SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Bra marknad för små skotare 2022

1 inlägg 5122 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bra marknad för små skotare 2022  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#790786 Skogsforum har sammanställt registreringsdata för skotare på den svenska marknaden. I en tidigare artikel har vi sammanställt 2022 års data för de större skotarna med lastvikter mellan åtta till 25 ton. Den hittar du här: Skotarmarknaden 2022 – ett förlorat år

I den här artikeln ska vi istället titta på de lite mindre skotarna, med lastvikter mellan fem till sju ton. Ett maskinsegment som utvecklats väl under 2022 med maskinregistreringar som tangerar toppåret 2018.

I stort sett samtliga maskiner i detta storlekssegment (5-7 ton lastvikt) registreras hos Transportstyrelsen och har så gjort nu i några år. Det innebär att det går att jämföra utfallet mellan olika år och i tabellen här nedan ser du registreringsdata för åren 2017 till 2022. Det vi kan se är att vi fått in en ny maskinmodell som tar marknad.

1675263436_vimek780.jpg


Vimeks nya större skotare Vimek 870 (NG). Det här är en ny maskin i ett intressant storlekssegment. Större än ”Malwa/Terri-klassen” men mindre än de klassiska gallringsskotarna i 10-tonsklassen från Rottne, John Deere m fl. Det ska bli spännande att följa utvecklingen här. Speciellt nu när vi sett ökande massavedspriser och mer fokus på gallringar.

Terri tar för sig
Ett skotarmärke som haft ett bra år 2022 är Terrisom tillverkas av Alfing i Älmhult AB. Sjutton registrerade skotare under året innebär att Terri har dubblat antalet registrerade maskiner jämfört med tidigare år. Enligt marknadschef Arne Isaksson beror det på att man varit hårt fokuserade på att få till en bra maskin i den nya versionen Terri 3 och att man byggt sin marknad runt detta. Utöver skotarversionen som heter Terri 3 FW (eller FT i bandutförande) så tillverkas Terri 3 även som skördare och kombiversion. Terris expansion på marknaden innebär att det behövs en större tillverkningskapacitet och i år kommer en ny skogsmaskinfabrik därför att invigas i Älmhult.

1675263436_terri3fw.jpg


Mindre gallringsskotare – en helsvenskt angelägenhet*
Det finns nog inget marknadsområde, varken i skogen eller på andra maskinmarknader, som domineras så totalt av svenska tillverkare. Terri, Malwa och Vimek har alla sin tillverkning i Sverige och de har levererat 38 av 39 mindre skotare under 2022. Enda undantaget från blågult under 2022 är en maskin från Tjeckiska Novotny.

1675263436_malwa-560f.jpg


Inte bara skotare
Alla tre svenska tillverkare av mindre skotare tillverkar också skördare och kombimaskiner. Malwa och Terri bygger en renodlad skördarversion och de bygger sina kombimodeller med skotaren som bas. Vimek bygger en helt separat skördare (Vimek 404) och den används också som bas till kombimaskinen Vimek 404 T8 Duo.

Fler tillverkare på gång?
I Finland finns maskintillverkaren Jarcrac som nu planerar att etablera sig i Sverige via återförsäljaren Maskincity i Motala och i Estland finns AS Fors (Farma) som planerar att lansera en helt ny skotare i fram i vår.

Ingen registreringsdata för mindre skotare
Bortsett från Vimeks 3-tonsskotare 606 (9 maskiner registrerade 2022) så finns inga registreringsuppgifter för de mindre skotarna. Här finns många tillverkare och modeller att välja på. En total sammanställning över alla gallringsskotare hittar du i tråden Små och stora gallringsskotare – sammanställning

Antal registrerade skotare 5-7 tons lastvikt 2017-2022

1675263422_skotare-5-7ton-2017-2022.jpg


*= Även om nästan alla mindre skotare tillverkas i Sverige så ägs Vimek av italienska Fassi. Maskinerna från Terri har sina rötter i Finland där de utvecklades och tillverkades av Valmet under 70-talet innan de hamnade i svenska händer.   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).