Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Terri släpper version 3 av sin serie skogsmaskiner 2021

1 inlägg 2248 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Terri släpper version 3 av sin serie skogsmaskiner 2021

Fredrik Reuter  
#711268 Den svenska skogsmaskinstillverkaren Terri släpper nu våren 2021 en uppgraderad serie av sina skogsmaskiner — "Terri 3". Den nya serien är en rejäl uppgradering från föregående version.

Terri som idag tillverkas av företaget Alfing i Älmhult är ett skogsmaskinsmärke med anor. I flera decennier har banddriften varit det stora kännetecknet och då främst i utförande som skotare. Den senaste tiden har Terri utvecklats och finns nu både som band- och hjuldrivet utförande, då med konventionellt boggie. Förutom valet av band eller hjuldrift så finns idag Terri i flera utföranden såsom skotare, skördare och kombimaskin. Symtomatiskt för alla typer är att de återfinns i klassen mindre skogsmaskiner och då främst för gallring.

Terri AWS — ny drivlina

I version 3 får nu maskinerna en ny drivlina. Likt föregående version så är transmissionen hydraulisk med hjulmotorer vid varje drivpunkt. Tekniken med hydraulisk drift tampas ofta med naturlagen att oljan alltid tar lättaste vägen. Genom detta har det varit vanligt att sätta in styrbara fördelningsblock på hydraulsystemet som gör att man via ex en potentiometer kan hjälpa till att styra oljan “rätt” beroende på vilket hjul som borde ha mest dragkraft. Problemet med detta är att man tappar effekt och det riskerat att bli varmt.

Terri säger sig nu ha löst detta problem med ett system de kallar AWS — Terri Automatic Wheel System. När vi når Hans Johansson som är VD på Alfing och Terri så förklarar han gärna att de lyckats få till ett mycket bättre system men vill av naturliga skäl inte gå in på hur de löst det tekniskt. Det får man givetvis ha respekt för och det ska bli spännande att se den nya versionen i aktion i skogen framöver. Just nu fortlöper annars de sista testerna med systemet.

Många nyheter i samband med motorbyte

Version 3 av Terri tar sin grund i ett motorbyte och detta har i sin tur att göra med utsläppskraven. I den nya versionen sitter en 3,6 liters diesel från CAT som genererar max 55,4 kW i effekt. Detta är också effekttaket där regelverket inte kräver AdBlue-tillsats. Version 3 har alltså inte AdBlue-teknik men som tidigare partikelfilter.

Motorn ser ut att kunna fungera bra i den nya versionen enligt Hans. Det är en nedstrypt variant som i gengäld har lite större slagvolym än föregångaren. Max vridmoment når man redan vid 1.200 rpm. Det borgar för att systemet kan bli energieffektivt och därmed också en bränslesnål skogsmaskin.

I samband med motorbytet så passar Terri också på att byta elsystem till 24 volt. De har tidigare haft 12 voltssystem. Med ett 24 voltssystem så slipper de nu converters och liknande till utrustning som kräver just 24 volt. Dessutom blir systemet stabilare med högre spänning.

Förutom ny motor och nytt transmissionssystem listar Terri upp 18 nyheter till på den nya versionen:
Ny maskindator • Smart kodlås • Felsökningshjälp i maskindatorn • Optimerad hyttventilation • Nytt hydraulsystem • Ny instrumentering • Förenklat elsystem med hjälp av Canbus • Större dieseltank • Stor hydrauloljevolym • Bättre innerbelysning • Förenklad service och daglig tillsyn • Canbus-styrt ventilpaket • Nya spakpaletter • Ny ljudanläggning • Effektivare hydrauloljekyl • Större utrymme i hytten • Ny maskindesign

Summa summarum så får vi nog kalla detta en rejäl uppdatering som också ska bli spännande att stifta bekantskap med ute i skogarna vad det lider. Likt tidigare versioner så är det ingen skillnad på lastförmåga eller skördaraggregat. Den lastar fortsatt fem ton och skördaren har aggregat och apteringsdator från Log Max.

Terri vill naturligtvis så snabbt som möjligt ut och visa upp sin nya “Terri 3”. Coronan ställer dock till det än men de hoppas att det lättar snart. Vi också. Terri har dock uppdaterat sin sajt med information om den nya serie, du kan läsa mer här: https://www.terri.se/sv/

Jag avslutar med att fråga Hans Johansson om hur försäljningen fördelas mellan band- och hjul sedan de införda hjulversionen 2017. Åtta av tio skogsmaskiner som lämnas till kund från Terri har idag hjul. Det har att göra med komforten man får som förare med fyra boggies men också framkomligheten och frigångshöjden som är bättre på hjulmodellen.   TS
Kranman 960 skotare
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).