Sida 1 av 1

Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: ons 08 maj 2019, 12:48
av Torbjörn Johnsen
I den skogliga debatten går vågorna ibland höga. Naturvårdsföreningar och organisationer som Naturskyddsföreningen, Skydda Skogen och Greenpeace använder allt oftare ordet "plantageskogsbruk" när de beskriver svenskt skogsbruk. Någon gång kan det vara befogat, SLU har faktiskt en instruktion för riksskogstaxeringen om vad som ska klassas som plantage (som jag inte kan hitta nu). Men i de flesta fall är det ett sätt att överdriva skogsbrukets påverkan på naturen.

Skogsforums eminente medlem @DagL hargjort en bra sammanställning om detta ämne på sin blogg. Mycket läsvärt och du hittar det här.

FAO (FN organet för skog) bytte för ca 20 år sedan tidigare använt ”forest plantation” till “planted forests”, för att undvika de negativa associationerna och få bättre verklighetsförankring. FAO är nog relativt känsligt för sånt. (Samtidigt byttes “Natural forest” till “Naturally regenerating forest”). Det är viktigt att få terminologi globalt enhetlig och därför tycker jag man skall anpassa sig till världsorganet FAO också i svenskt språkbruk. Det kan hända att denna ändring av FAO inte helt slagit igenom i alla delar av Sverige än.

Re: Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: ons 08 maj 2019, 14:55
av isteskog
Det ligger tyvärr i dessa organisationers intresse att skapa negativitet över skogsbrukets ord. Kalhygge är ett annat.....

Re: Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: ons 08 maj 2019, 15:58
av Orsa
10 minuter lite varsomhelst, här och där på Naturskyddsföreningens hemsida ger följande 2 stycken av nyckelord som beskriver skogens ägare/brukare och räddare som ett vi goda mot de onda. Starka känslomässiga begrepp.
Det som man kan ägna en reflektion när man läser sista stycket, om de goda, är att retoriskt sett är alla framhållanden av den egna godheten samtidigt ett påstående att de onda står för motsatsen. Därför blir det hela en otroligt överlastad gallspya.

Hotade, kalhuggs, sista naturskogar, trycket ökar, dör ut, minskar, ensidiga, negativa effekter, brist, krisen, svårt, rödlistade, omodern, inte särskilt mycket, monotona skogsplanteringar, vara eller icke vara, exploatering, hundratals miljarder,

Räddas, förändra, ökat skydd, värna, hyggesfria, främja, undantas, förbli skog, fortsätta leva, överleva, mår bra, upplevelser och aktiviteter, mångfald, hållbart, helhetsperspektiv, räcker för alla, ta till vara, nya jobb, bättre hänsyn, lägg lagstiftningen, lagen skärpas, minst förväntas, hela svenska folket, alla som älskar skogen

Re: Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: ons 08 maj 2019, 17:22
av Göt
Är ju rätt intressant hur de använder språket, tyvärr så har de tillgång till välutbildade människor som har språket i sin hand och har kunskapen att manipulera. Man spelar på människors känslor. Tycker man ska fråga vart pengarna som de samlar in tar vägen. För inte går de till skogen.

Re: Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: tor 09 maj 2019, 15:15
av Orsa
Pengarna kan man ju fantisera går till sådant som:
Löner till fattiglevande miljöpartister som bor i 6 miljonersfyror på Söder? Och propaganda och medlemsvärvning och pressreleaser och lobbying och anställning av utrangerade departementsråd och generaldirektörer och fika med politiker och andra ministrar. Och retoriker och kommunikatörer och talskrivare och andrevice-skogsmullegratisskolmaterielstillhandahållare.
Sen har de säkert någon insändarskribent eller flera på heltid, stationerade på Österlen, Gotland och i Åre.
Fjällrävengruppen och kalhyggesfotografiteamet och körskadeförfasningsmannen och attackdrönarjägarna,
krigsrådet och strategigruppen och riksdagsmotionsgruppen inte att förglömma.
Skolgrupp som reser runt i skolorna och planterar ord som skövling och utrotning kontra vårfågelkvitter och medlemskap i NSF i barnens medvetanden.

Rubriksättarna och massutrotningsupplysningsgruppen. Kapa Greta-gruppen. Och i Dalarna läste vi om detta för 2 dar sen:
Hur länge finns ängarna kvar? Det är den ödesmättade titeln på Länsstyrelsens rapport 2019:01.
En av ­landets främsta ängsmykologer, Anders Janols, Tuna Hästberg, är författare till rapporten om dagsläget för, hoten mot och möjligheterna att bevara eller rädda ett av våra artrikaste ekosystem.

Den är på 220 sidor.
Staten har väl därigenom betalt för många timmars vintermys vid brasan med datorn i knät efter flera somrars fikande , njutande och krypande med luppen på fäbodarna där de sista entusiasterna till fäbodbrukare nu reglat lagårdsdörren för gott pga av vargarna.
Ja hur länge finns bönder kvar är väl den egentliga frågan. För f-n.


Kanske så det funkar, vad vet jag.

Re: Medveten felanvändning av ordet "plantage"?

Postat: tor 09 maj 2019, 16:06
av Nyborg
Klockrent! 👍