#61485 Vi planterade igen ett av våra hyggen vi tog förra våren. Satte björk eftersom vi kommit fram till att det var det trädslag som skulle ge bäst. :| Vi skulle även sätta 2500 lärkplantor hösten 08, Det lustiga är att dessa plantor inte har kommit än. :evil: :evil: Nu håller jag på med röjning för att undvika alltför mycket gräsuppslag på hygget som ska plantas. Hoppas verkligen att plantorna kommer i höst så man kan trycka ner dom då! :-ss :-?

Avatar Fallback

Re: Vad irriterad man blir

 
#61745 Ska du plantera Lärk på hösten?
Jag ska oxå plantera Lärk, men det går bara att göra på våren, har 3 st olika personer sagt.

Annars hade jag tänkt göra det nu till kommande höst.

Användarvisningsbild

Re: Vad irriterad man blir

 
#61746 Ja, jag tror det blir så, :-? , eller så får det vänta till våren... :roll: Har inte fått något riktigt svar av leverantören. :evil: :evil:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
en irriterad tjädertupp! av SkogsGotte - tis 03 maj 2011, 18:53
i Skojigt/Galet
6 svar
1763 läst
av Skogshuggaren83     
fre 06 maj 2011, 17:12