Det vi ser nu är till stor del att man tar upp och dammar av den mekaniserade planteringen precis där den befann sig någon gång i början av 90-talet. Då fanns en rad projekt med ambition att mekanisera skogsvården men alla sådana aktiviteter dog tvärt när järnridån mott öst öppnades och flödet av billig arbetskraft till Sverige kom igång. Nu börjar man damma av dessa projekt igen. Det ena efter det andra. Först ut var PlantmaX som initialt är en kopia av planteringsmaskinen Slivinova från 80-talet men på en modern basmaskin.
Enmansbetjänade små planteringsmaskiner
I början av 90-talet fanns även några mindre planteringsmaskiner. De finns omnämnda i tråden Planteringsmaskiner för skogsplantor och hette Silviplant resp Hevotrac. Båda bestod av små basmaskiner liknande Kranmans P25:a eller eBeaver. Dessa fungerade dels som plantbärare men de hade också ett enkelt markberedningsdon som manövrerades av operatören. Maskinen gjorde i ett moment en enkel markberedning och ett hål för plantan. Operatören fick själv sätta plantan men en del tunga moment hade rationaliserats bort.
BraSatt
Här någonstans känns det som Södras projekt BraSatt nu tar vid. Företaget eBeaver finns med bland samarbetsparterna och här finns även ett antal andra företag med inom områden som t ex automation, sensorik, styrsystem, AI, maskininlärning, produktutveckling, finmekanik och digitalisering.
Mobiliseringen av kompetens ser onekligen mycket intressant ut och baserat på laguppställningen så borde det finnas goda möjligheter att komma vidare förutsatt att Södra kan finansiera projektet. Här finns en lista på de företag eller organisationer som ingår.
Axelent Engineering AB
BitAddict AB
Boid AB, Chalmers IndustriTeknik
Digitaliseringsgruppen, (Chalmers InustriTeknik)
LUE Engineering AB
Ebeaver AB
Skogforsk
Utvecklingsfasen börjar
Södra skriver på sin sajt att utvecklingsfasen påbörjas nu och att projektets olika parter fått sina ansvarsområden.
- Det handlar bland annat om att se över planthanteringen från plantskola till planteringspunkten, markberedning, arbetsmiljön för operatören samt färdvägsplaneringen, det vill säga den planering som sker innan maskinen är på föryngringsområdet, säger Anna Wallner, projektledare Skog, Södra.
Tack vare fjärrstyrning och sina goda terrängegenskaper har Ebeaver valts som basmaskin för teknikutvecklingen och nästa steg är att alla parter sätter sig in i hur den fungerar.
- Vi kommer använda beprövad teknik så långt det är möjligt och se till så att tekniken kombineras på ett sätt så att den här maskinen blir lönsam, robust och användarvänlig. Det ska bli oerhört kul att ta nästa steg med våra samarbetsparters för att utveckla de olika delarna för att vi ska ha prototypen klar 2023, säger Anna Wallner.
Läs mer om BraSatt på Södras sajt här:
https://www.sodra.com/sv/se/skog-medlem ... -nu-klara/
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto