Sida 1 av 1

Hur räknar man ut bränsleförbrukning?

Postat: mån 04 nov 2013, 15:22
av Tompa25
Hoppas att inte det är postat i fel forum,men hur som helst så är det bara principen jag är ute efter.

Vid beräkning av en maskins bränsleförbrukning-har som sagt ingen betydelse om det är en motorsåg,åkgräsklippare,ATV mm.
Jag har som sagt inte blivigt klok på hur detta beräknas.Har sett ett gäng olika uträkningar,varav de mest konstiga är det engelska/USA där de räknar allt i Gallons/imperal gallons/mile(hp).

Om jag nu ska hålla mig till det mera europeiska systemet där effekten(avgiven) anges i Kw eller Hk. Vad är det för faktorer jag behöver känna till??
Så mycket har jag hajat att först ska det räknas ut hur mycket bränsle som stoppas in (räknat i timmar),som i sin tur ska omräknas till verkningsgrad(med det senare är då kanske överkurs).
För att göra det mer begripligt så tankas motorn med Alkylatbensin.

Ett klokrent ex som jag länge gått o funderat över är motorsågens bränsleförbrukning /timme.
Effekt: 3,4Kw
Bränsle:0.685L
Bränslet räckte till 50min. Är det några fler faktorer som behövs i ekvationen?

Re: Bränsleförbrukning

Postat: mån 04 nov 2013, 16:24
av jannee
Bränsleförbrukning = bevis på hur duktigt eller hur hårt du jobbat.
Vid kvistning av en s.k. pattagran, kanske inte ens en tank räcker trots att tidsåtgången ligger under 30 minuter.
Bränsleförbrukning = varvtal, belastning. Tror inte att sådana tester görs på motorsågar eller röjsågar. Är av akademiskt intresse, dessutom är motorerna idag törstigare än de var för låt oss säga 20 år sedan, allt har med miljön att göra.
Vissa förgasare kan du ens inte justera så att motorn går snålare och det gamla goda vinandet hörs, återigen detta miljötänkande.
Annars är en tumregel högre effekt = högre bränsleförbrukning.

Re: Bränsleförbrukning

Postat: mån 04 nov 2013, 16:48
av stihl91
För att räkna bränsle åtgången delar du ju bara L/H eller so i ditt fall 0.685L/0,833H=0,82
Alltså 0,82 liter per timme, men det kan ju vara intressantare med liter per kubikmeter eller liter per hektar eller liter per mil. Just liter i timmen säger ju inte så mycket.

Re: Bränsleförbrukning

Postat: mån 04 nov 2013, 20:25
av totte
Ja nu är vi inne på ett område som är svårt som tusan. Man kommer att tänka på korpralen som skulle instruera bassarna om hur man plockar isär bössan: "Det här verkar enkelt pojkar, men vänta bara tills jag har förklarat det!".

Teoretiskt är det inte så knepigt, allt skulle kunna jämföras med hur mycket mekaniskt arbete du får ut av en viss mängd bränsle. Omvandla det mekaniska arbetet till Newtonmeter (Nm), räkna ut precis hur många Nm som gräsklipparen eller bilen producerar på en liter bensin. Praktiskt sett är det nära nog omöjligt utanför laboratoriemiljö, där du kan sätta saker och ting i strikt kontrollerade provbänkar. Dessutom är ju generella teoretiska mätvärden som Nm/liter totalt intetsägande för praktiska ändamål.

I verkligheten och praktiken kan vi tyvärr konstatera att det vi mäter måste baseras på praktiska mätetal för det vi gör med maskinen, kapar m3 ved, klipper m2 gräs, åker km väg, skotar m3 virke antal meter, etc. Det blir alltså fullständigt praktiskt omöjligt att jämföra annat än de apparater som gör samma jobb. Ett hyggligt test av motorsågar skulle kunna jämföra hur mycket man kan kapa på en viss mängd bränsle, gräsklipparen antal kvadratmeter, skördaren antal m3 i likvärdig skog.

Sen blir det ändå svårare, jämför förbrukningen på traktorer t ex som används på sätt som oftast inte går att mäta generellt. Hur mäter du det utförda arbetet av att köra till skogen, lasta och köra ut några lass, hem och bära balar till utfodringen, skotta snö en stund, osv. Alltså tar man en genväg och försöker i alla fall få ett medelvärde på liter/timme. Det är ett grovt mätetal, men kanske det enda praktiskt möjliga, över tid i likartad användning får du i alla fall en hygglig uppskattning.

Så det finns knappast ett rimligt generellt svar på hur man mäter förbrukning, det måste sättas i relation till användning och vad som produceras och det blir rätt enkelt och rättvisande om det är en entydig monoton uppgift som att köra bil eller klippa gräs, närapå omöjligt för ett universalredskap som en ATV eller traktor om du inte enbart mäter vad dom tar per mil på slät väg, och det ger ju ingen vettig upplysning om deras egenskaper som arbetsredskap.

Ditt exempel om motorsågen ovan skulle förutsätta att du hela tiden kör sågen på maxeffekt, och det gör du ju inte. I ett labb kan du köra sågen en viss tid och mäta det producerade mekaniska arbetet i provbänk och hur mycket soppa det tog. I praktiskt arbete kan du glömma möjligheten. Om du jobbar ungefär likvärdigt med två någotsånär jämnbördiga sågar så kan du mäta liter/timme och få en vettig uppskattning. Mer än så går knappast