Föryngring

SLU i Alnarp vill satsa på mer lövforskning

1 inlägg 988 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SLU i Alnarp vill satsa på mer lövforskning

Torbjörn Johnsen  
#712008 I det senaste nyhetsbrevet från sydsvensk skogsforskning beskriver SLU planer på att öka forskningen och utvecklingen av lövskog och dess skötsel. SLU förbereder för att bilda ett Lövkompetenscentrum i Alnarp där flera nya forskningsprojekt planeras. Förädlad björk nämns som potentiella områden att jobba inom liksom även ek. SLU märker ett stort och ökande intresse för lövskog.

I mångt och mycket handlar det om att hitta alternativ till granen som spås en allt hårdare framtid.

– Vi behöver nu en rejäl forskningsinsats om alternativ till granskogsbruket, inte minst med tanke på klimatförändringen, säger Jens Peter Skovsgaard, professor i skogsskötsel vid SLU.


Förädlad björk ses nu som en potentiell virkesproducent och det pratas även om andra snabbväxande lövträdslag som t ex hybridasp. Även ek nämns som ett potentiellt framtidsträdslag.

- Förra året importerade vi 40 procent av råvaran. Det finns en del svensk ek, men vår oro är på längre sikt. Det finns väldigt lite unga ekträd. Vi måste bli bättre att få fram ny ekskog och kan även bli bättre på att ta hand om den ek vi redan har, säger John Ahlgren från Kärs


Här kan du läsa det senaste nyhetsbrevet från Sydsvensk Skogsvetenskap/SLU.   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).