Föryngring

Granplantan tappade förstaplatsen 2020

9 inlägg 1159 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Fredrik Reuter  
#708764 Idag kom statistik från Skogsstyrelsen som visar antal och sort av levererade skogsplantor. För första gången sedan mätningarna startade så är det inte längre granplantan som var mest levererad under fjolåret. Det är istället tallplantan som tagit över och den har kommit starkt de senaste åtta åren.

Eventuella anledningar och lite mer, förhoppningsvis, intressant data finns i vår artikel på iSkogen:

https://iskogen.se/skogsbruk/trendbrott ... ntor-2020/

Vad tycker du om denna utveckling?   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#708772 Debatten om den tråkiga förgraningen och gran på fel marker har tagit skruv. Nu gäller det att tjurskalligt besätta sitt älgpass.

Användarvisningsbild

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Badbollen  
#708775 Bra 👍

Hur har kvaliteten på tallplantorna varit? Har det inte varit en del avgång vid plantering de senaste åren? Vilket lett till hjälp- & stödplanering? Dvs. en slags dubbel efterfrågan på tallplantor. Nej, jag vet inte.

Sedan är det dags att minska ner på hjortstammen (älg, rådjur osv. Dov och kron har ökat explosionsartat, rådjur jagas allt mindre möjligen på grund av att vildsvinsstammen alltmer uppehåller jägarna) 😎

"Sverige har världens tätaste älgstam"
https://fof.se/gran-hot

Granbarkborrens härjande de senaste åren liksom rädsla och förståelse för stormar har säkert spelat in till att fler kikar på tallen? Tall känns som ett säkrare "träslag". Ja, ståndortsanpassning nämner du.

Skyddsjakt på jobbiga älgar?
https://www.ja.se/artikel/2228258/skydd ... -lgar.html

Avatar Fallback

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Reymond  
#708777 Helt rätt att plantera mer tall på rätt marker. Men tyvärr tror jag vi får ett bakslag om några år med besvikelse över hur hårt klövviltet rådjur och älg äter av bestånden. Rådjuren ökar ju lite varje år och älgförvaltningen är ju under all kritik inom flera områden. Dvs skjuts för lite.
Äbin visar ju tydligt hur det står till med betningskador. I varje fall för södra halvan av Sverige.

Användarvisningsbild

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Emanuel90  
#708781 Det kommer säkert bli en aha-upplevelse för många hur hårt tallen betas men jag tror att dom flesta inköpare trycker ganska hårt på att man behöver viltbehandla om man ska sätta tall.
Så har det varit hos några grannar här iaf som bara planterat gran innan, dom sätter nu även tall och lejer in folk som behandlar på hösten.
Förhoppningsvis leder detta till att markägarna sätter lite mer tryck på jägarna att skjuta klövvilt.

Användarvisningsbild

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Knagge  
#708795 Tallplantering måste kompletteras med antingen fröträd eller sådd av tallfrö eller alla 3 ihop så man får många plantor samtidigt .

Då blir det som om klövviltet äter smörgåsbord och då äter man inte upp allt .

Detta är min erfarenhet däremot om din tallplantering blir luckig och gruppställd med mycket lövsly blir den ett generalpass i jakten .

Användarvisningsbild

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Granstorp  
#708804 Roligt att det planteras mer tall! I mitt fall köptes tallplantorna genom Södra och där tycker jag att Södra med sina muskler borde kunnat gå in och stötta de som väljer att plantera tall genom att förhandla fram attraktiva priser på viltskyddsmedel och även uppsättning av hägn. Oavsett hur mycket vilt vi har och vill ha så kommer det krävas mycket arbete och extra kostnader för att få upp tallen över beteshöjd.

Just hjälp med det efterkommande arbetet och kostnaderna för detta tycker jag man missat helt i tex projektet "Mera Tall". Projektet "Mera Tall" är ju redan lyckat men hade man kopplat på dessa ekonomiska stimuleringsåtgärder så hade nog projektet blivit ännu mer lyckat.

Avatar Fallback

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Reymond  
#708807 Ja viltbehandling 2 år är ju ett måste för att freda från rådjuren. Men vem kommer fortsätta 6-7 år till innan tallen börjar komma upp i säker höjd för älgen? Skulle va intressant att få en kalkyl på det.
Kanske det visar sej att det är bättre ekonomiskt att plantera gran och hugga ner den i 50 årsåldern innan skogsrötan förstör hela beståndet.

Avatar Fallback

Re: Granplantan tappade förstaplatsen 2020

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#708812 Om projektet går ut på att övertyga skogsägarna om att försöka plantera mer tall, så är det väl lyckat?

Sen spelar det väl ingen roll hur mycket tall som klarar sig, hur mycket det kostar eller hur mycket tillväxtförluster det blir. Det är varken Södras eller jägarnas problem.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).