Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Köpa två skotrar och momsa?

3 inlägg 3384 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köpa två skotrar och momsa?

SamuelBF  
#727169 Tjenare! Är det någon som köpt två skotrar och dragit momsen? Min far äger tre olika skogsfastigheter och på en utav dessa har han köpt en skoter. Jag följer med honom jämnt i skogen och känner att behovet att ha två skotrar har ökat markant. Då att köra skoter med passagerare i skogen är inte så roligt och om en skoter skulle gå sönder tar man sig alltid hem, och det är en stor trygghet. Skotern som vi tänkt köpa är en riktigt ”skogsskoter” och inte en lössnömaskin. Är det möjligt att dra momsen på två skotrar? Någon som har gjort det? Eller tycker Skatteverket att det är en dålig idé?
Tacksam för svar! Mvh Samuel   TS
Kranman 960 skotare
Avatar Fallback

Re: Köpa två skotrar och momsa?

jannee  
#727170 Yrka på ett avdrag är aldrig fel, hur sedan skattemyndigheterna ser på saken, om de över huvud taget reagerar är en annan fråga.

Användarvisningsbild

Re: Köpa två skotrar och momsa?

Elis76  
#727188 2019 var jag inbjuden till ett seminarium av Swedbank - Kungsträdgården i Stockholm tillsammans med LRF:s skattechef Urban Rydin under temat - "Sverge ett skatteparadis för skogsägare"

Urban har under årens lopp drivit många skatterättsliga frågor i skatterättsnämnden till enskilda skogsägares fördel och anses som en nestor inom området.

https://www.nj.se/experter/urban-rydin
https://www.landlantbruk.se/tag/urban-rydin/

Under seminariet berördes bl.a. fyrhjulingar och Skatteverkets syn på beskattning av dessa.
Reglerna är inte helt enkla att förstå, men torde även vara tillämpningsbara på båtar, snöskotrar och liknande inventarier som kan användas privat men tillhör näringsverksamheten.
Fastighetens storlek kan vara av betydelse vid bedömning av rätten till avdrag.
Körjournal är ett måste.

https://www.landlantbruk.se/lantbruk/skatteverket-sa-bedomer-vi-fyrhjulingar/
https://www.landlantbruk.se/debatt/flesta-bonderna-med-fyrhjuling-kan-slappna-av-kan-inte-formanbeskattas/
https://www.landskogsbruk.se/ledare/fyrhjuling-inget-semesterfordon-skatteverket/
https://www.vasterbottningen.se/vasterbottningen/skattesmall-hotar-smaforetag/repsjw!2v6ENpqxnmfCN4qUouRvPA/

Östersunds Posten har tydligen uppmärksammat frågan om momsavdrag för snöskoter i skogsbruket redan 2012.
https://www.skogssverige.se/nyheter/skogsagare-nekas-avdrag-for-snoskotrar

Om man ånjuter rätt till direktavdrag för snöskoter i skogsnäringen [inventarier upp till ett halvt prisbasbelopp] eller avskrivning [inventarier över ett halvt prisbasbelopp] och avdrag för ingående moms behöver man bedöma tillsammans med en skattejurist på en redovisningsbyrå inriktad mot skogsbeskattning eller förhandsbesked från Skatteverket. Att enbart lyfta momsen fungerar inte eftersom Skatteverket korrelerar den ingående momsen mot NE-bilagan.

Om Skatteverket godkänner avdraget men väljer att förmånsbeskatta snöskotern kan det bli en dyrköpt skoter. Finns den risken är det bättre att äga skotern privat. Observera att eventuell förmånsbeskattning inte sker utifrån det faktiska användandet utan utifrån möjligheten att använda inventarien privat.

Annons:
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).