Sida 1 av 1

Frötall på mosse?

Postat: tor 04 feb 2016, 18:29
av Mangan
Smågallrade lite på en mosse idag, och så kom tanken på föryngring? Normalt är väl frötall på fastmark med harvning under.

Men någon som har prövat på mosse? Som den på bilden ?

Re: Frötall på mosse?

Postat: tor 04 feb 2016, 18:41
av alias
Mangan skrev:Smågallrade lite på en mosse idag, och så kom tanken på föryngring? Normalt är väl frötall på fastmark med harvning under.

Men någon som har prövat på mosse? Som den på bilden ?


Är mossen avvattnad på något vis?
Är den inte det så bör det inte ha varit något större problem med bortodling som kan ha förändrat vattenbalansen i marken sedan nuvarande skog uppkom.

Jag skulle nog testa att märka upp några kvadratmeter av mossen och hiva ut några spannar aska på, som ett litet test - tillförsel av P & K verkar göra under för både tillväxt och fröetablering på torvmarker. Företrädesvis ett väl gallrat område.

MVH
Alias

Re: Frötall på mosse?

Postat: mån 08 feb 2016, 11:16
av Ernst
Normalt behövs väl inte några åtgärder med föryngring på sådana marker. Där brukar finnas en massa små plantor som börjar växa när förutsättningar ges.

Re: Frötall på mosse?

Postat: tis 17 maj 2016, 22:21
av Höglandserik
Det här med föryngring av torvmarker är faktiskt lite knepigt. På goda boniteter är det ofta inga större problem, då det finns en stor fröbank i torven som sätter fart vid avverkning. Om mossen är av skvatramtyp eller sämre (enligt boniteringsystemet för torvmarker) behövs någon form av markberedning, annars är markvegetationen för besvärande. Markberedning behövs ofta ock på grund av frost och förhöjda vattennivåer. Därför kan högläggning vara en god idé.
Naturlig föryngring kan fungera men är lite besvärligt. Tittar man på tallar på dessa myrar så är de ofta väldigt gamla och föryngringen kan ta onödigt lång tid. Det pratas om att plantering kombinerat med näringstillförsel (PK, tex träaska) kan vara gångbart. En skärm kan behövas som extra skydd mot frosten om den är ett stort problem. Dikesrensning kan också vara en god idé i samband med avverkning eftersom vattennivån tenderar att öka när beståndet avvecklas.
Allt som jag sagt gäller bara om torvmarken är dikad.

Vet inte om jag gjorde någon klokare med detta inlägg men sammanfattningsvis så är det komplext med torvmarker, det är många faktorer som spelar in. Skogsstyrelsen har faktiskt inga rekommendationer för föryngring av lite sämre torvmarker, just för att de inte vet hur de ska föryngras.

Re: Frötall på mosse?

Postat: ons 18 maj 2016, 01:05
av Älgfoderodlare
Jag har en granne som efter gallring på en inte allt för blöt mossmark. Skulle markbereda med röjsåg och låta det självföryngra. Han tog en sån där 3 eller 4 uddig klinga som han körde med i strängar mellan de träd som var kvar.