Föryngring

Bättre klimatanpassning i nya plantval

3 inlägg 6343 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bättre klimatanpassning i nya plantval

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Arevo
Användarvisningsbild

Re: Bättre klimatanpassning i nya plantval

Älgfoderodlare  
#415523 Frågan är ju vad som är bäst plantval, beroende på vart i Sverige man är. Har planterat s.k. förädlade granplantor på en del av ett hygge med övervägande granmark. En del granar kvar efter avverkning. Granen på bilden är 5 år gammal efter plantering. Kan undra vem av träden som vinner i tillväxt racet. Om man tittar noga på bilden, finns det 4 självföryngrade tallar o 2 björkar i samma planteringshål. Bra fukthållande moränjord med mycket mossa. Hygget grönris planterades andra året efter avverkningen. Handgjord markberedning. Bild 2 är till stor del självföryngrad tall på torrare partier. Så frågan är ju om inte självföryngring vinner i längden, när det handlar om marker i vissa områden.

Användarvisningsbild

Re: Bättre klimatanpassning i nya plantval

Älgfoderodlare  
#471380 Kommer under de närmaste veckorna att testplantera världens största tallsort, Sugar Pine i Arboretumet. Några från i fjol blev nog satte lite för sent o några dog. Har nu ca. 35 plantor av 50 frön ! som ska ner i backen. Tillväxten är inte kanske så dålig(se bild). Det är en ca. 3,5 mån gammal planta som fram till nu stått i kruka med 4-5 andra plantor. De ska nu få bättra på sig lite inför utsättning.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).