Sida 1 av 1

Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 08:57
av Torbjörn Johnsen
Innovatören och skogsägaren Anders Landström har jobbat några år med den s k såddpucken. En hoppressad torvklump med ett förädlat skogsfrö i mitten samt lite extra näring. Pucken placeras på mineraljord i en markberedninsfläck och de bärs och "planteras" med speciella rör. Både Skogsaktuellt och Skogsland har i år uppmärksammat att LandPucken nu är klar för nedsläpp på den svenska marknaden (kunde inte låta bli så här i Hockey VM-tider :d ).

1494226541_landpuck.jpg


Försöken som gjorts ser bra ut och så här säger Anders Landström till tidningen Skogsaktuellt:

Sveaskog ställde upp med mark och hundratusentals puckar planterades på 60 hektar i Västerbotten och Norrbotten.

Tillsammans med forskare studerade Anders inte bara groningsbenägen­heten utan även hur snabbt det gick att plantera pucken. Det visade sig att det generellt går fortare att plantera den jämfört med traditionell plantering och att en plantör sätter ungefär 500 puckar i timmen efter lite träning.

– Vi hade en erfaren plantör som klagade högljutt den första gången han testade, men allt eftersom dagen gick blev han allt mer tyst och vid lunch såg han riktigt nöjd ut. Efter sex timmar hade han planterat 4 000 puckar, men han var elitplantör, berättar Landström.Efter sommaren ska produktionslinjen för serietillverkning byggas upp och nästa år ska det produceras 600 000 puckar. Varje puck kostar 50 öre och det går åt 3000/ha.

Läs mer om LandPucken på sajten: http://landpuck.com/

Artikeln i Skogsaktuelt
Artikeln i Skogsland

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 12:58
av Fredrik Reuter
Skam den som ger sig.
Det måste över tio år sedan som tidningen Skogen hade ett reportage om såddpucken, såg att @Zalman startade en tråd om Såddpucken för ~7 år sedan också.

Kul om det tar fart äntligen!

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 13:17
av lfq
Biltema säljer något som liknar dessa puckar. Jag har prövat och sått både gran och tall i dessa och det verkar fungera bra. Nackdelen är priset och att man behöver många vattentäta lådor för puckarna om man tänker pröva i lite större skala.

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 16:42
av DrW
Det här lät ju riktigt intressant! Lagring förvaring och transport måste ju bli avsevärt billigare. Är det någon som vet hur planteringsröret fungerar? Är det som ett magasin eller släpper man ner en och en av puckarna? Luktar reportage! Eller vad säger ni Fredrik och Torbjörn? Fanns väl maskintillverkare i närheten att besöka på samma gång!

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 17:46
av Torbjörn Johnsen
Den pucken tar vi :d

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 18:51
av Sandström87
Det finns en film att se. Sök på lappland design tro ja de va

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: mån 08 maj 2017, 18:53
av Sandström87

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: tis 09 maj 2017, 12:23
av Kse
Det har visst bloggats om såddpucken oxå. :d blog.php?u=2244&b=5450&r=20837#r20837

Re: Såddpucken klar för nedsläpp

Postat: ons 10 maj 2017, 17:52
av SkogsGotte
Vet ej hur puckarna ser ut exakt idagsläget, vi prövade en sort förra året (ej den senaste modellen) med lite vind så blåste puckarna bort från planteringspunkterna.... så med den versionen var man oerhört beroende av rätt sorts väder!

prövade även med en nyare variant i fjol runt norrköping, fungerade inte heller särskilt bra så själv är man ytterst tveksamt tills man blivit motbevisad.... (kollade in det försöket för några dagar sedan)

Men smidigt att slippa släp och otympliga bärmesar! hoppas att andra har bättre erfarenheter :)