Sida 1 av 1

Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: tor 17 okt 2019, 10:10
av Torbjörn Johnsen
Nu har Plantma X planteringsmaskin rullat ut ur monteringshallen och ska testast rent funktionellt innan det blir dags att börja testa själva planteringsjobbet till våren. Vi har fått en kort teknisk spec på maskinen och den ser ut så här:

Basmaskin: Eco Log 574E
Motor: Volvo Penta 210kW
Växellåda: ECO19
Hydraulik, pump: 180 ccm
Hjul: 8st 710/45x26,5
Markberedare: MidiFlex
Kran: Effer 100 2S
Vikt: 24,5 ton, jämnt fördelat mellan fram o bak.
Bredd: 3,09 m
Längd: 11 m
Axelavstånd: 5,7 m
Höjd: 3,85 m
Planteringskapacitet: Varje arm kan göra ett planteringsförsök ungefär var tredje sekund
Plantmagasin: Magasinet rymmer 10 000 - 20 000 stycken beroende på storlek på plantan

Plantmagasinet är i princip ett hyllsystem som kan lyftas av och på med maskinens kran när man behöver fylla på. Den ordinarie skotarkranen är utbytt mot en Effer 100 typ lastbilskran. Idag sitter det bara en krok på kranen men den ska utrustas med en liten grip.

Plantorna matas tills vidare för manuellt, för hand mellan plantmagasin och planteringsdon. Första skedet i utvecklingsarbetet är helt inriktat på att maskinen ska kunna sätta tillräckligt stor andel plantor för en godkänd föryngring. Automatisering av plantmatning sker i nästa skede.

Planttypen som kommer att användas är Planta 80 och SA30 från Svenska Skogsplantor. Projektet med planteringsmaskinen drivs av Sveaskog tillsammans med Svenska Skogsplantor och då blir det naturligt att jobba med deras plantsystem. När Silva Novan utvecklades på 80-talet var flera skogsbolag med i projektet och alla hade olika plantsystem vilket försvårade utvecklingsarbetet. Nu kan man jobba med ett system vilket givetvis är lättare.

Nu till en början handlar allt om att först få själva planteringsarbetet att fungera men på sikt måste givetvis ploantmatningen automatiseras på något sätt. I och med att både Svenska Skogsplantor och Sveaskog äger/driver projektet borde det finnas goda möjligheter att utveckla ett plantsystem som kan hanteras med automatik ända från odling till plantmatning i maskinen. Hur som helst så måste enligt min mening en gubbe bort ur maskinen. Frågan är väl vem det är som är enklast att rationalisera bort? Den som kör maskinen eller den som övervakar planteringen? Vad tror ni?

Arbetet med att mekanisera skogsvårdsarbete som plantering och röjning borde ju ha högre prioritet inom skogsforskningen kan jag tycka. Nu satsas mycket pengar och energi på att utveckla fjärrstyrning för en skotare men mig veterligen ganska lite på att forska fram mekaniserad röjning eller plantering. Här är Plantma X ett lysande undantag. Vi följer det fortsatta arbetet.

Här kommer några bilder på maskinen som den ser ut idag i dagsljus:

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: fre 18 okt 2019, 00:28
av Seb macahan
Var 3:e sekund per arm. Så under optimala förhållande ska maskinen kunna plantera 2400 plantor/h, 19200st/8h. Så maskin med förare ska inte kosta mer än 3187kr/h för att hålla jämn takt med manuellt arbete (gäller då endast planteringen) lägger vi till markberedningen till 19200 plantor kanske en kostnad på 15-20000kr (vi säger 17000kr).
Plantering 1,50/planta Markberedning 1kr/planta. 2,50*19200st=48000kr
Nu är ju detta ett exempel, men om maskinen gör arbete för 48000kr på 8timmar så borde det gå att få ekonomi i detta även med två operatörer.
Det ger en timtaxa på 6000kr.
Givetvis ska det till ganska mycket faktorer som framkörning, markförhållanden etc. Jag tror nog den kan funka som den är.
Sen förstår jag inte riktigt varför den måste vara så stor.
Jag har länge förstrött min svårsövda hjärna med en planteringsmaskin som i teorin skulle väga 1-2ton, drivas men en motor på 20-40hk och framföras av en person som går jäms med. Alternativt sitter och fjärrmanövrerar. Plantorna skulle köras ut i lagom stora doser på hygget innan man kör igång. Maskinen skulle göra samma jobb som den vi nu ser men betydligt långsammare.
Tyvärr krävs det en del pengar för att testa o bygga denna prototyp men en gissning är att den skulle gå att bygga (efter första prototypen är utprovad) för runt 1miljon kanske billigare.
Som jag tänker den får man ändra på lite teknik av markberedning men detta kanske ska bli en egen tråd 🙂
Oavsett är det ju kul med lite tankar kring att hitta nya metoder.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: fre 18 okt 2019, 02:00
av Oleab
@Seb macahan - fast om man först tänker effektivisera plantningen, så är allitd plantor/gubbe vad man strävar efter. Kan gubben köra en större maskin och göra mer på kortare tid, så går matematiken och ekonomin oftast ihop. Sen är ju hyggena mer ömfintliga efter ett år, när grundvattnet stiger och riset inte bär längre. Dessutom, varför ska det inte finns plats åt båda små och stora lösningar? I Norge har vi små hyggen, ofta 1-5 ha, medan i Sverige är dom oftast större? Flyttkostnad är ofta en stor faktor i skogsarbetet, något vi inte är van vid vad gäller plantering och röjning.

