SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Vimek 404 T8 Duo – skördare och skotare i Värmlandsskogen

2 inlägg 4270 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vimek 404 T8 Duo – skördare och skotare i Värmlandsskogen  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#798425 Det finns flera mindre skogsmaskiner i kombiutförande idag. Alltså skogsmaskiner som kan växla mellan att vara skördare och skotare. Hela avverkningen kan göras med samma maskin. Först hugger man med skördaren och sedan ställer man om maskinen för att göra skotningsarbetet. Malwa och Terri har båda byggt sina kombimaskiner med skotaren som bas. Vimek däremot, har utgått från sin lite speciella skördare Vimek 404 T8 som basmaskin för sitt kombikoncept som man kallar Vimek Duo.

1680699373_vimekduo-skotare2.jpg


Vimeks Duomaskin, eller Vimek 404 T8 Duo som det heter om man ska vara petig, presenterades på Elmia Wood redan 2017 och det finns en del ekipage ute i landet. Däremot finns det inte så mycket film eller text om det här på Skogsforum så jag bestämde mig för att göra ett studiebesök.

David Nygren i värmländska Lysvik fick sin Vimek Duo levererad i slutet av december 2022 och hade kört den i tre månader (ca 450 timmar) när jag besökte honom i slutet av mars. David har eget jord- och skogsbruk så en del av körningen kommer att ske i egna gallringar. Men den mesta av tiden räknar han med ska ske på uppdrag hos andra skogsägare. Innan David köpte maskinen hade han redan flera skogsägare på kö som ville ha sina ungskogar gallrade med en liten maskin. Nu när han kommit igång och ryktet om Duo-maskinen sprider sig så har antalet intresserade ökat snabbt. David räknar med att kunna köra ca 75% av en årsarbetstid med Vimek-maskinen. Resten behöver han för att driva jordbruket. David har erfarenheter från att ha kört gallringsskördare typ John Deere 1070 och Komatsu 911 tidigare även om det var några år sedan nu.

Vimek Duo på timtaxa
Hittills så har David enbart kört gallringsuppdrag på timtaxa. Han tar 900 kr/timme för skördarjobbet och 800 kr/timme för skotningen. Självklart så räknar han själv och jämför vad det motsvarar i kubikmeterpris för olika objekt. Hans slutsats så här långt är att skördarjobbet blir väl så prisvärt för skogsägaren med timtaxa jämfört med vedertagna avverkningskostnader i gallring. Däremot så hamnar skotningskostnaden med en liten maskin kanske 30% högre än om det hade körts ut med en större skotare. Den här kostnadsökningen verkar det dock som många skogsägare idag är beredd att ta och i och med att massavedspriserna har höjts en del så finns det ju lite mer utrymme.

En del skogsägare kör ut virket själva och vill bara ha hjälp med avverkningsarbetet och det går ju lika bra som ”kombi-entreprenör” att jobba så utan att få obalans i maskinparken. För den som vill räkna på maskinkalkylen så uppger Vimek att ett komplett Duoekipage, fullt utrustat idag kostar ca 2,5 miljoner kronor.

1680699373_vimekduo-404skördare1.jpg


Vimek 404 T8 som Duoskördare
Basmaskinen är i princip identisk med Vimeks skördare 404 T8 men med några undantag:
Duoskördaren har en längre kran än den vanliga Vimek-skördaren. På Duon sitter en Mowi P25 med 5,2 meters räckvidd vilket är samma kran som Vimek har på sina 610-skotare. På den ordinarie 404-skördaren sitter en Mowi 2046 skördarkran med 4,6 meters räckvidd.

1680699373_vimekduo-404kulkoppling.jpg


En annan skillnad mot den vanliga skördaren är att Duo-skördaren har ett kraftuttag bak för vagnsdrivningen samt kulkoppling och hydrauluttag för vagnens bromsar och boggi-hydraulik. Duo-skördaren har också lite andra joystics och knappar för att klara alla funktioner på både skördare och skotare. Dessutom finns en gaspedal att använda när man kör framåt (sett som skotare).

