Föryngring

Frö från död gran? Hur?

3 inlägg 1576 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Frö från död gran? Hur?

Beatrice  
#586849 Behöver råd...

Granarna (10 st) har dött på gården. Alla andra trädsorter har klarat sig. Vet inte vad granarna dött av, möjligen granbarkborre, men inga tydliga tecken. Det gick fort och började i toppen och gick nedåt tills hela granen var död. Så för alla granar, utom den tionde och sista granen. Någon som vet något annat de kan ha dött utav? Torka och besprutning är också ett alternativ. Bonden har åker längs med sträckan där granar står och åkern besprutas.
Den sista granen började att dö lite här och var i juli-augusti med grenar i mellersta området, sedan kronan och allra sist grenarna längst ned. En bottengren är fortfarande någorlunda grön med kottar.

Det jag skulle önska är att få en ny gran från den sista granen som dog. Den klarade blixten för många år sedan och en ny topp växte upp där blixten träffade rakt ned i trädet. Men detta klarade den inte, dock sist i paraden av de tio.
Hur gör jag? Spelar det någon roll att granen dött för frönas skull? Kan det vara sjukdom i fröna (ifall det beror på något annat än alternativen jag nämnde)?

Mycket tacksam för svar! Helt ny på området... ;)   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Frö från död gran? Hur?

jannee  
#586877 Utan att sett träden tror jag att torkan + angrepp av någon insekt (granbarkborre) dödat träden.
Du kan ta vara på kottarna för att när de torkat klänga dem.
Är dock inte säkert att du får fram några livskraftiga frön men försöka duger.
Finns att läsa om på i skogskunskap (på nätet)

Användarvisningsbild

Re: Frö från död gran? Hur?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#586911 Kottarna har full frömognad först när de ändrat färg från grön/röda till ljusbruna. Innan dess är det ingen idé att försöka. Kottarna går inte å klänga utan de torkar utan att öppna sig. Så chansen är inte stor att detta kommer funka med kottar från iår. Det krävs några månader till.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).