Föryngring

Ny gödning, revolutionerande (?) i samband med plantering

1 inlägg 1824 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ny gödning, revolutionerande (?) i samband med plantering

Hugin  
#508078 Fick Holmens publikation "Skogsliv" i lådan häromdagen. Bland intressanta artiklar noterades särskilt något som handlar om utveckling av ett gödningsmedel, som uppges ha stor effekt på nysatta plantors utveckling av rotsystem och även kan doseras för långtidsverkan i samband med plantering.
Sammanfattningsvis handlar det om gödningsämnen med en hög andel kväve, som lätt lakas ur med påföljande negativa miljöeffekter.Man har tagit fram ett "Arginin", som binds i jorden och inte skjöljs bort med vattenföring. Det ger, enligt artikeln, bättre rötter, snabb tillväxt och hög överlevnad. Upptäckten är patentskyddad och man har, i samarbete med Holmens, tagit fram ett nytt gödselmedel "Argrow". Medlet uppges nu användas vid Holmens plantskolor, som odlar 35 miljoner plantor årligen.
Man beskriver därtill sökande av metoder för att skapa förutsättningar för en långtidsverkan av medlet; man kom fram till en form av kristaller "argininfosfat", som i granulatform släpper ifrån sig kvävet under lång tid.
Här föddes också id'en om att leverera gödslet med plantorna ... .
Man har här använt en dispenser på planteringsröret, som placerar rätt mängd gödning tillsammans med plantan.
Allt anges som vidsträckta fältförsök, med förväntan om en revolution inom området.
Hittills ser man att biomassa, överlevnad och tillväxt ökar och satsar därför att leverera granulatet i stor skala.

Dags att komplettera planteringsröret med ett "tilläggsrör" och något bärsystem för gödningsgranulatet?   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).