SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Marknaden för små skogsmaskiner 2017, ny marknadsstatistik

2 inlägg 8130 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Marknaden för små skogsmaskiner 2017, ny marknadsstatistik  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#492190 Som ni kanske sett här på Skogsforum så försöker vi sammanställa marknadsstatistik över hur många skotare som registreras. Senast i tråden över hur utfallet blev för helåret 2017: Stark skotarmarkad 2017 - bra år för de flesta tillverkare.
Vi har även gjort en fördjupning över Storlek och geografi - svenska skotarmarknaden 2017 (uppdat)

Fram till idag har vi enbart kunnat sammanställa marknadsstatistik för större skotare i viktklasserna (lastvikt) från åtta ton och uppåt. D v s skotare där alla sålda och levererade maskiner även registreras hos Transportstyrelsen.

När det gäller de mindre maskinerna typ Vimek, Malwa m fl så har det inte funnits någon heltäckande statistik. Vissa tillverkare registrerar maskinerna och andra gör det inte. Därför har Skogsforum nu gjort en rejäl djupdykning i den här marknaden och med hjälp av både officiella data och uppgifter från tillverkarna kan vi nu för första gången sammanställa en marknadsanalys över de mindre skogsmaskinerna. Vi har från de flesta tillverkare fått kompletta uppgifter över levererade maskiner så att vi har kunnat kontrollera att siffrorna stämmer.

Maskiner med lastvikter 3 - 6 ton
I den här sammanställningen har vi gjort en avgränsning för maskinstorlekar inom intervallet tre till sex tons lastvikt (sjutonsskotare finns inte idag så det här intervallet möter statistiken för de större maskinerna). Det finns ytterligare maskiner med lägre lastvikter som t ex Bison, Alstors och Terris mindre modeller och Vimeks minsta skotare men vi har inte lyckats att sammanställa komplett information över den storleksklassen ännu.

Så här såg det ut 2017
Så vad blev då resultatet? Jo, att det under 2017 totalt har sålts 63 mindre skogsmaskiner. Fördelningen blev 45 skotare och 18 skördare. Vimek och Malwa fick nästan ut lika många maskiner vardera varav Malwa några fler skotare än Vimek och Vimek några fler skördare än Malwa. Tillsammans dominerar dessa båda tillverkare idag den här marknaden. De övriga tillverkarna i det här segmentet är Terri, WoodTiger och Novotny. Fr o m 2018 kommer även Alstor med i den här storleksklassen då man börjar leverera sin nya Alstor 840 PRO som premiärvisades på Elmia i fjol. Den kvalar till skillnad från de mindre Alstormodellerna in i 3000 kg-klassen.

Stor svensk tillverkningsindustri
Tittar man på maskinstorleken så är det ungefär 50/50 mellan 5-tonsskotare och 3-tonsskotare. Skördarna motsvarar de större skotarna i vikt och ungefärlig prisklass. En uppskattning över det här maskinsegmentets årliga försäljningsvärde landar på knappa 100 miljoner kronor. Till det ska läggas att de flesta tillverkare också har en betydande export vilket ju gör det här till en betydande svensk industriverksamhet. Av de 63 maskiner som sålts under året så är alla utom en nämligen tillverkade i Sverige. Snacka om att mindre skogsmaskiner är en svensk paradgren!

Här hittar ni de exakta siffrorna
1516176564_mindre-skogsmaskiner-2017.png


Och här finns en tabell över samtliga gallringsskotare som finns att köpa på den svenska marknaden. Jag är medveten om att det används störres skotare än så här men i tabellen återfinns de som är utpräglade gallringsmaskiner. Kom gärna med synpunkter om jag har missat någon eller om något är fel i tabellen.
1516176564_gallringsskotare-3-6-ton.png


1516176647_p1000833.jpg


1516176565_p1030009.jpg


Här finns ett pressmeddelande som gärna vår användas och publiceras så länge källan anges:
https://www.mynewsdesk.com/se/pressrele ... ng-2378989   TS
Kranman 960 skotare
Användarvisningsbild

Re: Marknaden för små skogsmaskiner 2017, ny marknadsstatist

Oleab  
#495754 Vad jag kan se saknas Entracons EF 45 och EF 75 i tabellen - likaså Novotnys LVS 720.
Tack för sammanställningen, det är ju interessant att se.

Att man grämmas över att se så många skotare över 10 ton i tabellen får man kanske bara bita i sig :shock:

Annons:
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).