Föryngring

Odla julgran i kraftledning

3 inlägg 6639 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Odla julgran i kraftledning

Hammaren  
#460720 Tänkte höra om någon har erfarenhet av att odla julgran i kraftledning? Jag har en ledning som går över mitt skifte, det är inte någon jätteledning, kanske 30m bred, måste man ha tillstånd från ledningsrättsinnehavaren? Eller är det bara att köra på? Tänkte det kanske är någon som har provat detta. :geek:   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Odla julgran i kraftledning

alias  
#460724
Hammaren skrev:Tänkte höra om någon har erfarenhet av att odla julgran i kraftledning? Jag har en ledning som går över mitt skifte, det är inte någon jätteledning, kanske 30m bred, måste man ha tillstånd från ledningsrättsinnehavaren? Eller är det bara att köra på? Tänkte det kanske är någon som har provat detta. :geek:


Ledningsägaren vill som regel ha ett avtal med dig. Det innefattar oftast en maxhöjd som träden får ha, samt lite skrivningar som reglerar skogsskyddsansvaret m.m. i det fall markägaren låter träden bli högre, något som ger ledningsägaren rätten att röja ner dessa träden, och ev. hela odlingen samt bryta odlingsavtalet.
Fördelen med ett odlingsavtal för dig som markägare är att du kan få ekonomisk ersättning av ledningsägaren om deras entreprenörer som utför underhållsröjning i ledningsgatan röjer ner granar som håller sig inom den tillåtna totalhöjden.

Bara mina erfarenheter...

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Odla julgran i kraftledning

Älgfoderodlare  
#460725 Hur som så måste du ju prata med nätbolaget. De har ju ett servitut för ledningen. Jag ringde mitt nätbolag ang. att de inte skulle röra de buskarter som finns i o bredvid ledningen över vår mark. Jag sa att jag själv skulle sköta röjningen. Jag tar bort alla träd som kan bli ett hot mot ledningen. Men har fått haft bl.a. Säljsnår kvar under ledningen. De har inte återkommit för att röja för egen del. Utan verkar lita på att jag håller mitt ord. Du bör ju kanske börja där.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).