Skogsbilväg, utfart nära stenmur klassad som Kulturhänsyn?

4 inlägg 2785 visningar 2 följer aktivt Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbilväg, utfart nära stenmur klassad som Kulturhänsyn?

Kenya Cane  
#515566 Hade funderingar på att i framtiden anlägga en kortare skogsbilväg med utfart mot bilväg. Problemet som möjligtvis kan uppstå är att det finns en stenmur på ena sidan den tänkta utfarten och lämningar av stenar på andra sidan (raserad murlämning eller tänkt material för fortsättning av stenmur vet jag ej).

Frågan är om man får tillstånd för en utfart på tänkt ställe? Tyvärr det enda stället det går att ansluta skogsbilväg till detta skifte. Någon som har erfarenheter av liknande projekt?   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsbilväg, utfart nära stenmur klassad som Kulturhänsy

bgl  
#515572 Du måste kombinera beslut från länsstyrelse och Trafikverket. Oftast är det bäst att börja med Trafikverket. Deras synpunkter, egentligen krav på plats och utformning av utfart till allmän väg, kan försvåra eller tom omöjliggöra ett tänkt vägbygge. Vi har egen erfarenhet av Trafikverkets allt hårdare synpunkter på sikt, ingen lutning på anslutande väg osv. Krav som i sig oftast är rimliga men som kan vara svåra att uppfylla. Stenmurar ska ju ha fullt skydd men
samtidigt fick vi nyligen svar från SS när en entreprenör skrubbat banden mot en stenmur på vår mark och även korsat den att det fanns inte skäl att klaga!

Avatar Fallback

Re: Skogsbilväg, utfart nära stenmur klassad som Kulturhänsy

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#515588 Om myndigheten anser att det är befogat så får du plocka bort vad som helst. Som @bgl säger så bör du börja med trafikverket. Deras krav kommer vara till stöd för dig när du ska till länsstyrelsen.
Mina kollegor som sköter drift och underhåll åt trafikverket har fått på sig att intensifiera arbetet med otillåtna utfarter så fuska inte med den biten.
När det gäller stenmurar så omfattas de av dubbla regelverk, kulturmiljöskydd och biotopskydd. Kulturmiljöskyddet gäller överallt medens biotopskyddet bara gäller i det öppna landskapet, det gör det något enklare med stenmurar i skogsmark.

Användarvisningsbild

Re: Skogsbilväg, utfart nära stenmur klassad som Kulturhänsy

Kenya Cane  
#515754 Tack för synpunkter, nu har jag lite mer kött på benen! :-bd

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).