Föryngring

Teknik för maskinell skogssådd

1 inlägg 2046 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Teknik för maskinell skogssådd

Torbjörn Johnsen  
#590110 I och med att det verkar bli allt svårare att hitta arbetskraft för planterings- och skogsvårdsarbetet så ökar intresset nu igen för att mekanisera föryngringsarebetet. Den gamla planteringsmaskinen SilvaNova har ”dammats av” och återuppstår nu i en ny version som snart ska ut och testas i fält. Hur det än går för just den här maskinen kan vi räkna med att det kommer att ta någfra år innan vi har en konkurrenskraftig maskinell plantering att tillgå.

Teknik som redan finns
En teknik för mekaniserad föryngring som däremot finns att tillgå idag och som fungerar bra är maskinell sådd. Det finns sedan många år utrustning som fungerar alldeles utmärkt på marknaden och den finns också ute hos landets markberedningsentreprenörer. Bracke Forest i Jämtland, som säljer såddapparaten Bracke S35.a, uppskattar att det finns ca 30-40 såddaggregat hos landets 200 markberedningsentreprenörer och det innebär att 15-20% av markberedarna kan erbjuda sådd.

1570539744_bracke-forest-planter-seeder-s35-a-03.jpg


Extrautrustningen för skogssådd ligger runt 140 000 kr i inköp vilket är ungefär 10% av vad en markberedare kostar. Såddutrustningen har en lång livslängd och överlever normalt ett antal markberedningsaggregat. När det inte utförs sådd i samband med markberedningen plockas såddapparaten enkelt bort för att minska risken för att den blir skadad.

1570539744_bracke-forest-planter-seeder-s35-a-03.jpg


Hög precision och bra frö
En såddapparat är en extrautrustning som monteras på en markberedare. Oftast på en harv men det går även att montera på högläggare. Den består av en frödoseringsenhet som monteras en bit upp på vagnen och som sedan, via slangar, blåser frön ut till varje aggregat så att det hamnar på en optimal plats i harvspåret eller högen. Föraren ser på sin display hur många frön som sås per meter och kan justera givan mellan 4-25 frö/meter. För att få den högsta precisionen så ska det helst vara plantagefrö. Detta frö har jämnare fröstorlek/frövikt och det är renare från föroreningar eller damm. Plantagefrö ger dessutom plantor och träd med högre produktion än beståndsför men det är ca 50% dyrare än ett billigare beståndsfrö.

En normal frögiva är 200 – 300 gram/ha och det ger upp mot 30 000 - 50000 sådda frön/ha.

Så här kan det se ut något år efter en lyckad sådd.

1570539761_tallplantor.png


1570539744_bra-sådd.jpg


Läs mer om maskinell sådd i tråden Mekaniserad sådd, ett bra föryngringsalternativ   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).