Helt klart interessanta tester det här.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: fre 18 okt 2019, 03:03
av jannee
Varför inte hitta på någon maskin eller tillbehör som både markbereder och planterar som du "lätt" kan montera på en befintlig skotare. M.a.o en vidareutveckling av dagens markberedare.
Som Oleab antyder är det många hyggen som är små, från 1 ha och uppåt, behövs då ett redskap som man lätt kan flytta mellan objekten.
Borde inte vara omöjligt att konstruera en sådan, är nog bara efterfrågan som avgör eller bristen på plantörer.
Behövs "bara" någon uppfinningsrik som tänker lite utanför boxen.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: fre 18 okt 2019, 07:49
av Torbjörn Johnsen
Intressant räkneexempel Seb! Det blir intressant att se hur väl det stämmer när grejerna kommer igång på allvar.

En sak som jag dock tror att man måste ha med sig är att kostnaden inte är enda (eller kanske ens någon) anledning till att konceptet "planteringsmaskin" nu dammas av igen. Den största drivkraften är nog för att kunna plantera överhuvud taget när det blir svårare att få tag i manuella plantörer. Och det är väl ingen vild gissning att det här i första hand blir en maskin för bolagsmarker eller andra större hyggen i den norra halvan av landet. Knappast något som kommer att trailas runt mellan sydsvenska småhyggen.

Dina tankar om en liten planteringsmaskin är ju då klart mer intressanta för sydsvenska förhållanden. Mer om det i nästa inlägg (eller kanske egen tråd).

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: fre 18 okt 2019, 16:09
av Gidea
Det stämmer som Seb säger att drivkraften är utmaningen idag är att hitta arbetskraft överhuvudtaget. Men företagen ser tyvärr alltid plantering och markberedning som kostnader, eftersom tidshorisonten är så lång. Att använda sig av utvecklingspengar för planteringsmaskiner när man kan göra det på skotare/skördarutveckling istället är ofta hur företagen ser på saken, vilket inte är så konstigt då lönsamheten är absolut viktigast. Därför måste man, som Seb har börjat räkna på, kunna konkurrera med markberedning plus manuell plantering och jag ser framför mig mindre basmaskiner och autonoma eller delautonoma system.

Här på LTU har det nu byggts "den lilla" basmaskinen som Seb pratar om och som ni ser på bilden.
Se även: https://skogsforum.se/viewtopic.php?f=104&t=31338&p=492528&hilit=autonom#p492528

Basmaskinen väger tom ca. 7 ton och är anpassad för att vi ska kunna styra den autonomt i framtiden. Idag körs den fjärrstyrt. Vi har kört studentprojekt som ni ser påbyggt på den som gick ut på att rationellt kunna markbereda och plantera utan förare. Vi saknar dock medel för att kunna ta vidare det spåret till prototypbyggnation, men ritningarna finns. Eftersom vi ser den som en forskningsplattform så kommer vi även principellt kunna arbeta med andra påbyggnationer, i det närmaste med en vanlig kran för att visa på delautonom skotning.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: lör 19 okt 2019, 08:06
av Ora
Hej som jag förstått är denna utvecklad bland annat på grund av svårigheten bolagen har att hitta atbetskraft till plantering. Var längesedan jag planterade i Sverige nu. Men sist var väl i 2004. Då hade vi runt 39 öre plantan. Vad ligger priserna på idag för anställda respektiva egna företagare? priserna skiljer naturligtvis vilken landsdel man jobbar i eftersom planterna och hyggena är av olik storlek. Frågan är helt enkelt om det går att leva som svensk med en svensk lön som skogsplantör. Vedlägger en bild på Modos planteringsmaskins prototyp från tidigt 80-tal

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: lör 19 okt 2019, 15:41
av Ora
1571492316_20191019_080157_1571492213444.jpg
Fick äntligen till å ladda upp bilden på modomekans prototyp på planteringsmaskin som senare kom att utvecklss vidare till silva nova. Vilken i sin tur har utvecklats vidsre till dagens prototyp

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: lör 19 okt 2019, 16:25
av källshult
Det med en liten maskin. Har ett minne av att sp maskin som göra skördar aggregat gjorde en prototyp av sån liten planterings maskin och det var mitten av 90 talet.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: mån 16 dec 2019, 18:10
av Fredrik Reuter
Hej,
Här är en video från tillverkaren.
Tanken är alltså att personen som i videon matar på med plant i "bakre hytten" i framtiden ska efter och kontrollera samt ev rätta till plantor och vid behov stödplantera.


Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: mån 16 dec 2019, 20:09
av Kse
Spännande att se hur det kommer att fungera, jag tänker bara på den stackarn som sitter där bak, 🤦‍♂️men det var väl en tillfällig lösning.

Problemet med att ta fram nya maskiner av den här typen är ju att marknaden är starkt begränsad, sen ska det ju testas och testas och testas innan det släpps ut på marknaden.

Hoppas det faller väl ut.

Re: Teknisk spec och bilder på Plantma X planteringsmaskin

Postat: mån 16 dec 2019, 21:40
av Skogsola
Den som sitter bak är den som gör jobbet som någon var inne på i en annan tråd om samma maskin. Den som sitter fram kan med fördel ersättas av en dator med radar och gps.