I övrigt så erbjuds samma aggregat-alternativ till Duo-skördaren som till den vanliga 404:an. David har det bandmatade Keto Supreme V4-aggregatet på sin maskin. Det finns även möjlighet att uppgradera till Keto Xtreme och för den som hellre vill ha ett hjulmatat aggregat så går det att få maskinen med Nisula 325H. Davids maskin har 500-hjul runt om vilket ger den en maskinbredd om 2,05 meter. Väljer man 400-hjul blir bredden bara 1,8 meter bred men 500-hjul är vanligast på de maskiner som rullar i Sverige säger Vimek. Basmaskinen väger enligt Vimek från 4 700 kg. Utöver detta ska tilläggas vikten för kedjor samt vätskefyllningen i ”kranhjulen”.

1680699373_vimekduo-404skördare2.jpeg


Skördaren/basmaskinen har dubbel styrning. Dels en vanlig midjestyrning men den har också hjulstyrning på kranhjulen. Det här ger maskinen en extremt snäv och smidig manövrerbarhet inne i skogen men det ger även intressanta egenskaper som skotare med vagn vilket jag återkommer till lite längre ner här i artikeln.

1680699373_vimekduo-skotare4.jpg


Lååång skotare
Det är i skotningsutförandet som Vimeks Duo-maskin skiljer ut sig mest jämfört med andra kombikoncept. Basmaskinen/skördaren förses med en vagn med boggi och den drivs via kraftuttag och rulldrift som en AWD åttahjulig skotare. Vagnen har ingen ramstyrning, däremot finns hjulbromsar och kolvar till boggin. Med dessa kolvar skjuts hjulen ihop för att få (rull)drift eller dras isär för att få frihjul som t.ex kan användas vid transport. Vagnen är i princip samma vagn som sitter på Vimeks 610-skotare men den har lite bredare stöttor och större lastarea. Max lastkapacitet är enligt Vimek 5,5 ton. Inga uppgifter finns om vagnens vikt.

1680699373_vimekduo-skotare1.jpg


Total längd för hela skotningsekipaget inklusive vagn och basmaskin är hela 9,25 meter. Det gör det hela till ett betydligt längre ekipage än t ex Malwas skotare som är 6,3 meter eller Terris som i extra långt utförande är 7,8 meter. Det blir mer att jämföra med en jordbrukstraktor och huggarvagn i längd. Men där slutar jämförelsen. För trots det långa skotarekipaget så går det förvånansvärt smidigt att manövrera och detta är tack vare basmaskinens dubbla styrning och framför allt styrningen på kranhjulen. David säger att vagnen reagerar mycket snabbare på utslag från hjulstyrningen än om man t. ex hade haft ramstyrning på vagnen. Och med den dubbla styrningen på basmaskinen går det enligt David att hålla innerkurva med framdelen och ändå hålla ut vagnen till ytterkurva.

1680699374_vimekduo-tiltgrip.jpeg


Vimeks Duo levereras med tiltgrip för skotningen. Tiltgripen kan vända upp virkeshögen vertikalt vilket underlättar jämndragning samt att manövrera ut virket mellan träden i trånga gallringsskogar.

David backar oftast in i stickvägarna och han säger att det går alldeles utmärkt att köra maskinen åt båda håll som skotare.

1680699373_vimekduo-skotare-3.jpg


Slingerstråk och stickvägar
Arbetsmetodiken i gallring med Vimeks Duomaskin är, precis som med vanliga Vimek-skördaren, oftast att kombinera huggning av stickvägar för skotning med ett eller två slingerstråk mellan stickvägarna. I slingerstråken är det bara skördaren som ska ta sig fram och avverkat virke läggs ut mot närmaste stickväg. Det här gör att stickvägsavståndet blir tillräckligt stort trots att maskinen har en kort kran. Om terrängen är besvärlig kan det dock vara svårt att få till slingerstråk och då blir det tätare mellan stickvägarna. I det läget är det svårt att få upp några större stickvägsavstånd med den relativt korta kranräckvidden men med hjälp av instick brukar det ändå gå skapligt säger David. Med dubbla slingerstråk går det att få upp mot 30 meter stickvägsavstånd.

