Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

6 inlägg 2155 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

Huken  
#542150 Hej, finns ju väldigt mycket kunnigt och erfaret folk härinne på forumet och önkskar få input/synpunkter nu när vi ska bygga upp en funktionell och ekonomisk maskinpark för hobbydriften av vår nya gård.
Bakgrund: Jag och min flickvän har flyttat till gård där vi kommer bedriva hobby-skogsbruk/jordbruk samt ha några hästar, gården är på 100 ha där 85 ha är skog samt 15 ha åker/bete, vi har även en mindre skogsfastighet 7 mil bort sedan tidigare. I samband med köpet blev vi även med en traktor BM 430 med frontlastare, en FMV 2000 kran till trepunkten samt en gammal skogsvagn (Kanske Lima?). Vi funderar och diskuterar hur vi ska tänka nu när vi bygger upp maskinparken.
Som vi ser det i dagsläget kommer vi köpa in tjänster från maskinstation för åker/vallen, traktorn används som alltiallo, snöplogning, diverse småjobb och andra gårdssysslor. Vi jobbar båda heltid inom andra branscher så månskens-tänk.
Arronderingen är sammanhållen rektangulärt rund gårdscentra, vi har varierande skogsterräng, allt från moränmark med bergspartier, sedimentära områden och fuktiga partier, vi har i dagsläget traktorvägar i dåligt skick runt om på fastigheten vilka vi avser rusta upp, dock inte bestämt vilken nivå/bärighet vi kommer lägga oss på samt ganska branta backar på vissa områden. Vi vill ha möjlighet till att utföra mindre gallringar på känslig mark, plocka ut vindfällen och kanske utföra mindre slutavverkningar själva, samt det hade varit bra att kunna utföra mindre åtaganden på skogsfastigheten några mil bort.
Tankar i dagsläget som vi diskuterar är följande: Huggarvagn till BM 430 kompletterat med minilunnare typ Oxen, skota ut med oxen till traktorväg, lasta om till traktor för vidare transport till avlägg med traktor och huggarvagn, här används traktor + huggarvagn endast på traktorstigar, huggarvagn används även för balkörning och diverse jobb på gården. I detta alternativ går funderingarna på om det är vettigt att försöka montera vår nuvarande FMV 2000 kran på den gamla huggarvagnen (håller det? Är det värt kostnaden? Se bifogade bilder.) så det går snabbt att byta till snöblad och diverse andra redskap i trepunkten, alternativt uppgradera med nyare huggarvagn? I detta alternativ finns det möjlighet att använda Oxen/Järnhäst på andra fastigheten med släpvagn.

Ett annat spår är att införskaffa en begagnad miniskotare typ alstor/bison för skogsskötseln som komplement till traktorn?

Alternativt helt nya spår?

Vi tar gärna emot erfarenheter/synpunkter/tankesätt för att få detta rationellt och ekonomiskt.   TS
Usewood, små skogsmaskiner
Avatar Fallback

Re: Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#542156 Jag är inbiten järnhästfantast, en ny med griplastarkärra, eller Alstor. Då kan ni ha nuvarande 430 med kran vid behov

Användarvisningsbild

Re: Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

MF förare  
#542615 Hej!
Tycker inte du ska lägga tid å pengar på å flytta kranen till kärran.Tror inte du kommer å bli nöjd å det håller troligen de flesta med om..Det hänger väl på vilken budget du har men skulle nog lägga nån slant på en bättre beg kärra med ramstyrning och fjärrstyrd vinch med 30-40m vajer istället. Du skriver att det är kuperat så finns det budget utrymme för en 4wd traktor med 60-80hk så kommer du troligtvis och bli mer nöjd än med BM 430 va gäller framkomlighet..
Har ingen järnhäst men bytte 4hjuling mot en bättre beg 6hjuling för nåra år sen och det har ja inte ångrat en dag!!
Mycket mer praktisk till många gårds sysslor å bara lägga sågen å dunkar på flaket å åka! Bra mycke snabbare än en järnhäst å förflytta sig med oxå... Har en "skogskärra" och en pulka till den och lunnar fram virket till framkomlig väg för traktor ekipage om det behövs. Så länge det handlar om 3m massa ved funkar det kanon även om det är lite besvärlig terräng, går även å släpa fram nån timmer stock om de blir rotvältor mitt i beståndet. Annars hugger ja "smal"väg i gallringen så ja kan köra med traktorn å lasta direkt, har inte nog med fritid till å lasta å lunna fram å köra väg fritt tyvärr!

Avatar Fallback

Re: Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

ATK  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#542754 Nej, inte den kranen på den kärran. Ska ni köra mycket i skogen vore det nog bättre att köpa
något som är byggt för skogen från början. Som du skrev någon begagnad miniskotare och
ha kvar 430:n till annan körning.

Användarvisningsbild

Re: Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#542774 Nu vet vi inte var du bor men att sköta om 85ha skog på fritid plus det andra då får du jobba rejält i helgerna. Bor du i mellansverige har du en tillväxt på 6-7 m3sk/år alltså närmare 500fub. Kärran kan du bygga huggarkoja på. En beg Alstor är rätt stora pengar så en hydraulkran med en bra kärra och vinch blir nog bra början att känna sig för lite med. Bra om du inte rädd för skruva också.

Användarvisningsbild

Re: Tips, erfarenheter och ideèr för maskinpark?

Huken  
#542820 Tack för all inpunt, mycket intressanta förslag!
Uppenbarligen tycker ni att man inte ska satsa några pengar på befintlig vagn och kran. Traktorn har vi gärna kvar ett tag innan vi byter den tror vi i idagsläget. Stämmer att gården ligger i mellansverige med en virkesproduktion på dryga 500 m3sk/år, dock avser vi absolut inte att utföra all gallring samt slutavverkning själva, det tar alldeles för mycket tid, utan mer vara selektivt självverksamma i känsliga områden med dålig bärighet och lite mindre huggningar och ev plockhuggning för nöjes skull, dock så önskar vi bra framkomlighet så man når vindfällen och dylikt i svår terräng så tror inte riktigt fyrhjuling/sexhjuling eller enbart traktor med kärra är fullt gångbara alternativ? Tänkt budget mellan 100-275 tsek som vi funderar idagsläget, viss del inser vi får gå på "nöjeskontot"
Ev Huggarvagn får gärna funka bra med nästa traktor i framtiden också, dock behöver det inte vara någon jättestor vagn utan hellre lite mindre och skonsam mot mark, kanske kranlängd på runt 5m? Ska man isåfall satsa på drivning med den? Kanske i 5-8 ton klassen? Vilka vettiga alternativ kan ni rekommendera till dessa tankegångar? Har pratat med några som har oxen och alla är väldigt nöjda med robustheten samt framkomligheten, dock inget man skotar längre avstånd med?

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).