Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

5 inlägg 3419 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

Torbjörn Johnsen  
#624154 Vimek vidareutvecklar sitt DUO-koncept att nu även bli BIO-DUO. Tanken är att Vimeks basmaskin i konceptet: Skördaren Vimek 404 ska kunna användas till fler arbetsuppgifter. Med DUO-konceptet blir det en kombimaskin Skördare/Skotare. Vi har skrivit en del tidigare i bl a trådarna Vimek kombimaskin med 404-skördare och vagn (video) och VImek 404 DUO - kombimaskinen närmar sig lansering .

Det finns även en video här:


Alla andra tillverkare av mindre maskiner som byggt en kombimaskin har utgått från skotaren. Vimek däremot har utgått från skördaren vilket gör Vimeks DUO-koncept speciellt. Anledningen att man kan göra den lösningen är Vimeks unika "dubbestyrning" med en maskin som både har midjestyrning och hjulstyrning.

Vimek BIO-DUO = bioenergidrivare
Nu går alltså Vimek vidare och lanserar konceptet BIO-DUO där kombimaskinen förses med ett klippaggregat. Det finns ingen beteckning på klippaggregatet på Vimeks sida och specifikationen är ganska knapphändig men det framgår att aggregatet väger 195 kg och klipper upp till 30 cm i diameter. Tanken med det här konceptet är att kunna direktskörda klenare gallringar och annan klenare huggning med DUOn som bioenergi-drivare. Kanske något för eftersatta röjningar eller de klenaste gallringarna?

Är ungskogen för klen att ta tillvara på kan vagnen kopplas bort från DUOn och klipp- eller skördaraggregat byts mot Vimeks Röjaggregat C12. Vimeken är smal och smidig och kan slingra runt i en plantskog utan att det blir allt för mycket spår efteråt. Som extra tillbehör finns även en skopa som kan användas om man behöver rensa lite diken när man ändå är på plats.

Kort sagt så kan man säga att det Vimek nu lanserar i sitt BIO-DUO-koncept är en Vimekskördare med "Extra allt": Två valbara skördaraggregat från antingen Keto eller Nisula. Skotarvagn som gör maskinen till skotare (eller drivare), titlgrip till skotningen, klippaggregat för biobränsleskörd, röjaggregat för slyrörjning och skopa för lite grävjobb.

Frågan är vem som är kund för ett sådant här maskinkoncept? Är det skogsmaskinernas svar på den schweiziska armékniven för skogsägare? Eller är det en multifunktionsmaskin för mindre entreprenörer specialiserade på skogsvårdande åtgärder som röjning och klenare gallringar?

Så här beskriver Vimek själva tänkbara arbetsområden:

-Eftersatta bestånd där skogsägaren vill röja fram ett bestånd utan att ta stora risker genom breda körvägar eller hårt uttag. Biobränsleuttag kan ge ett bidrag till att genomföra åtgärden och gör området mer tillgängligt.

-Stadsnära skogar, eller andra områden, där man vill göra området blir mer tillgängligt för människor och djur genom att plocka bort nedröjda stammar från marken.

-Underröjning av slutavverkningar med uttag av GROT. Vimek BIO-DUO kan på ett kostnadseffektivt sätt avverka underväxt som sinkar slutavverkningsmaskinen och förbereda området för slutavverkning. Träden som fälls kan antingen köras ut med Vimek-maskinen direkt, eller läggas ihop för att köras ut senare tillsammans med GROT från slutavverkningen.

-Skogsbilvägar, ledningsgator, dikeskanter eller liknande där det står mycket biomassa och stammarna kan fällas, delas och lastas direkt på vagnen.

-Svaga marker där skador kan uppstå om man använder en för tung maskin.


Vad tror ni?

Läs mer om BIO-DUO här.   TS
Kranman 960 skotare
Användarvisningsbild

Re: Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

Torbjörn Johnsen  
#624157 För er som bor norröver så kör Vimek en visning av BIO-DUO-konceptet i Vindeln den 12 februari.
Mer info här.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

Norrtälje  
#624177 Tummen upp för att man väljer att bygga vidare på den smidigare skördaren och inte skotaren (de videoklipp med påbyggda skotare som backar och kör beståndsgående avverkning har alltid sett besvärligt ut) men det viktigaste återstår som jag ser det. Traktorreg och en maskin som går okej på väg vore högst önskvärt för att hjula med vagn och ibland med last. Potentialen för en sån här kombimaskin i närtid ser jag alltså hos mindre entreprenörer och nära tätort där jobben betalar bättre. Snart är vi där man ensam kan åka ut och göra små till medelstora trädjobb med bara en maskin och jobba lika flexibelt och självständigt ungefär som vissa bönder idag gör med sin traktor när det kommer till jordbruk eller som grävmaskinister med hjulgrävare+vagn.

Användarvisningsbild

Re: Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

svampbob  
#624213 Ev att jag tittar in på visningen nu på fredag då jag ändå har ett ärende dit för att hämta reservdelar.

Användarvisningsbild

Re: Vimek DUO-BIO. Maskinkoncept för skogsvård & biobränsle

svampbob  
#624949
svampbob skrev:Ev att jag tittar in på visningen nu på fredag då jag ändå har ett ärende dit för att hämta reservdelar.


Jag ägnade mig mest åt fikat och pratet men kom till sist ihåg ta ett par bilder innan jag gick.

Annons:
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).