SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Alstor nr 1000 rullar ut från Dinglefabriken

4 inlägg 9256 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Alstor nr 1000 rullar ut från Dinglefabriken  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#687307 Företaget Alstor i Bohusländska Dingle har tillverkat miniskotare med samma namn i 22 år. Förra veckan firades ett stort jubileum när maskin nr 1000 rullade ut från fabriken. Skogsforum åkte ut till västkusten och fick en genomgång av jubileumsmaskinen. Som tillfället till ära försetts med svart färg, motivlack och guldstakar.

Inne i fabriken monteras en handfull maskiner av olika modeller. Totalt finns det fyra olika skotarmodeller och ett skördarutförande att välja på. De mindre modellerna 821 och 833 lastar 2,5 ton och har variatordriven trestegad transmission. De något större Alstor 840 och 841 har lastförmåga på tre ton och hydrostatisk drivning. Alla skotare driver på åtta hjul och vi är väl många som tittat på när Alstorskotarna har kravlat uppför den allt halare slänten i Alstors Elmiamonter genom åren.

Första skotaren 1998
Alstor startades av Kristian Laurells far och dem första maskinen såg dagen ljus 1998. Den rullar fortfarande och sågs senast i en Alstormonter på Emmabodamässan (Första Alstorn rullar fortfarande efter 20 år)

Sedan dess har det nu alltså tillverkats ytterligare 999 maskiner varav drygt 70 st i år. Maskinerna säljs främst i Sverige men det finns en växande exportmarknad. Alstor har ambitionen att växa vidare internationellt även om den ambitionen fått stå tillbaka något detta pandemiår. En ny marknad för Alstor är Kanada och nu när jag var på besök stod den första maskinen redo i Dingle att skeppas över Atlanten.

I den bohusländska fabriken monteras maskinerna. Delarna och komponenterna kommer från olika underleverantörer varav många finns i närregionen. Alstor själva har ca 15 anställda men bidrar till lokal sysselsättning även via underleverantörer. Alla maskinerna är utrustade med motorer från CAT eller Kubota och de flesta har kranar från Palms.

Här finns en längre artikel om Alstor och utvecklingen av olika modeller genom åren om ni vill läsa mer. Och hur namnet Alstor kom till… Alstor och Alstor 8x8, företaget och maskinen

Arboristernas favorit
I Sverige består kunderna både av skogsägare och entreprenörer. Bland entreprenörerna är det framför allt många park- och arboristföretag som fattat tycke för den smidiga maskinen. Något som brukar synas på deras sociala mediekonton där nya Alstorskotare stolt visas upp. De här företagen behöver ofta en maskin för att frakta undan det de fäller och kapar. Alstorns vikt och mått gör den smidig att flytta på ett bilsläp och den tar sig fram i i trånga passager i villaträdgårdar och parker utan att köra sönder. Bland skogsägare så är det självverksamma som uppskattar att kunna gallra med smala stickvägar och Kristian uppfattar att det finns allt mer medvetenhet om att ”hålla ihop” gallringsskogen bland de privata skogsägarna.

Hyproskördare
På gården, bredvid jubileumsmaskinen stod en ny Alstorskördare 300S. En tvågreppare som använder ett vagnsmonterat Hyproaggregat med egen kraftkälla och egen styrning. Det är förresten samma aggregat som jag såg hos Hypro när jag gjorde det här reportaget (finns med i videon). Hypro i Lönsboda (fabriksbesök och video)


Här kan ni se några bilder från besöket i Dingle samt en video på Maskin nr 1000.

   TS
Kranman 960 skotare
Användarvisningsbild

Re: Alstor nr 1000 rullar ut från Dinglefabriken

Vedproducent  
#687321 Fint reportage som vanligt av dig Torbjörn. Bara en liten detalj. Motorerna på 840 och 841 är väl fortfarande Kubota och inte Cat?

Användarvisningsbild

Re: Alstor nr 1000 rullar ut från Dinglefabriken

Torbjörn Johnsen  
#687325 Ja, det har du säkert rätt i👍

   TS
Avatar Fallback

Re: Alstor nr 1000 rullar ut från Dinglefabriken

axwell  
#687342
Vedproducent skrev:Fint reportage som vanligt av dig Torbjörn. Bara en liten detalj. Motorerna på 840 och 841 är väl fortfarande Kubota och inte Cat?


Nej varför skulle man splittra ett vinnande koncept när redan har en av dom två bästa motortillverkarna.

Kubota och Yanmar ! 👍

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).