Sida 1 av 1

Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 20:54
av Hugin
Rekommendationerna vid avverkning och plusgrader är tydlig för att minska risken för spridning av rotröta i det nya beståndet. Men, kan det vara så, att efterföljande markberedning (som frilägger rotdelar mm på stubbar) som regelmässigt genomförs vid plusgrader och utan rotrötebehandling, riskerar spridning?

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 21:06
av Fredrik Reuter
Bra fråga!
Kanske finns en liten risk, men personligen känns den i så fall liten.

Oftast är ju markberedningen en god tid efter avverkningen så förmultning borde ha påbörjats. Då känns det som att "snälla" svampar tar överhanden.

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 22:18
av Kse
Nä jag tror inte heller att risken är särskilt stor, däremot riskerar du att få en riktigt fin föryngring när du markbereder. :wink:

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 22:21
av jannee
När man gör en slutavverkning måste det vara helt onödigt att behandla med rotstopp. Läst någonstans att rötsporerna kan vara vid liv i MINST 20 år, kanske då i jorden men ändå.

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 22:41
av Hugin
Fredrik Reuter skrev:Bra fråga!
Kanske finns en liten risk, men personligen känns den i så fall liten.

Oftast är ju markberedningen en god tid efter avverkningen så förmultning borde ha påbörjats. Då känns det som att "snälla" svampar tar överhanden.


Nej, delar inte uppfattningen att "markberedningen sker en god tid efter avverkningen". Allmän strävan är ju att återplantera snabbt i syfte att dels undvika konkurrerande vegetation, dels att snabbt få marken i produktion igen. Det är väl därför vanligt att markberedning sker året efter avverkningen (ofta tidigt våren efter, för en snabbt därpå följande försommarplantering).
Är det inte logiskt att då misstänka att stubben efter den relativt nyavverkade granen fortfarande "beter sig som del av ett friskt träd" och därmed tar upp, och riskerar att sprida rotröta då den utsätts för stor mekanisk åverkan på rotdelarna och att dessa därtill friläggs ovanjord?

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: lör 06 feb 2016, 22:53
av isteskog
Rotrötan sprids via sporer ...... ej på plantor
Rotrötan sprids via rotkontakt ..... tar väl många år innan plantor satta i markberedningsfläckar får rotkontakt med gamla stubbrötter. Tror nog att självföryngrad gran däremot är känsligare för rotröta .... egen erfarenhet :smile:

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: sön 07 feb 2016, 00:18
av Hugin
... Funderar på hur du tänker nu ... . Utan att vara oartig: Påståendet att rötan sprids via sporer inte påverkar plantor (ny skog) kan uppfattas som att problemet därmed inte finns?

- Problemet är väl att den sprids från äldre, avverkade bestånd, till nyanlagda (plantor) och därmed är orsaken till behovet av behandling?
Antar att du inte ifrågasätter behovet av behandling av stubbar vid avverkning vid aktuella temperaturer, men min fundering gällde motsvarande ved- och -rotskador som inte behandlas då temperaturen är högre och huruvida denna ytfriläggning utgör en risk som inte uppmärksammats.

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: sön 07 feb 2016, 00:26
av isteskog
Vid sporspridning måste det finnas en ny yta för sporerna att få fäste på, t ex: stamskada eller en nyavverkad stubbe. En planta utan sårskada angrips inte av röttickans sporer.

Re: Markberedning - risk för spridning av rotröta?

Postat: sön 07 feb 2016, 00:31
av Mangan
Jag såg några studier där man inte lyckats påvisat något direkt samband mellan föregående generations andel av rotticka opch nuvarande. Det kan alltså bli både bättre och sämre.