Sida 1 av 2

Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 21:14
av pgm
Vissa platser i min skog har trolig aldrig blivit behandlad av människor. När jag tittar på vad som växer på dom platserna finner jag för det mesta tall dbh=20-70cm, höjd=22-27m, och höjd=0,2-0,7m. Jag fann inga tallar i höjd=0,7-22m. Varför är det inga tallar i mellanstorlek? Ändrades marken så att tallen plötsligt inte klarade föryngra sig? Har marken nu ändrats tillbaks så att tallen klarar av att frö sig? Eller blir småtallar ätit upp?

I mellan tallen växer gran höjd=0,2-15m. Marken har mycket sten och blåbär. Många träd har 5-7m till sin närmsta granne.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 21:33
av Mangan
Jag har självt ställt mig liknande frågor. Funderar ofta på hur skogen kunnat bli som den är, och varför.

Har du kollat gamla flygbilder från Lanmäteriet?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 21:43
av isteskog
Självföryngrad tall i ganska slutna bestånd blir sällan högre än 1-1,5 m. Konkurrensen gör att de tvinar bort. Lars L har förklarat det bra i någon tråd.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 22:03
av Torbjörn Johnsen
En bit ner i den här tråden finns mycket bra i det här ämnet: Lübeckmodellen fungerar inte på tall?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 22:50
av pgm
Gamla flygbilder har för låg kvalitet. Jag ser träd, men kan inte ens se om det är löv eller bar.

Vilken konkurrens har dom? Från blåbären? Träden har mycket plats.

I områden runt (som har blivit huggit) växer mycket ek. Jag tänker att om det är älgen som har ätit upp alla tallarna, varför har dom inte ätit upp eken omkring också?

Min fundering är inte 'hur ska jag få en ny tallskog', utan 'hur gör tallen det naturligt?' eller 'varför klarar den det inte nu, när den klarat det förut?' Om det är så att tall inte klarar av att förynga sig naturlig, hur kommer det sig att jag har en tallskog som inte är planterad. På et vis måste den ha kommit dit naturligt. Hur kommer det sig att dom träden som står där nu har klarat att växa upp, men ingen tall har klarat det samma dom sista 40-50 åren? Eftersom jag har dom små tallarna kan det inte vara att dom inte har klarat att sprida sina frö.

Och om det är så att tall inte klarar att frö sig, varför används fröställning som metod i tallbestånd?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 23:08
av pgm
Just när jag skickade den posten, kom jag ihåg att ha läst en gång, tror det var Lars L som skrev, att träden är 50år innan den syns över marken. Jag mins inte om det var tala om tall eller något annat. Om det är så för tall, så är mina småtallar född för 50-55år sen. Om det också är så att träden måste bli 20cm (40 år) innan dom kan ge frö, då kommer morsan vara 95+år innan bebisen synas. Kanske mina tallar just har blivit gamla nok till att se sina bebisar?

Men fortfarande kan man undra, om frö tar 50år för att bli träd, varför används fröställning? Dom träd som tittar upp på et hygge några år etter huggning måste då vara från frö från dom träden som har blivit huggit. Medan dom frö som kommer från fröställningsträden (etter dom fik den uppgiften) kommer att bli träd som gallras bort. Så OM fröställning funkar, och OM det tar 50år från frö till träd, vill man få dom exakt samma träden i nästa slutavverkning om man inte lämnar fröställningsträd och man får mindre gallring.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: tis 10 sep 2019, 23:15
av Lars Lundqvist SLU
Tall föryngrar sig väldigt bra på många marker efter skogsbrand. Det är det den är anpassad för. I skogsbruk kan man skapa liknande förutsättningar genom att slutavverka och lämna fröträd.

Tallarna i din skog producerar kott och frö, extra mycket vart fjärde år. Fröna gror men dör och blir uppätna av alla möjliga fröätare. Från sniglar till möss. De få groddplantor som överlever växer sakta upp till små tallplantor men dör till sist. De satsar allt de har på att växa på höjden innan nästa brand och dukar till sist under i konkurrens från överbeståndet. Du kanske tycker det är glest men det tycker inte träden.

