Föryngring

Överhängande skärm av tall, hur glest?

4 inlägg 1159 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Överhängande skärm av tall, hur glest?

The Forrester  
#706021 Har en mindre yta på ca 2 Ha där vi lämnat en skärm av tall och tänkte få till lite självföryngring. Men det händer inte så jätte mycket. Markberett för 3 år sedan. Kommer sporadiskt men väldigt glest. Frågan är om vi har sparat för många frötallar, de står för tätt? Vad rekommenderar man? Marken ligger i södra sverige, ca 200 möh.   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Överhängande skärm av tall, hur glest?

alias  
#706032
The Forrester skrev:Har en mindre yta på ca 2 Ha där vi lämnat en skärm av tall och tänkte få till lite självföryngring. Men det händer inte så jätte mycket. Markberett för 3 år sedan. Kommer sporadiskt men väldigt glest. Frågan är om vi har sparat för många frötallar, de står för tätt? Vad rekommenderar man? Marken ligger i södra sverige, ca 200 möh.


Svårt att svara på utan mer info.

Vad är det för bonitet/SI(H100)?

100-150 frötallar/ha känns som ett rätt normalt intervall i södra Sverige.

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Överhängande skärm av tall, hur glest?

Mellberg  
#706038 När friställde ni frötallarna? Ofta får man räkna med att det tar 5 - 10 år innan fröproduktionen kommer igång. Sedan gäller det, att det är tillräckligt med energi i fröna också.

Vid sådd brukar man kolla grobarheten och anpassa frömängden därefter.

Avatar Fallback

Re: Överhängande skärm av tall, hur glest?

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#706117 Avverka skärmen nästa vinter oavsett resultat och du kommer att bli förvånad hur mycket frö som kickar igång när det blir ordentligt solbelyst. Får du luckor så har du två år på dig att hjälpplantera med täckrotsplantor.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).