Skogsägare som skotar själva
En del av Davids uppdragsgivare är skogsägare som gärna kör ut virket själva. De har ofta traktor med vagn eller en mindre skotare och tycker det är roligt att köra själva. Däremot har de inte alltid tiden och orken att hugga själv och då kommer Davids Duoskördare till undsättning. Duo-konceptet är flexibelt i den meningen att man inte sitter med en maskingrupp som kommer i obalans. Det är billigare att ha en vagn stående än att ha en hel skotare utan uppdrag,

Enkel flytt
Även om Vimeks kombikoncept består av fler moduler än t.ex Terris och Malwas så är det ändå enkelt att flytta. Enligt Vimek har de många kunder som skaffar ett växelflak för transporten. Vagnen körs på först och sedan grenslar skördaren vagnstången så får hela ekipaget plats. Bara att ringa på en krokbil! David har löst transporterna med hjälp av en kompis och en mindre lastbilstrailer. Trailern tar skördaren och vagnen sätts på frihjul och hängs på släp med en kulkoppling i trailerns bakkant.

Saknar krantilt
David verkar i det stora hela vara mycket nöjd med sin Vimek Duomaskin. Det enda han saknar i dagsläget är en krantilt. När det lutar lite (vilket det ofta gör i Fryksdalen med omnejd) skulle det underlätta att kunna tilta upp kranen. Både vid lastningen men framför allt vid skördararbetet. En förbättringsmöjlighet för Vimek framöver?

"Schweizisk fällkniv" för många sysslor?
Duokonceptet kan utöver avverkning och skotning även användas för en del andra sysslor. Vimek saluför ett antal redskap som går att använda på 404:an och de har några kunder som köpt alla och försett dem med Vimek Duos snabbfästen. Det handlar om Röjaggregatet C12, Hypros fällgrip FG50, Vimeks Gripskopa för dikesrensning och en risgrip för GROT- och riskörning. Bra tillbehör för mångsysslande skogsägare eller entreprenörer.

1680699374_vimekduo-david.jpeg


Video som visar skifte från skördare till skotare
Här nedan finns en video från besöket hos David i Lysviks-skogen. Det visar maskinen i både huggning och skotning men framför allt så finns ett ganska långt avsnitt i slutet av filmen som visar hur det går till att skifta från skördare till skotare. Videon är klippt och lite snabbspolad här och var men totalt så tog det ca 30 minuter för hela operationen. Växlingen mellan skördare och skotare görs inte speciellt ofta. En gång per objekt eller mer sällan. Om David har flera objekt intill varandra så kör han färdigt med skördaren först innan han skiftar till skotare och kör ut virket. Vimek säger att de har prioriterat enkelhet och spillfrihet framför snabbhet när de utformat anslutningarna. Skiftet ska kunna göras med enkla (och få) verktyg och det ska inte läcka hydraulolja. Och att det håller tätt kan jag bekräfta efter att ha bevittnat hur Vimeks Duoskördare blir en Vimek Duoskotare. Här kan du se filmen!





   TS
Användarvisningsbild

Re: Vimek 404 T8 Duo – skördare och skotare i Värmlandsskoge

Bond.J  
#823107 Tack för utförlig info och film!

Skulle vara intressant att få någon jämförelse mellan denna och Terri och Malwa. Det verkar vara liknande bredd, men olika system med 4, 6 och 8 hjul, och olika vikt, kranlängd och aggregat. Förstår att denna är lillebror om man ser till maskiner som man kan använda proffessionellt, men det verkar ju finnas förare som föredrar de olika modellerna. Man kan undra vilka argumenten för de olika maskinerna är.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).