Föryngring

Plantera hybridlärk våren 2021

8 inlägg 1981 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Plantera hybridlärk våren 2021

nilsszzon  
#657141 Läste en som menade att man helst skulle ha lite större areal när man planterade lärk vad anser ni som planterat eller har kunskap om detta?

jag tänkte sätta 3 st grupper på 0,5ha där det tidigare stått gran men det är kanske för litet område för att fungera optimalt? han nämnde större areal med tanke på snytbagge och vilttrycket men det borde ju gå att spruta en gång extra i ungstadiet?   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

Sörlänningen  
#657159
nilsszzon skrev:Läste en som menade att man helst skulle ha lite större areal när man planterade lärk vad anser ni som planterat eller har kunskap om detta?

jag tänkte sätta 3 st grupper på 0,5ha där det tidigare stått gran men det är kanske för litet område för att fungera optimalt? han nämnde större areal med tanke på snytbagge och vilttrycket men det borde ju gå att spruta en gång extra i ungstadiet?


Det som många verkar ha upplevt med just hybridlärk är att väldigt små områden helt betas sönder, medan aningen större sammanhängande områden ofta inte har några egentliga betesproblem alls, förutom kanske lite i kanterna. Tror att 1ha brukar anges lite schablonmässigt. Min gissning är att 0.5ha i detta sammanhang kan räknas som stort.

Min erfarenhet är att plantera runt ett område på runt 1.6ha. Och där hade vi inget problem med bete.

Också: om man är van vid tall och gran är det roligt med hybridlärk, för det händer så mycket i början!

Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

salix  
#657160 Hur har du det med korkskruvar som brukar bli på lärk.

Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

Sörlänningen  
#657165
salix skrev:Hur har du det med korkskruvar som brukar bli på lärk.


Alltså, de är ju inte direkt spikraka, utan många vobblar lite fram och tillbaka mellan årsskotten.Så det blir väl inte någon väldig kvalitet. Jag hoppas på kort omloppstid.

Jag har sett åsikter om att Proveniensen Holbaek skall ha lite rakare stam än övriga. Jag har en plan om kanske ett hektar hybridlärk till och skall då testa Holbaek, hade jag tänkt. (Är dock intresserad av input.) Jag tror att de vi har nu är Maglehem (inte 100% säker).

Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

nilsszzon  
#657182 får kanske ta och ställa om och sätta lite större område lärk som sammanhängande istället ( 2 ha )
låter kul att det händer grejor i början , gäller bara att vara med =)

   TS
Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

nilsszzon  
#657184 är det viktigt med markberedning när man sätter lärk? fungerar det att köra med traktormarkberedare eller höglägga med grävmaskin?
är den känsligare än gran för krav på markberedning? jag brukar köra omarkberett och stora barrotsplantor / plugg för gran

   TS
Användarvisningsbild

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#657194 När det gäller att prova så ökar risken med ju lägre antal plantor man har. Med en planta och den dör är 100 döda. Vid 100 är det en procent.
Jag brukar prata mig varm om holbeak då jag upplever den klar bättre i kvalitet. Dock är den nu mycket svår att få tag i. Lola och Flensburg är goda proviense. Men även maglehem har blivit bättre då den gallras ut på moderplantor.

Vad det gäller antal är 2 ha eller 5000 plantor det minsta jag skulle rekommendera. Både vad det gäller risk. (Fejning bete frost avsättning) på två ha är det inte hela värden om 40-60 st blir fejade. Men när man satt 500 är det mycket.

Avatar Fallback

Re: Plantera hybridlärk våren 2021

Sörlänningen  
#657259
nilsszzon skrev:får kanske ta och ställa om och sätta lite större område lärk som sammanhängande istället ( 2 ha )
låter kul att det händer grejor i början , gäller bara att vara med =)


Ja, för oss som inte har boniteter för hybridasp och sånt så är väl hybridlärk det snabbaste vi får se. Vi kunde förstagallra beståndet (som var på 2.6ha, snarare än 1.6, mindes fel) när det var 14 år (plus plantornas ålder vid plantering). Nu har det gått två år till och de är väl en 15, 16 meter.

Samtidigt ser jag grannens hybridlärk som är satt samtidigt och är väldigt mycket kortare och klenare. Han kanske har lite sämre ståndortsanpassning (vårt område är till stor del i en sluttning, vilket jag tror är bra), men mest tror jag det handlar om att han varken har röjt eller gallrat, då verkar det som att lärken fastnar i växten.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).