De 50 år du tänkte på är genomsnittstid för granplantor att nå brösthöjd i en fullskiktad granskog.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 01:45
av pgm
Tack Lars

Kan man anta att det har brunnit i min skog för 150+ år sen eftersom jag har tallskog?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 06:19
av Torbjörn Johnsen
Ja, eller att den avverkats! Skogsavverkning är inget nytt och går du tillbaka 100+ år så var det stora skogsområden i Sverige som var avverkade eller avskogade. Av lite olika anledningar beroende på vart i landet din skog ligger.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 08:22
av Lars Lundqvist SLU
pgm skrev:Kan man anta att det har brunnit i min skog för 150+ år sen eftersom jag har tallskog?

Det har brunnit nästan överallt i vårt land efter det att inlandsisen försvann, så det har alldeles säkert brunnit även på din mark. Men den tallskog du har idag behöver inte ha uppkommit efter brand utan kan lika gärna vara ett resultat av skogbruk, som Torbjörn skriver.

Var ligger din skog, vad är det för markvegetation? Om du vet vad det är för jordart så säger det också en del. Varför tror du att människor aldrig rört din skog? Och varför tror du att den är äldre än 150 år?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 13:03
av pgm
Den här biten av skog ligger långt söder i Norge, på et berg man måste klättra till. Jag tror ingen har klättrat med såg för att hugga träd dom inte får transporterad ut på nåt sätt. Det är massor av skog runt om som har gett dom alt det timmer dom behövde. Jag tror 70cm dbh tall är rätt gamla träd. Skogbruksplanen anslår att beståndet är 130år. Dom rekommenderar kalhygge, markberedning och plantering. Jag tror dom har skrivit det på skoj.

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 13:16
av Torbjörn Johnsen
Oj då! Ingen dålig tallskog med 70 cm dbh! Har du några bilder? De där stora tallarna kommer säkert att behålla herraväldet några hundra år till innan de dör av såpass att det blir livsutrymme för nya tallar att växa upp. Om de inte brinner innan dess. Avverkning verkade ju lite svårt?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 18:34
av pgm
Jag tog inga bilder när jag var där. (Jag tog bara bilder av en ask som har stått upp från de döda, pgm - Askföryngring )
Jag tror det skulle vare mögligt att klättra upp där med en såg, fälla mot kanten och dra dom ned med lång wire. Men det är mycket arbete som kommer att ge skador på virket och omgivningar. Det kommer inte att bli genomförd. Men jag undrar vad som kommer hända om jag inte gör något. Kommer dom 5-15m höga granarna att ta över när dom stora tallarna dör? Borde jag gå dit och ta bort barken från granarna, eller fälla dom (och låta dom ligga kvar), för att hjälpa dom små ( <70cm) tallarna?

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 18:39
av isteskog
Spontant skulle jag säga: Låt naturen sköta sig själv. Gå upp och njut av en avsättning du gjort. 👍

Re: Hur föryngas tallen naturligt?

Postat: ons 11 sep 2019, 18:51
av Lars Lundqvist SLU
Om du inte gör nånting så kommer det se ut ungefär som nu inom överskådlig tid, sett ur trädens synvinkel, dvs förmodligen det närmaste seklet. Enstaka granar kommer antagligen lyckas överleva och sega sig upp underifrån, men det verkar ju inte vara någon överdrivet bördig mark så det kommer inte bli nån snabb "förgraning" av området.

Tallar kan leva i många hundra år utan problem, så de stora tallarna kommer stå kvar under lång tid. De små tallar som finns idag kommer gradvis dö och ersättas av nya likadana småtallar, så det kommer se ut som om ingenting händer även om det sker en långsam omsättning bland dem. Sen kommer förmodligen en och annan av de stora tallarna dö, men det kommer inte påverka beståndet i stort.

Så du behöver antagligen inte göra nånting alls. Och skulle du så småningom, om 10-20 år, tycka att det ser ut som om granen håller på att ta över så kan du ju kapa ner dom då. Man har sällan så bråttom som man tror när det gäller skog på våra breddgrader. Den tallskog där jag lekte som barn ser likadan ut idag som då. Alla träden har naturligtvis blivit aningens grövre och högre på de 50 år som jag sett skogen, men på det stora hela har ingenting hänt. Femtio år är en kort tid för tall på mager mark.